Naarmate het puin verder geruimd wordt, krijgen de hulporganisaties in Beiroet een duidelijker zicht op de impact van de explosies van vorige week.
Door de coronapandemie is de zorg in de stad al compleet uitgeput. De noodsituatie is er schrijnend. Kinderen in Beiroet zijn hun ouders kwijt en voedsel- en medicijnvoorraden zijn vernietigd. 5 van de 7 door UNICEF gebruikte vaccinkoelruimtes raakten beschadigd waardoor kritieke vaccinatieprogramma’s in het gedrang komen. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken. Zo’n 80.000 kinderen zijn door de explosies in Beiroet ontheemd. Er is directe noodhulp nodig, zoals medische zorg, zuiver water en onderdak. Maar ook psychosociale hulp voor de getraumatiseerde slachtoffers van de ramp.
De prioriteiten voor UNICEF op dit ogenblik zijn:
• Verdelen van essentiële geneesmiddelen en gezondheidsmateriaal
• Verdeling van water en en hygiënematerialen
• Alleenstaande kinderen herenigen met hun familie
• psychosociale ondersteuning bij de verwerking van shock, trauma en rouwverwerking.
• Inzetten van vrijwilligers (jongeren) om getroffen gezinnen te ondersteunen bij het schoonmaken en koken
• Cash-bijstand voor de meest kwetsbare gezinnen
• Herstellen van beschadigde zorginstellingen en scholen
UNICEF werkt nauw samen met autoriteiten en partners ter plaatse Voor de financiering van dit alles verhoogde UNICEF zijn oorspronkelijke oproep van 4,5 miljoen USD naar 8,25 miljoen USD.
De situatie in Libanon is al langere tijd fragiel. Het land vangt al jaren grote groepen vluchtelingen uit Syrië en de Palestijnse gebieden op. Daar kwam de afgelopen maanden de coronapandemie bovenop. Libanon verkeert in economisch zwaar weer. De verwoesting van de haven, een belangrijk deel van de infrastructuur, zal deze situatie alleen maar verslechteren. Ruim tachtig procent van alle graanvoorraad lag opgeslagen in nu vernietigde silo’s.