Nigeria: Een nieuwe kans in het leven voor Umara

In Noord-Nigeria, dat geteisterd wordt door conflicten zullen tegen eind 2017 volgens een schatting van UNICEF 450.000 kinderen aan ernstige, acute ondervoeding lijden. Eén op vijf van hen, of 75.000 kinderen, zullen overlijden als ze niet behandeld worden. Het verhaal van Umara, zeven maanden oud, toont hoe UNICEF deze kinderen redt.

Fanna Mohammed is erg bezorgd om haar zoon, Umara. Hij is erg mager en is zwak. Hij steunt zijn hoofdje uitgeput op de schouder van zijn mama en lacht niet.

Door de crisis veroorzaakt door Boko Haram, ontvluchtte zijn familie hun dorp op het platteland in Borno. Nu verblijven Umara en zijn familie in een vluchtelingenkamp in Maiduguri, de hoofdstad van Borno. Zowat 20.000 mensen wonen in het kamp. 8.000 van hen zijn kinderen onder de vijf jaar.

Umara’s mama, Fanna, vertelt dat haar zoon al enkele weken ziek is. Hij heeft symptomen van ernstige, acute ondervoeding. Zijn ribben steken uit en de huid rond zijn armen en benen hangt slap.

© UNICEF/UN041139/Vittozzi

Tijdens zijn eerste bezoek aan de gezondheidskliniek, was de omtrek van Umara’s bovenarm 9 cm. De gemiddelde armomtrek van een gezonde baby is 12,5cm.

“Dit kindje is ernstig ondervoed en gedehydrateerd,” legt Abdullahi uit. “Umara heeft nog amper energie. Hij lacht niet, speelt niet en ziet er helemaal niet goed uit”.

Umara wordt onmiddellijk verzorgd. Abdullahi toont Fanna hoe ze haar zoon te eten kan geven met therapeutisch voedsel. Het is een pasta op basis van pindanoten met een hoge energetische waarde en vol toegevoegde vitaminen en mineralen.

Drie zulke porties per dag gedurende acht weken kan het leven redden van een kindje dat aan ernstige, acute ondervoeding lijdt. In de armen van zijn mama, eet Umara langzaam het voedsel op. Vooraleer hij de gezondheidskliniek verlaat, dient het verzorgingsteam hem een vitamine A supplement, antibiotica en een medicijn toe tegen malaria.

Umara is een van de 117.000 kinderen uit Noordoost-Nigeria die een behandeling krijgen dankzij het therapeutische voedselprogramma van UNICEF. Maar duizenden andere kinderen hebben nog dringend hulp nodig.

Een week later keert Umara terug naar de gezondheidskliniek voor een tweede check-up. Zijn gezondheidstoestand verbetert langzaam maar zeker. Zijn armen zijn wat ronder, hij is aangekomen en weegt 4,3 kg.

Umara’s toestand is aanzienlijk verbeterd bij de derde check-up. Hij is nog een beetje aangekomen en weegt nu 5,1 kg. Zijn armomtrek is 10 cm. Hij is nog steeds ernstig ondervoed maar de opmerkelijke verbetering van zijn gezondheidstoestand geeft hoop aan het verzorgingsteam. Ze zijn ervan overtuigd dat Umara zal genezen als hij het voedselprogramma voortzet.

“Toen Umara voor de derde keer kwam, zag hij er al veel beter uit,” zegt Abdullahi. “Hij was opnieuw aan het spelen en lachen.”

Fanna, is duidelijk opgelucht. Voor de eerste keer in drie weken, glimlacht ze terwijl ze een opgewekte Umara in haar armen draagt.

“Nu kan hij spelen, eten en zelfs drinken!”, zegt ze. “Hij is niet ziek meer. Hij is gelukkig!”


Bescherm kinderen tegen ondervoeding

Plumpy Nut

Koop 150 zakjes voedingspasta
Door een week lang drie zakjes per dag van deze pasta op basis van pinda’s te eten kan een ondervoed kind tot één kilo bijkomen.

Jouw impact!: Je schenkt 150 zakjes voedingspasta aan de kinderen, waarmee hun kansen op overleven aanzienlijk groter worden.