De kinderen zijn getuige geweest van gewelddadige scènes, zijn vaak familieleden verloren en zijn in Bangladesh terecht gekomen na een lange en gevaarlijke reis. De situatie wordt nóg erger nu het regen- en stormseizoen is aangebroken.
Om ervoor te zorgen dat ze een plaats hebben waar ze zich veilig en comfortabel voelen zet UNICEF kindvriendelijke ruimtes op. Dagelijks komen ongeveer 130.000 kinderen hier naartoe om te spelen, te tekenen en zich bij andere ludieke en recreatieve activiteiten aan te sluiten.
Wat zijn kindvriendelijke ruimtes?
In noodsituaties is het opzetten van kindvriendelijke ruimtes een van onze eerste prioriteiten. Ze kunnen snel opgebouwd worden en bieden de kinderen een plaats waar ze weer kind kunnen zijn en even hun zorgen kunnen vergeten. We organiseren er activiteiten en lessen in een veilige, kindvriendelijke en stimulerende omgeving, met vrolijke kleuren, lokaal speelgoed en tekeningen van de kinderen zelf. Hierdoor komen ze opnieuw in een alledaags ritme, kunnen ze zich ontspannen, ontmoeten ze andere kinderen en krijgen ze de kans zich te herstellen van hun trauma’s.
Om zich op een gezonde manier te ontwikkelen, moeten kinderen immers op regelmatige basis kunnen spelen en gestimuleerd worden. Vooral in een stresserende situatie hebben kinderen nood aan psychosociale steun en interactie in een inspirerende en ondersteunende omgeving.
Een plaats om weer kind te zijn
We organiseren activiteiten die zowel geschikt zijn voor meisjes als jongens en die sociale integratie bevorderen, zoals zang, theater, dans, therapeutisch tekenen, spelletjes, voorleessesies en sport. De kinderen krijgen vaardigheden aangeleerd die nuttig zijn in de context waarin ze zich bevinden, rond thema’s als gezondheid, bescherming, voeding en hygiëne. We luisteren naar hen en houden rekening met hun mening. Ook leren ze lezen en schrijven en wordt de basis gelegd om ze te laten doorstromen naar formeel onderwijs. De meest kwetsbare kinderen worden extra opgevolgd door specialisten.
De kindvriendelijke ruimtes zijn ook een ontmoetingsplaats voor de ouders uit de getroffen gemeenschappen. Van hieruit trachten we zoveel mogelijk mensen binnen de Rohingya-gemeenschap te bereiken om hen te mobiliseren en informeren rond de bescherming en het welzijn van hun kinderen. In de discussiegroepen voor ouders worden thema’s besproken als opvoeding, kinderverzorging, hygiëne en kinderrechten. Ouders, grootouders en andere familieleden worden aangespoord actief te zijn in het centrum. Ook wordt getracht de ouders van kinderen die alleen zijn gekomen op te sporen om hen te herenigen