Volgens de laatste schattingen in de editie 2025 van het rapport “The State of Food Security and Nutrition in the World” heeft 8,2% van de wereldbevolking – ongeveer 673 miljoen mensen, waaronder 190 miljoen jonge kinderen – in 2024 honger geleden. Dat is een daling ten opzichte van 8,5% in 2023 en 8,7% in 2022.
Deze cijfers, gepubliceerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en UNICEF, moeten echter met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd en in hun context worden geplaatst. De positieve trend is namelijk niet overal zichtbaar. Zo staat deze in schril contrast met de aanhoudende toename van honger in Afrika en West-Azië, waar veel landen te maken hebben met langdurige voedselcrises.
Ontwikkeling per regio
Er zijn aanzienlijke verbeteringen waargenomen in Zuid-Azië en Latijns-Amerika. De prevalentie van ondervoeding in Azië is gedaald van 7,9% in 2022 naar 6,7% (oftewel 323 miljoen mensen) in 2024. Tegelijkertijd is in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied deze prevalentie gedaald tot 5,1% (34 miljoen mensen) in 2024, terwijl dit percentage in 2020 nog een piek van 6,1% bereikte.
Helaas is deze positieve evolutie niet zichtbaar in Afrika en West-Azië, waar de honger toeneemt. In Afrika had in 2024 meer dan één op vijf mensen te maken met honger – goed voor zo’n 307 miljoen mensen. In West-Azië ging het om 12,7% van de bevolking, oftewel ruim 39 miljoen mensen.
Volgens de prognoses zouden tegen 2030 ongeveer 512 miljoen mensen kunnen lijden aan chronische ondervoeding. Bijna 60% van hen zal zich in Afrika bevinden. Deze cijfers maken duidelijk hoe groot de uitdaging is om de duurzame ontwikkelingsdoelstelling – het uitbannen van honger tegen 2030 – daadwerkelijk te realiseren.
Stijgende voedselprijzen
Het rapport bevat ook een analyse van de oorzaken en gevolgen van de stijging van de voedselprijzen tussen 2021 en 2023, evenals de impact van deze trend op voedselzekerheid en voeding. Ondanks de wereldwijde stijging van voedselprijzen is het aantal mensen dat zich geen gezond dieet kan veroorloven gedaald van 2,76 miljard in 2019 naar 2,60 miljard in 2024.
Toch is deze verbetering ongelijk verdeeld. Vooral landen met een laag inkomen zijn zwaar getroffen door de stijgende voedselprijzen. In deze landen steeg het aantal mensen dat zich geen gezond dieet kan veroorloven van 464 miljoen in 2019 naar 545 miljoen in 2024. In landen met een lager middeninkomen (met uitzondering van India) steeg dit aantal van 791 miljoen in 2019 naar 869 miljoen in 2024.
Gezinnen moeten toegang hebben tot betaalbaar en voedzaam voedsel. UNICEF en zijn partners benadrukken het belang van gerichte, strategische begrotingsmaatregelen om deze uitdaging doeltreffend aan te pakken. Sleutelelementen hierbij zijn de versterking van sociale beschermingssystemen en het bevorderen van een nauwere samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven en lokale gemeenschappen.