UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lanceren een dringende oproep tot actie om grote mazelen- en polio-epidemieën te voorkomen. COVID-19 blijft de vaccinatiediensten wereldwijd verstoren, waardoor miljoenen kwetsbare kinderen een groter risico lopen op voorkombare kinderziekten zoals mazelen en polio.
De twee organisaties schatten dat er 655 miljoen USD (400 miljoen voor polio en 255 miljoen voor mazelen) nodig is om gevaarlijke immuniteitslacunes aan te pakken.
“COVID-19 heeft een verwoestend op gezondheidsdiensten en in het bijzonder vaccinatiediensten, wereldwijd, ” zegt Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directeur-generaal van de WHO. “Maar in tegenstelling tot COVID hebben we de tools en kennis om ziekten zoals polio en mazelen te stoppen. Wat we nodig hebben zijn de middelen en toezeggingen om deze tools en kennis in daden om te zetten. Als we dat doen, kunnen we vele kinderlevens redden "
“We kunnen niet toestaan dat de strijd tegen één dodelijke ziekte ervoor zorgt dat we terrein verliezen in de strijd tegen andere ziekten ”, zegt Henrietta Fore, algemeen directeur van UNICEF. “Het aanpakken van de wereldwijde COVID-19-pandemie is van cruciaal belang. Er zijn echter ook andere dodelijke ziekten die de levens van miljoenen kinderen in enkele van de armste delen van de wereld bedreigen. Dat is waarom we vandaag oproepen tot wereldwijde actie. We hebben extra financiële middelen nodig om de vaccinatiecampagnes veilig te hervatten en prioriteit te geven aan immunisatiesystemen die essentieel zijn om kinderen te beschermen tegenepidemieën naast COVID-19. "
De voorbije jaren is er een wereldwijde heropleving van mazelen met aanhoudende uitbraken in alle delen van de wereld. De lacunes in de vaccinatiedekking zijn in 2020 verergerd door COVID-19. In 2019 steeg het aantal gevallen van mazelen tot het hoogste aantal nieuwe infecties in meer dan twee decennia. De jaarlijkse gegevens over sterfte door mazelen voor 2019 die volgende week worden gepubliceerd, zullen de aanhoudende negatieve tol laten zien die uitbraken over de hele wereld hebben.
Tegelijkertijd wordt verwacht dat de overdracht van het poliovirus in Pakistan en Afghanistan en in veel ondergeïmmuniseerde gebieden van Afrika zal toenemen. Als polio nu niet wordt uitgeroeid, kan de ziekte wereldwijd opnieuw de kop opsteken, met als gevolg dat er binnen 10 jaar maar liefst 200.000 nieuwe gevallen per jaar komen.
Nieuwe hulpmiddelen, waaronder een aangepast oraal poliovaccin en het aanstaande Strategic Response Plan voor Mazelenuitbraken, zullen naar verwachting de komende maanden worden ingezet om deze groeiende bedreigingen op een effectieve en duurzamee manier aan te pakken en uiteindelijk levens te redden.