Onderbreking van het belangrijkste waterstation in het noordoosten van Syrië brengt 460.000 mensen in gevaar

Ernstige hinder voor inspanningen om de verspreiding van Coronavirus te voorkomen

Verklaring van Fran Equiza, UNICEF-vertegenwoordiger in Syrië

“Opnieuw is de watervoorziening van het Allouk-waterstation in het noordoosten van Syrië onderbroken. Dit is de laatste in een reeks verstoringen van de afgelopen weken. Door de onderbreking van de watervoorziening tijdens de huidige inspanningen om de verspreiding van de het Coronavirus tegen te gaan, lopen kinderen en gezinnen een onaanvaardbaar risico. Handen wassen met zeep is van cruciaal belang in de strijd tegen COVID-19.”

“Het station is de belangrijkste waterbron voor ongeveer 460.000 mensen in de stad al-Hasskeh, Tal Tamer en de kampen al-Hol en Areesha. Ononderbroken, betrouwbare toegang tot veilig water is essentieel om ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen in het gebied hun toevlucht niet moeten nemen tot onveilige waterbronnen.”

“UNICEF en zijn partners ondersteunen families in de stad al-Hassakeh en kampen voor ontheemde families met watertransport, maar dit dekt nauwelijks de minimale behoeften als de watervoorziening opnieuw wordt onderbroken.”
‘Geen enkel kind zou zelfs maar één dag zonder veilig water moeten kunnen leven. Zuiver water en handen wassen redden levens. Water en watervoorzieningen mogen niet worden gebruikt voor militaire of politieke doeleinden – als ze dat doen, zijn kinderen de eersten die lijden. ‘