Update op 13 september 2024
Het mpoxvirus, ook bekend als apenpokken, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het kan van dieren op mensen worden overgedragen, maar ook van persoon op persoon, en kan leiden tot ernstige huiduitslag, koorts en complicaties zoals een long- en hersenontsteking.
Uit de laatste cijfers van UNICEF blijkt dat de DRC vanaf het begin van het jaar tot 31 augustus 2024 meer dan 21.000 vermoedelijke gevallen heeft geregistreerd, waaronder meer dan 5.000 bevestigde gevallen en 700 sterfgevallen. Vorige week ontving UNICEF de eerste vaccins tegen de ziekte, in totaal 215.000 doses. Verdere zendingen worden binnenkort verwacht.
Niet alleen in de DR Congo, maar ook in Burundi, Rwanda, Oeganda, Kenia en Zuid-Afrika zijn meer dan 200 bevestigde gevallen ontdekt van de nieuwe variant. Deze uitbraak brengt extra gevaar voor kinderen en gezinnen die al te lijden hebben onder geweld, ontheemding, cholera- en polio-uitbraken en ondervoeding.
Het Kavumu-ziekenhuis registreerde zijn eerste geval van het mpoxvirus in juni 2024. Tussen juni en juli 2024 meldde het ziekenhuis al 175 vermoedelijke gevallen van de ziekte, waaronder 114 genezingen, 56 mensen in behandeling en 5 sterfgevallen. Om de epidemie het hoofd te bieden, moest het ziekenhuis zijn behandelcentrum tegen cholera – dat geen patiënten meer had – ombouwen tot een isolatie-afdeling voor het nieuwe virus. Het behandelcentrum had echter maar een capaciteit van 17 bedden.
Op 14 augustus heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het mpoxvirus in de DRC en omliggende Afrikaanse landen uitgeroepen tot een noodsituatie voor internationale volksgezondheid. Kinderen jonger dan 5 jaar lopen het grootste risico op overlijden, en zwangere vrouwen worden als risicovolle groep beschouwd.
UNICEF werkt samen met de Africa Centers for Disease Control and Prevention, de WHO en andere partners om nationale regeringen te ondersteunen. In de DR Congo werkt UNICEF aan een responsplan om levens te redden en kinderen te beschermen. Dit plan omvat medische zorg, psychosociale ondersteuning en voorlichting over de risico’s van het mpoxvirus in de gemeenschappen. Ook werkt UNICEF aan het versterken van infectiepreventie en -bestrijding door hygiënisten op te leiden, ontsmetting van huizen te ondersteunen en hygiëneproducten te leveren aan zorginstellingen.
Voor verdere uitbreiding van de interventies van UNICEF DR Congo is 4,21 miljoen euro (4,58 miljoen dollar) vereist. Daarnaast wordt in West- en Centraal-Afrika 920.000 euro (1 miljoen dollar) gevraagd voor regionale paraatheid, coördinatie en respons.
Deze uitbraak komt op een moment dat de DR Congo al te kampen heeft met andere noodsituaties, waaronder gewelddadige conflicten en ziekte-uitbraken. De huidige situatie benadrukt de dringende behoefte aan steun en middelen om de gemeenschap verder te ondersteunen.