De Report Card 16 van het Innocenti Onderzoekscentrum van UNICEF wees er enkele weken geleden nog op dat de kinderarmoede in stijgende lijn gaat. Niet enkel in de kwetsbare landen, maar ook bij ons. Maar liefst 1 op de 5 kinderen in ons land en 1 op de 3 kinderen in de wereld groeit op in armoede.
De COVID19-pandemie maakt de situatie er niet beter op. In tegendeel. Het is duidelijk dat de huidige gezondheidscrisis ook een kinderrechtencrisis is. De armoede neemt toe, de ongelijkheden worden groter en de pandemie verstoort essentiële diensten die de gezondheid, het onderwijs en de bescherming van onze kinderen en jongeren waarborgen.
De vorderingen om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te behalen, lopen terug en het zijn de kinderen die het hardst worden getroffen.
België blijft niet gespaard. Als we niet dringend handelen, lopen we het risico een hele generatie kinderen te verliezen.
“Het is nu of nooit”, zegt Dirk Jacxsens. “We roepen iedereen op om samen met ons alles in het werk te stellen om een einde te maken aan kinderarmoede in België en in de wereld en om de meest kwetsbare kinderen en gezinnen te beschermen. Samen hebben we de kans om deze kinderrechtencrisis te keren en een betere toekomst voor ieder kind uit te denken!”
5 punten agenda
In zijn campagne vat UNICEF België zijn oproep samen in een 5 punten agenda om onze kinderen tegen armoede te beschermen en een verloren generatie te voorkomen:
1) Uitkeringen en programma's voor sociale bescherming uitbreiden en verhogen voor alle kinderen en hun gezinnen.
2) Toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg en onderwijs voor alle kinderen vergroten.
3) Ondersteuning van gezinnen met ouderschapsverlof en ziekteverlof en een goede kinderopvang voor alle kinderen verzekeren.
4) Kinderen en jongeren de kans geven om hun noden kenbaar te maken en de besluitvorming te beïnvloeden.
5) Een verlaging van de budgetten voor sociale bescherming en kinderbescherming voorkomen en de budgetten voor publieke ontwikkelingshulp versterken.
#Armoede. Onzichtbaar, maar daarom niet onbestaand
Met deze agenda als leidraad, richt UNICEF België zich vanaf 16 november via zowel print als online kanalen naar instellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen, jongeren en het grote publiek met de vraag om samen kinderarmoede zichtbaar te maken en aan te pakken.
De campagne krijgt de steun van de vier ambassadeurs van UNICEF België; Tom Waes, Helmut Lotti, Nafissatou Thiam en Henri PFR.
HKH Koningin Mathilde, Erevoorzitster van UNICEF België, zal op 20 november ook een informeel gesprek hebben met kwetsbare jongeren en gezinnen samen met UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding.