Centraal-Afrikaanse Republiek: strijd tegen ondervoeding

Ondervoeding is een belangrijke oorzaak van kindersterfte en ontwikkelingsachterstand. Hieronder het verhaal van Merveille en Giovanni van Centraal-Afrikaanse Republiek.

Merveille, 13 maanden, te klein voor haar leeftijd

Merveille is een kleine baby. Veel te klein voor haar leeftijd. Ze is 13 maanden oud en weegt amper 5,8 kg. Haar huid is bleek en ze heeft weinig haar. Ze kan niet lopen en je ziet haar bijna nooit lachen. Na een malaria-aanval wilde Merveille niet meer eten en kwijnde ze zienderogen weg.

Begin juli wordt Merveille door haar 15 jaar oude zus Naomi binnengebracht op de voedingsafdeling van het St Joseph gezondheidscentrum. Naomi is er niet alleen: tientallen moeders staan er dagelijks met hun kleine kindjes die lijden aan ondervoeding, malaria en diarree.

Bangui-malnutrition-1

Sinds hun moeder 6 maanden geleden overleed aan tuberculose, voedt Naomi alleen haar 5 jongere broertjes en zusjes op. Om voor hen te zorgen, moest ze stoppen met school. Hun vader is niet in de buurt, dus ze wonen in het huis van een oudere broer. Die heeft echter ook zelf kinderen en kan met moeite het hele gezin onderhouden. De zusters van St Joseph gaven Merveille flesjes tijdens de eerste maanden, maar nu weigert ze om de melk te drinken.

Nadat Merveille gewogen en gemeten is door de zusters in het gezondheidscentrum, krijgt ze haar eerste dosis “Plumpy Nut”, een kant-en-klaar therapeutisch voedsel gemaakt van pindanotenpasta, suiker, plantaardige olie en melkpoeder en verrijkt met vitaminen en mineralen. Naomi krijgt genoeg zakjes mee om haar kleine zusje een week lang te eten te geven.

“Het kan maar enkele dagen duren voor kinderen lijden aan ernstige ondervoeding, maar wanneer ze de juiste behandeling krijgen, kan hun herstel ook spectaculair zijn”, legt Dr. Celestin Traore, Chief of Child Survival and Development bij UNICEF Centaal-Afrikaanse Republiek (CAR), uit.

“UNICEF schat dat 41% van de kinderen onder de 5 jaar in CAR chronisch ondervoed zijn. De afgelopen 2 jaar hebben bovendien ernstige gevolgen gehad voor hun conditie”, voegt ze eraan toe.

Bangui-malnutrition-CAR-

Giovanni, gered van ondervoeding

Diezelfde ochtend kregen de 15 maanden oude Giovanni en zijn moeder ook heel vrolijk nieuws. Baby Giovanni mag na 2 weken intensieve verzorging voor ernstige en acute ondervoeding het centrum verlaten en heeft een vrolijke lach op zijn gezichtje.

Bangui-malnutrition-CAR-1

Fatime, zijn moeder, is halverwege de twintig en Giovanni is haar 6e kindje. Wanneer haar echtgenoot een paar weken geleden besloot om hen uit het huis te zetten, had ze geen andere keuze dan naar haar moeder te vluchten. Ze leven in extreme armoede en de baby was de eerste die daarvan de gevolgen droeg door ziek te worden en gewicht te verliezen. “Ik weet helemaal niet hoe het nu verder moet”, zegt Fatime, “maar ik ben zo gelukkig dat mijn baby beter is.”

Doe een gift voor de kinderen
Word Meter of Peter