Noodhulp en ondersteuning in Bangladesh
In Bangladesh werden 4,6 miljoen mensen, waarvan 1,76 miljoen kinderen, getroffen door de recente passage van cycloon Remal vorige maand. De cycloon sloeg hard toe in de kustgebieden Bhola, Patuakhali en Bagerhat, en nu een paar dagen geleden raakten nog eens 2 miljoen mensen getroffen door zware moessonregens die aardverschuivingen hebben veroorzaakt in het Zuiden van Bangladesh. Bovenop de al getroffen kinderen en families door de cycloon, hebben nog eens 772.000 kinderen dringend hulp nodig.
Kinderen zijn vaak het eerste slachtoffer van klimaatverandering, zoals benadrukt in het rapport: “Children displaced in a changing climate”. Klimaatverandering vergroot de frequentie en intensiteit van deze rampen, alsook de kwetsbare omstandigheden van kinderen, waardoor hun veiligheid en gezondheid in gevaar komen.
UNICEF was vanaf het begin ter plaatse en ondersteunde de regering bij het vroegtijdig waarschuwen en het bieden van een snelle reactie op de nasleep van de cycloon. UNICEF heeft voorraden verspreid over het hele land, waaronder waterzuiveringstabletten, veilig drinkwater, medicijnen, jerrycans, mobiele toiletten en hygiëne- en gezinskits.
UNICEF bracht extra noodvoorraden naar de getroffen gemeenschappen voor het geval de situatie verslechterde. Er waren meer dan 1.400 opvangkampen operationeel tijdens de cycloon. Nu zijn ze gesloten en zijn mensen teruggekeerd naar hun huizen, waarvan er vele gedeeltelijk of volledig zijn verwoest.
Daarnaast hebben ongeveer 1.930 zwangere vrouwen in Bangladesh financiële steun gekregen om hun toegang tot essentiële goederen en diensten te vergemakkelijken.
Bescherming voor kinderen in Oost- en Zuidelijk Afrika
In Oost-Afrika, waaronder Burundi, Kenia, Somalië en Tanzania, werden bijna een miljoen mensen getroffen door zware regenval vorige maand. Deze overstromingen hebben honderden levens gekost en worden verergerd door het El Niño-klimaatfenomeen van 2023-24, dat weerpatronen wereldwijd verstoort en extreme weersomstandigheden zoals zware regenval en droogte veroorzaakt. Hierdoor is er een dringende behoefte aan humanitaire hulp ontstaan.
UNICEF werkt nauw samen met regeringen en lokale partners om de meest dringende behoeften van getroffen gemeenschappen aan te pakken. Het doel is om ervoor te zorgen dat kinderen veilig blijven, kunnen blijven leren en indien nodig psychosociale ondersteuning ontvangen.
In Kenia zijn de scholen enkele weken gesloten geweest vanwege de overstromingen, maar nu zijn ze weer open. De overstromingen hebben geleid tot een nieuwe cholera-uitbraak, met 48 gemelde gevallen. UNICEF zorgt daarom voor constante hulp, technische ondersteuning en het garanderen van toegang tot veilig water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH). We verbeteren infectiepreventie en -bestrijding tegen ziekte-uitbraken en versterken de capaciteit van gezondheidswerkers in de gemeenschap.
Watervoorzieningen en psychosociale ondersteuning in Afghanistan
Ook kinderen in Afghanistan blijven niet gespaard van plotselinge overstromingen, vooral in de noordelijke provincies Baghlan en Badachsjan en de westelijke provincie Ghor. De recente overstromingen eisten bijna 350 levens, waaronder minstens een dozijn kinderen. Meer dan 7.800 huizen werden beschadigd of verwoest en meer dan 5.000 gezinnen zijn ontheemd.
UNICEF bracht onmiddellijk veilig water binnen en deelde hygiënekits uit met zeep, emmers, jerrycans, tandenborstels en meer. We mobiliseerden gezondheidswerkers die de bevolking inlichten over een goede hygiëne door bijvoorbeeld het belang over handen wassen en veilige wateropslag na de ramp. We deelden ook warme kleding, dekens, huishoudelijke artikelen en kookgerei uit aan gezinnen die hun bezittingen verloren zijn.
In een kindvriendelijke ruimte krijgen kinderen de kans om weer gewoon kind te zijn. Na de verwoesting van hun huizen door zware overstromingen in het dorp Kar Kar, provincie Baghlan, ontvangen ze de nodige psychosociale steun.
Natuurrampen behoren tot de grootste oorzaken van verwoesting wereldwijd, met kinderen die vaak het zwaarst worden getroffen. UNICEF staat altijd klaar om snel te reageren en de nodige hulp te bieden. Dankzij de steun van schenkers en partners kan UNICEF interventies uitvoeren, noodvoorraden distribueren en psychosociale steun verlenen.