Ondanks aanzienlijke toename van geboorteregistratie, blijft een kwart van de kinderen ‘onzichtbaar’

Aantal geregistreerde geboorten steeg afgelopen decennium met 20% 

166 miljoen kinderen jonger dan vijf zijn nooit officieel geregistreerd

Op zijn 73ste verjaardag lanceert UNICEF een rapport met een stand van zaken over de geboorteregistratie in de wereld. Het aantal kinderen van wie de geboorten officieel zijn geregistreerd, is wereldwijd aanzienlijk toegenomen, maar toch is de geboorte van 1  kind op 4 jonger dan vijf jaar niet geregistreerd.

Geboorteregistratie voor elk kind tegen 2030: zijn we op schema? “-  het rapport dat gegevens uit 174 landen analyseert laat zien dat wereldwijd het aantal geregistreerde kinderen onder de vijf jaar met ongeveer 20 procent is gestegen ten opzichte van 10 jaar geleden – van 63 procent naar 75 procent.

We hebben een lange weg afgelegd, maar te veel kinderen glippen nog steeds door de kieren”, zegt UNICEF directeur Henrietta Fore. “Een kind dat niet bij de geboorte is geregistreerd, is onzichtbaar – bestaat niet in de ogen van de overheid of de wet. Zonder identiteitsbewijs worden kinderen vaak uitgesloten van onderwijs, gezondheidszorg en andere vitale voorzieningen en zijn ze kwetsbaarder voor uitbuiting en misbruik. “

De vooruitgang is het meest opvallend in Zuid-Azië, met name in Bangladesh, India en Nepal. In India is het aandeel geregistreerde kinderen gestegen van 41 procent in 2005-2006 tot 80 procent in 2015-2016. In de afgelopen jaren heeft UNICEF samen met de Indiase regering prioriteit gegeven aan geboorteregistratie in verschillende staten door de toegang tot registratiecentra te verbeteren, ambtenaren en gemeenschapswerkers op te leiden en publieke bewustmakingsprogramma’s uit te rollen, met name onder de meest kwetsbare gemeenschappen.

De meerderheid van de landen in Afrika Beneden-de -Sahara blijft daarentegen achterop bij de rest van de wereld, met Ethiopië (3 procent), Zambia (11 procent) en Tsjaad (12 procent) met de laagste geregistreerde  geboorten wereldwijd .

Volgens het rapport moet bijna 1 op de 3 landen – goed voor ongeveer een derde van de wereldbevolking van kinderen jonger dan vijf jaar – de voortgang met spoed versnellen om het doel van wettelijke identiteit voor iedereen te bereiken, inclusief geboorteregistratie , zoals uiteengezet in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030.

De belangrijkste belemmeringen voor registratie zijn :

• gebrek aan kennis
• te hoge kosten voor het registreren van een geboorte of het verkrijgen van een geboorteakte
• lange afstanden naar de dichtstbijzijnde registratiefaciliteit
• Traditionele gewoonten en gebruiken in sommige gemeenschappen – zoals nieuwe moeders die binnenshuis blijven – kunnen formele geboorteregistratie binnen de toegestane tijd ook afschrikken of verhinderen.
Zelfs wanneer kinderen worden geregistreerd, is het bezit van een geboorteakte minder gebruikelijk, met 237 miljoen kinderen jonger dan vijf wereldwijd – of iets meer dan 1 op de 3 – zonder dit officiële bewijs van registratie.

In “Geboorteregistratie voor elk kind tegen 2030” roept UNICEF op tot vijf acties om alle kinderen te beschermen:

• Geef elk kind een certificaat bij de geboorte.
• Laat alle ouders, ongeacht hun geslacht, hun kinderen bij de geboorte registreren.
• Koppel geboorteregistratie aan andere systemen om het recht van elk kind op diensten, waaronder gezondheid, sociale bescherming en onderwijs, te vergemakkelijken.
• Investeer in veilige en innovatieve technologische oplossingen om geboorteregistratie te vergemakkelijken.
• Betrek gemeenschappen om geboorteregistratie voor elk kind te eisen.

Ieder kind heeft recht op een naam, een nationaliteit en een wettelijke identiteit, dus elke verbetering in verhoogde registratieniveaus is zeer goed nieuws,” zei Fore. “Maar aangezien we net de 30ste verjaardag van dit recht hebben gemarkeerd – zoals vastgelegd in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind – moeten we niet stoppen totdat ieder kind wordt geteld.”

Link naar het volledige rapport https://data.unicef.org/resources/birth-registration-for-every-child-by-2030/