Trefwoorden

Dringend hulp nodig in Malawi na zware overstromingen

Door overvloedige regenval in het land werd Malawi sinds het begin van 2015 getroffen door zware overstromingen. Volgens de laatste schattingen treft deze ramp meer dan 740.000 mensen. Ruim 230.000 Malawiërs moesten hun huizen verlaten, vooral in het zuiden van het land.

UNICEF beschouwt het als een prioriteit om de getroffen gezinnen opnieuw onderdak geven en hen te voorzien van de meest noodzakelijke levensbehoeften. De helft van de gevluchte Malawiërs zijn kinderen en 20% is jonger dan vijf jaar. Er moet dus hoognodig in actie geschoten worden om deze tienduizenden kinderen te redden!

Bovenop het verdrijven van inwoners hebben de overstromingen enorm veel schade aangericht aan de landbouw, het vee, en de infrastructuur van bijvoorbeeld scholen en medische centra. Op lange termijn kan dit desastreuze gevolgen met zich meebrengen, zoals hongersnood en epidemieën.

Wat doet UNICEF?

Aanwezig in het land sinds 1987, hebben wij vanaf dag één na de overstroming de Malawiërs actief ondersteund. Wij opteren vooral voor duurzame hulp op gebied van gezondheid, voeding, hygiëne en onderwijs.

  • Water, sanitair en hygiëne: sanitaire installaties en drinkbaar water om epidemieën tegen te gaan zijn dringend nodig. Vandaag hebben 111.768 mensen, dankzij onze tussenkomst, toegang tot sanitaire installaties en 92.215 mensen beschikken over drinkbaar water.
  • Voeding: wij verdelen therapeutische voeding en melk om te strijden tegen ondervoeding.
  • Gezondheid: vele medische centra werden vernield door de overstromingen. Wij willen het gezondheidssysteem in het land heropstarten. Daarom leveren we medicamenten tegen het aidsvirus, malaria en diarree.
  • Onderwijs: veel ontheemde gezinnen vonden een onderkomen in scholen. Daarom kunnen kinderen niet meer naar school. Nu zoeken we naar oplossingen om tijdelijke klassen te voorzien.

Nood aan fondsen

UNICEF doet beroep op alle beschikbare fondsen in het land om tegemoet te komen aan de meest dringende noden. Maar wij weten dat een noodhulpfonds onvoldoende is. Er moet geïnvesteerd worden in langetermijnoplossingen voor het welzijn en de bescherming van kinderen. Voor een duurzame werking is er iets meer dan 10 miljoen euro nodig. Geef ons uw steun en help de kinderen van Malawi!

Doe een gift voor de kinderen van Malawi
Word Meter of Peter

Malawi
Malawi
Malawi
Malawi
Malawi