Door klimaatverandering is de regenval minder voorspelbaar in Zuid-Soedan en komen overstromingen en droogtes vaker voor. De gevolgen zijn niet te overzien:
Jonglei en Pibor zijn de gebieden die het zwaarst getroffen zijn. Al twee jaar krijgen ze te maken met overstromingen. Daardoor moesten ongeveer 600.000 mensen hun huizen verlaten en zijn ze alles kwijt. De lemen muren van hun huizen zijn weggespoeld, hun vee is op de vlucht geslagen en de oogsten zijn deels verwoest door het overstromingswater.
Het is ook het gebied waar het geweld is opgelaaid sinds februari 2020. Veel van de gezinnen zijn niet één keer, maar meerdere malen moeten vluchten door steeds terugkerende gevechten en daarna door de overstromingen.
Wat UNICEF doet voor kinderen in Zuid-Soedan
Samen met onze partners zorgen we voor veilig drinkwater. We verdelen waterzuiveringspoeder en emmers om het zuiveringsproces uit te voeren. We bouwen gemeenschappelijke latrines voor mensen die ontheemd zijn en voor de gastgemeenschap die hen opvangt. Ook verdelen we hygiëneartikelen, zoals zeep en waterreservoirs, en herstellen we waterputten om de toegang tot zuiver water te verzekeren.
UNICEF zorgt ervoor dat essentiële gezondheids- en voedingsdiensten blijven draaien. Dit doen we onder andere door te onderhandelen over nieuwe terreinen die niet zijn ondergelopen om tijdelijke klinieken op te zetten, en door tenten en voorraden ter beschikking te stellen. De teams behandelen kinderen die aan ondervoeding lijden en leggen families uit hoe ze hun kinderen zelf kunnen screenen op ondervoeding door hun bovenarmomtrek te meten.
Samen met onze partners sporen we familieleden op bij die van elkaar zijn gescheiden door de overstromingen en in de chaos van het conflict om ze weer te herenigen. 7.861 kinderen hebben momenteel hulp nodig om familieleden op te sporen.
Samen met onze partners luisteren we naar de behoeften van de gemeenschappen en zorgen we ervoor dat we samen paraat staan. Alles wordt voorbereid om op een nieuwe noodsituatie te reageren. De teams hebben voorraden ingeslagen van de belangrijkste benodigdheden zoals therapeutisch voedsel, antibiotica, muskietennetten, emmers en zeep.
Baba Luka, een teamlid van UNICEF, vertelt dat ook de opslagplaatsen van UNICEF gevoelig zijn voor overstromingen en dat de bermen zorgvuldig moeten worden onderhouden. "We moeten ons ook aanpassen aan de overstromingen en ervoor zorgen dat we operationeel blijven.
Bosco een voedingsspecialist bij UNICEF bevestigt: "We hebben geleerd uit het verleden. We weten wat we kunnen verwachten en hoe we ons moeten voorbereiden met de middelen die we hebben.