Trefwoorden

Iedere tien minuten sterft een kind in Jemen

De oorlog in Jemen duurt al bijna vier jaar. Als gevolg van de economische crisis en het aanhoudende geweld lijden honderdduizenden kinderen aan ernstige ondervoeding. Zonder hulp kunnen ze elk moment sterven.

11 miljoen kinderen hebben hulp nodig

“We kunnen stellen dat Jemen momenteel een van de vreselijkste plekken op aarde is om kind te zijn.”

– Geert Cappelaere, UNICEF regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Bijna 4 jaar na het begin van de oorlog in Jemen, blijft de situatie steeds erger worden. Het zijn de kinderen die de eerste slachtoffers zijn van dit conflict.

Door de blokkades van voedselimport en humanitaire hulp lopen 11 miljoen kinderen, of 80 procent van de bevolking onder de 18 jaar, het risico een tekort aan voedsel te hebben.

Naar schatting 1.8 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn acuut ondervoed. Daarvan zijn er 400.000 kinderen die voor hun leven vechten en lijden aan ernstige, acute ondervoeding.

De gevolgen van ondervoeding op de kinderen

© UNICEF/UN0253353/ Huwais

Kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding zijn door hun verzwakte immuunsysteem gevoeliger voor virussen en bacterieën. Ze kunnen ernstige complicaties krijgen zoals diarree, cholera en longontstekingen en lopen zo 12 keer meer risico te sterven dan een gezond kind.

Ook als ze overleven, kunnen ze levenslang de gevolgen ondervinden van hun toestand. Bij jonge kinderen belemmert chronische ondervoeding de fysieke groei en de ontwikkeling van de hersenen. De schade van deze achterstand is onomkeerbaar en heeft verstrekkende gevolgen, van verminderde leerprestaties tot lagere toekomstige inkomsten. Ook lopen kinderen die te maken hebben gehad met ondervoeding het risico op chronische ziektes op latere leeftijd.

Het gevaar bestaat dat een hele generatie in Jemen door deze humanitaire crisis niet haar volle potentieel kan bereiken, waardoor het land in een vicieuze cirkel van armoede en onderontwikkeling dreigt te blijven steken.

Wat doet UNICEF

Door onze expertise in noodsituaties, coördineren we alle hulp voor drinkwatervoorziening, voeding, onderwijs en kinderbescherming.

Ondanks de moeilijke veiligheidssituatie slaagt UNICEF er als een van de weinige hulporganisaties nog steeds in de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken. Onze teams zijn de klok rond in de weer om de miljoenen kinderen, getroffen door ondervoeding en ziektes, te hulp te komen.

Een UNICEF voedingsteam assisteert een gezondheidswerkers in het Hajjah hospitaal om de 11-maanden oude Abdul Khader op te meten.

UNICEF zet gezondheidscentra op om kinderen te behandelen. Lokale gezondheidswerkers krijgen een opleiding om vroege tekenen van ondervoeding op te sporen bij kinderen, en een behandeling te geven indien nodig.

Deze behandeling bestaat uit Plumpy’Nut is een levensreddende, verrijkte pindapasta waarmee een ernstig ondervoed kind weer op de been kan worden geholpen. De pasta kan meteen uit de wikkel worden gegeten, en hoeft niet gemengd te worden met water, dat niet altijd voorhanden of onveilig is.

Door een week lang dagelijks drie zakjes per dag van deze pindapasta met een hoge energiewaarde te eten, kunnen ondervoede kinderen tot één kilo bijkomen.

Bovendien is Plumpy’Nut niet duur: met 37€ geef je een kind een maand lang 3 zakjes Plumpy’Nut per dag en red je het van de honger.

Het is essentieel dat dit levensreddende werk van UNICEF en zijn partners ter plaatse kan verdergezet en uitgebreid worden, zodat we ieder kind kunnen bereiken en meer levens kunnen redden.

Resultaten van UNICEF in 2018 (januari tot oktober)

  • Met de steun van UNICEF werden al meer dan 244.000 ernstig ondervoede kinderen onder de vijf jaar opgenomen in therapeutische centra in het hele land.
  • In dezelfde periode kregen 1 miljoen moeders en zorgverleners informatie over hoe kinderen het best worden verzorgd en gevoed.
  • Meer dan 417.000 kinderen onder de 5 jaar kregen micronutriënten en andere basisgezondheidszorg.
  • Met de steun van UNICEF werden 4.2 miljoen kinderen gevaccineerd tegen polio en meer dan 5 miljoen mensen hebben toegang tot veilig drinkwater.

Lees meer over de oorlogssituatie in Jemen en wat UNICEF doet voor de kinderen in nood

Het zijn de volwassenen die verantwoordelijk zijn voor de verwoestingen en het lijden in Jemen, maar het zijn de kinderen die er de hoogste prijs voor betalen.

Help nu. Er is geen tijd te verliezen

Voor de Warmste Week organiseert Radio 1 samen met Rudi Vranckx en UNICEF een actie voor de kinderen die het slachtoffer zijn van het conflict in Jemen. En wij kunnen jouw hulp gebruiken!

Je kan de actie kan steunen door:

Tickets te kopen voor de Nacht van de Wetensgrap op zaterdag 15 december.

Mee te lopen in de Warmathon en je inschrijvingsgeld te doneren aan UNICEF. Schrijf je snel in!

Mee te doen met de sms-fundraisingsactie van Radio 1. Voor elk gestuurd tekstbericht ‘Jemen’ naar 4342 (ter waarde van 1 euro/sms), geef je 1 ondervoed kind in Jemen 1 dag noodvoeding (= 3 zakjes Plumpy’Nut).

Je kan ook helpen door een gift te doen voor de kinderen in Jemen