Hare Majesteit Koningin Mathilde, die sinds 2009 erevoorzitster van UNICEF België is, was op missie in Ethiopië van 9 tot 13 november. Deze missie ondersteunde de campagne van UNICEF België 2015 rond overleving van kinderen: elk kind heeft het recht op overleving ongeacht zijn of haar locatie, gemeenschap of levenswijze.
De Koninklijke missie kaderde in de nieuwe Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling die in september 2015 werden aanvaard door de Verenigde Naties en heeft geholpen bij de financiering van een programma dat hulp biedt aan de slachtoffers van de droogte.
Het verloop van de missie
De Koningin was op haar eerste dag al erg onder de indruk van de medische teams die ze ontmoette en benadrukte ook het grote belang van geboorteregistraties. “Geboorteaangiftes moeten gestimuleerd worden. Een kind dat niet geregistreerd is bestaat wettelijk niet en kan derhalve niet worden beschermd.”
Op de derde dag van haar bezoek was Koningin Mathilde zeer ontroerd door de zieke kinderen die ze had ontmoet in het ziekenhuis. Maar ze beklemtoonde daarbij wel haar overtuiging dat dankzij de toewijding van de gezondheidswerkers, de situatie van deze kinderen zal verbeteren.
Droogte en hongersnood zijn steeds nauw gelinkt in Ethiopië
De ernstige droogte die het land tijdens de periode van de missie teisterde, toont aan in welke mate water essentieel is. UNICEF België hielp bij de financiering van een programma dat hulp biedt aan de bevolking die het slachtoffer werd van de droogte ($ 150.000).
Dit programma richtte zich op de « woreda » (benaming voor de districten in Ethiopië) Elidar en Kori in de Afar regio in het noordoosten van het land en men wou 45.000 personen bereiken. De WaSH (Water, Sanitation, Hygiene) activiteiten werden uitgewerkt in synergie met de voedingsprogramma’s om tot een optimaal resultaat te komen voor de betrokken bevolking. Hieronder vallen het herstel van bestaande waterbronnen en de verdeling van watercontainers en waterzuiveringstabletten maar ook het opzetten van systemen om de veestapel te laven om zo de productie van melk en vlees te bevorderen.
Extreme armoede
Ethiopië is oook een land waar nog altijd extreme armoede heerst. Door de terugkerende droogtes wordt dit land voortdurend geconfronteerd met grote hongersnoden of voedselcrisissen. Zo was er tijdens de missie opnieuw sprake van een aanzienlijke voedselcrisis in Ethiopië, met name in de regio’s Somali en Afar. De kindersterfte was er aanzienlijk: dagelijks laten 560 Ethiopische kinderen het leven, hoofdzakelijk door oorzaken die vermeden konden worden. In een op de twee gevallen is de oorzaak gelinkt aan ondervoeding.