Vaccinaties zijn een van de meest effectieve manieren om kinderlevens te beschermen. In 2024 kreeg 89% van de baby’s – ongeveer 115 miljoen - minstens één vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest (DTP). 85% - ongeveer 109 miljoen - kreeg alle drie de nodige doses.
Toch zijn er nog zo’n 14,3 miljoen kinderen die geen enkele prik hebben gekregen. Dat zijn er 4 miljoen meer dan het doel voor 2024 om op koers te blijven met de doelstellingen van de Immunization Agenda 2030.
Ontdek hier de wereldwijde trends van ziektes die met vaccinatie te voorkomen zijn.
In vergelijking met 2023 kregen ongeveer 171.000 meer kinderen minstens één vaccin, en één miljoen meer voltooiden de volledige DTP-serie van drie doses. Hoewel de vooruitgang bescheiden is, wijst dit op aanhoudende inspanningen van landen om kinderen te beschermen, ondanks de toenemende uitdagingen.
Toegang tot vaccins blijft ongelijk verdeeld
Hoewel veel landen erin slagen om een groot deel van de kinderen te vaccineren, blijft de vooruitgang wereldwijd erg ongelijk. Sinds 2019 hebben 131 landen consequent minstens 90% van hun kinderen bereikt met de eerste dosis van het DTP-vaccin. Maar dat aantal is sindsdien nauwelijks gegroeid. Van de landen die onder die grens zaten, zijn er slechts 17 die hun vaccinatiegraad de afgelopen vijf jaar hebben kunnen verbeteren. In 47 landen is de situatie zelfs verslechterd.
Beperkte toegang tot vaccinaties, verstoorde bevoorrading en desinformatie over de veiligheid van vaccins zijn de grootste oorzaken waarom kinderen hun vaccins missen.
Vooral landen die te maken hebben met conflicten of humanitaire crises lopen achter. Een kwart van alle baby’s wereldwijd woont in slechts 26 van zulke landen, maar zij vormen de helft van alle ongevaccineerde kinderen. In deze landen steeg het aantal ongevaccineerde baby’s van 3,6 miljoen in 2019 naar 5,4 miljoen in 2024.
Zorgen in rijkere landen
Tegelijkertijd zijn er tekenen van achteruitgang in landen met een hoger middeninkomen die eerder een dekking van 90% handhaafden. Zelfs kleine dalingen in de vaccinatiegraad vergroten het risico op uitbraken aanzienlijk en leggen extra druk op reeds overbelaste gezondheidssystemen.
Mazelenuitbraken nemen toe
De vaccinatiegraad tegen mazelen is het afgelopen jaar licht gestegen. Meer kinderen kregen hun eerste en tweede dosis. Toch blijft de wereldwijde dekking nog steeds onder het niveau dat nodig is om uitbraken te voorkomen. Hoewel er in 2024 zo’n 2 miljoen extra kinderen zijn gevaccineerd, zijn er wereldwijd nog altijd meer dan 30 miljoen kinderen die onvoldoende beschermd zijn tegen mazelen.
Als gevolg daarvan neemt het aantal landen met grote of ontwrichtende mazelenuitbraken toe. In 2024 ging het om 60 landen – bijna twee keer zoveel als in 2022.
- Vaccinatie te versterken in crisissituaties, zodat ook kinderen in conflictgebieden beschermd worden.
- Lokale oplossingen en investeringen te stimuleren, en vaccinatie beter integreren in de reguliere gezondheidszorg.
- Desinformatie tegen te gaan en mensen beter informeren over het belang van vaccinaties