Ongeveer 30 miljoen kinderen ontheemd door conflict – aandacht én duurzame oplossingen zijn nodig

NEW YORK, BRUSSEL 20 juni 2018 – Wereldwijd zijn meer dan 30 miljoen kinderen op de vlucht voor conflict en geweld. Dat is het hoogste cijfer ooit sinds de Tweede Wereldoorlog zegt UNICEF aan de vooravond van Wereld Vluchtelingen Dag.

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties dringt er bij wereldleiders op aan om de inspanningen om de rechten, de veiligheid en het welzijn van ’s werelds meest kwetsbare kinderen veilig te stellen.

“Op Wereldvluchtelingendag is het belangrijk om stil te staan bij de bedreigingen en uitdagingen die kinderen op de vlucht dagelijks tegenkomen,” zei Manuel Fontaine, directeur noodhulp bij UNICEF. “De veiligheid  en gezondheid van ontwortelde kinderen – vluchtelingen, asielzoekers of ontheemden – staat in het gedrang. Deze kinderen hebben meer dan een internationale dag nodig… Ze hebben hoop, kansen en bescherming nodig. We roepen de lidstaten op om hun beloften te hernieuwen om de rechten en ambities van hun kinderen te vervullen. ”

Nu het aantal kinderen op de vlucht een hoogtepunt heeft bereikt, is hun toegang tot essentiële ondersteuning en diensten sterk in gevaar. Slechts de helft van alle vluchtelingenkinderen zit bijvoorbeeld op de basisschool

Ook het aantal kinderen dat alleen op de vlucht is, bereikte een hoogtepunt en steeg met een vijfvoud sinds 2010. In de periode 2015-2016 werden in totaal  300.000 niet vergezelde en gescheiden kinderen geregistreerd. Dit in vergelijking met 60.000 in de periode 2010-2011. Het werkelijke cijfer ligt ongetwijfeld nog hoger.  Niet vergezelde kinderen lopen een groot risico op uitbuiting en misbruik en vertegenwoordigen ongeveer 28% van de wereldwijde slachtoffers van kinderhandel.

UNICEF hoopt dat de Global Compact voor Vluchtelingen (VGC), evenals de Global Compact voor Migratie (GCM), dit jaar worden afgerond.  Dit moet het raamwerk worden voor een sterk engagement voor de bescherming van rechten van onheemde kinderen over de hele wereld. Het Kinderfonds lanceerde een zes-punten agenda om vluchtelingen en migrantenkinderen te beschermen en formuleerde enkele aanbevelingen voor goed beleid.

Gooooaaaaaaal !!!!!!

Wereldvluchtelingendag (20 juni) UNICEF lanceert ‘What Excites Us, Unites Us’  een initiatief om voetbalfans in te schakelen ter ondersteuning van vluchtelingen- en migrantenkinderen.

Op een moment dat voetbalfans van over de hele wereld samenbrengt, lanceert UNICEF  het initiatief ‘What Excites Us, Unites Us’ rond de rechten van vluchtelingen en migrantenkinderen. De campagne is een internetfilm van twee minuten die het verhaal vertelt van Santi, een 8-jarige jongen die vanuit Bolivia naar Spanje migreerde.  Daar had hij moeite met het vinden van vrienden.  Een gedeelde liefde voor voetbal maakt uiteindelijk het verschil. Tijdens het spelen worden Santi en zijn vrienden getrakteerd op een verrassingsbezoek van hun held Sergio Ramos (kapitein van het Spaanse nationale voetbalteam en UNICEF-ambassadeur).

Gelijktijdig met het online filmpje lanceert UNICEF ook de ‘langste goal-uitdaging’ op sociale media. Om de uitdaging aan te gaan roept Sergio Ramos iedereen op om hun passie voor de sport te delen door op sociale media een video van zichzelf te plaatsen waarin ze “goaaaaaaal” zo lang mogelijk laten klinken en dit te posten samen met de hashtags #LongestGoal #WorldCup.

Het filmpje kan hier bekeken worden.


Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché
UNICEF België
Tél : (+32) 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon