Ondervoeding blijft een bedreiging voor kinderen in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan blijft de voedselonzekerheid op een alarmerend niveau. Bijna 7 miljoen mensen, dat is 61% van de bevolking, zullen niet genoeg te eten hebben tegen eind juli.

Het droge seizoen begon al vroeg na de slechte oogst in 2018, en ook het regenseizoen laat dit jaar op zich wachten. Door het jarenlange conflict en de economische instabiliteit in het land, zijn de bestaansmiddelen van de bevolking vrijwel uitgeput. Vele mensen zijn moeten vluchten en hebben huis en akker achtergelaten. Ondanks een recent vredesverdrag hebben jaren van conflict Zuid-Soedan’s economie helemaal verwoest.

De hoge inflatie heeft veel basisvoedingsmiddelen te duur gemaakt voor vele gezinnen, waardoor de ondervoeding bij kinderen nog verder is toegenomen. De tweeling Elizabeth Jungbo en Madelina Pedi, 1 jaar en vier maanden, hierboven op de foto, moeten al voor de derde keer in een jaar tijd opgenomen worden in het kinderziekenhuis van Al Sabbah. De twee zusjes zijn ernstig ondervoed.

In Zuid-Soedan lijden 860.000 kinderen aan acute ondervoeding. 260.000 van hen zijn er heel erg aan toe en lopen gevaar te sterven als ze geen humanitaire hulp krijgen.

UNICEF/UN0272249/Campeanu

In het ziekenhuis wordt de diagnose gesteld: de kinderen lijden aan marasmus, een vorm van ondervoeding veroorzaakt door een gebrek aan voedsel. Door de stijgende marktprijzen kunnen vele families in Zuid-Soedan het zich zelfs niet veroorloven om dagelijks te eten.

“Soms lijden we twee dagen honger. Op zulke dagen overleven we alleen op water. Daarom zijn de kinderen altijd ziek”, vertelt Mary. Zij moet bedelen in de straten van Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, om voedsel te kunnen kopen. Ze heeft geen onderdak meer en leeft met haar kinderen op straat.

Na een behandeling van een week begint de gezondheid van de tweeling te verbeteren. De meisjes zijn weer in staat te eten en mogen terug naar huis. Ze krijgen medicijnen en Plumpy’Nut mee, therapeutische voeding die klaar is voor gebruik. Deze pindapasta met een hoge energiewaarde, met suiker, plantaardige olie en magere melkpoeder zal hen helpen bij hun herstel.

Hun verblijf thuis is echter van korte duur omdat de gezondheid van de kinderen, met name die van Madelina, er opnieuw op achteruit gaat doordat ze niet genoeg voedsel hebben. Met de steun van UNICEF worden de kinderen weer in het ziekenhuis opgenomen.

UNICEF/UN0272221/Campeanu

“Als ik mijn kinderen naar het ziekenhuis breng, worden ze beter omdat ze medicijnen, melk en voedsel krijgen, maar ik heb niet de middelen om ze dat allemaal te geven. Ik heb geen werk. Het is moeilijk voor mij om een baan te vinden, vooral omdat ik mijn kinderen nergens kan achterlaten”, vertelt Mary.

UNICEF/UN0272235/Campeanu

Na twee weken behandeling verbetert de gezondheid van de meisjes. Elizabeth herstelt volledig.

Madelina is nog steeds in behandeling, maar ze kan weer zelfstandig zitten en met de steun van de liefdevolle armen van haar moeder kan ze zelfs staan.

De situatie in Zuid-Soedan blijft alarmerend. Veel gezinnen komen niet rond door de stagnerende economische situatie. Daardoor hebben ze soms dagenlang geen voedsel. Als ze één maaltijd per dag hebben, mogen ze vaak al van geluk spreken.

Samen met zijn partners zorgt UNICEF voor levensreddende behandelingen voor ernstig ondervoede kinderen door middel van medicijnen, therapeutische voeding, zoals verrijkte voeding en de verrijkte pindapasta, en training van voedingsdeskundigen. Ook geven we informatie aan moeders over de goede voedingsgewoonten voor hun kinderen.

“Dankzij het recente vredesverdrag is de humanitaire toegang verbeterd. Daardoor konden sinds januari al meer dan 100.000 kinderen behandelen, die lijden aan ernstige ondervoeding. 90% van deze kinderen is hersteld”, aldus Mohamed Ag Ayoya, vertegenwoordiger van UNICEF in Zuid-Soedan. “Maar het niveau van ondervoeding blijft kritiek in veel gebieden, en we vrezen dat de situatie de komende maanden nog zal verslechteren. We moeten nu handelen om het leven en de bestaansmiddelen van miljoenen mensen die op de rand van de hongerdood staan, te helpen.”

 

UNICEF in Zuid-Soedan

UNICEF voorziet voedselbehandelingen en noodvoorraden in heel Zuid-Soedan. We werken in delen van het land die het moeilijkst te bereiken en het meest onveilig zijn en proberen zo zorg te bieden aan alle kinderen die getroffen zijn door de crisis.

Alleen al dit jaar zal UNICEF voedingszorg geven aan meer dan 1 miljoen kinderen, waarvan er 200.000 lijden aan ernstige acute ondervoeding, zoals Elizabeth en Madelina. Met voeding, wondermelk, therapeutische voedingspasta en veel liefde kan een kind volledig herstellen van ernstige acute ondervoeding.

“Als ik een kind in het ziekenhuis zie binnenkomen dat erg ziek is en erg moe, lijkt het soms een hopeloos geval. Maar als het kind het behandelingsproces doorloopt, kan het er binnen twee weken of drie weken weer bovenop zijn. Dat geeft me veel moed en motivatie. Het geeft me hoop dat ondervoeding niet per definitie dodelijk hoeft te zijn, maar kan worden behandeld. Ik vind het fantastisch om te zien hoe een kind ondervoeding overleeft. Dat is wat me doet doorgaan, ” vertelt Jesca Wude Mury, voedingsdeskundige voor UNICEF Zuid-Soedan.

Hoe kan jij helpen?

Een kind dat aan ernstige, acute ondervoeding lijdt, kan er volledig bovenop komen, als het medische zorg krijgt en toegang heeft tot een eenvoudige, maar innovatieve therapeutische behandeling.

Wondermelk

Therapeutische melk is een poeder op melkbasis voor de behandeling van de ergste gevallen van ernstige acute ondervoeding. In Zuid-Soedan wordt het in het hele land gebruikt als kinderen worden opgevangen in noodvoedingscentra en ziekenhuizen. Deze succesvolle formule bevat toegevoegde plantaardige vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen en verhoogt de kans dat kinderen overleven enorm.

 

 

Gebruiksklaar therapeutisch voedsel (RUTF)

Gebruiksklaar therapeutisch voedsel (RUTF): de verrijkte pindapasta – een levensreddend voedingsmiddel – is genoeg om een ernstig ondervoed kind weer gezond te maken. Wat nog beter is aan de pasta is dat het rechtstreeks uit de wikkel wordt gegeten, dus het hoeft niet met water te worden gemengd.

Doe een gift voor de kinderen in Zuid-Soedan