Wat UNICEF doet voor kinderen in Zuid-Soedan

Samen met onze partners zorgen we voor veilig drinkwater. We verdelen waterzuiveringspoeder en emmers om het zuiveringsproces uit te voeren. We bouwen gemeenschappelijke latrines voor mensen die ontheemd zijn en voor de gastgemeenschap die hen opvangt. Ook verdelen we hygiëneartikelen, zoals zeep en waterreservoirs, en herstellen we waterputten om de toegang tot zuiver water te verzekeren. 

UNICEF zorgt ervoor dat essentiële gezondheids- en voedingsdiensten blijven draaien. Dit doen we onder andere door te onderhandelen over nieuwe terreinen die niet zijn ondergelopen om tijdelijke klinieken op te zetten, en door tenten en voorraden ter beschikking te stellen. De teams behandelen kinderen die aan ondervoeding lijden en leggen families uit hoe ze hun kinderen zelf kunnen screenen op ondervoeding door hun bovenarmomtrek te meten.

Samen met onze partners sporen we familieleden op bij die van elkaar zijn gescheiden door de overstromingen en in de chaos van het conflict om ze weer te herenigen. 7.861 kinderen hebben momenteel hulp nodig om familieleden op te sporen. 

Samen met onze partners luisteren we naar de behoeften van de gemeenschappen en zorgen we ervoor dat we samen paraat staan. Alles wordt voorbereid om op een nieuwe noodsituatie te reageren. De teams hebben voorraden ingeslagen van de belangrijkste benodigdheden zoals therapeutisch voedsel, antibiotica, muskietennetten, emmers en zeep. 

Baba Luka, een teamlid van UNICEF, vertelt dat ook de opslagplaatsen van UNICEF gevoelig zijn voor overstromingen en dat de bermen zorgvuldig moeten worden onderhouden. "We moeten ons ook aanpassen aan de overstromingen en ervoor zorgen dat we operationeel blijven.

Bosco een voedingsspecialist bij UNICEF bevestigt: "We hebben geleerd uit het verleden. We weten wat we kunnen verwachten en hoe we ons moeten voorbereiden met de middelen die we hebben.