Trefwoorden

Ontmoet de kinderen en families uit Borno, Nigeria, die geen thuis meer hebben

Sinds 2014 heeft de verheviging van het geweld door Boko Haram voor meer onveiligheid gezorgd en een massale volksverhuizing veroorzaakt in het noordoosten van Nigeria en de regio van het Tsjaadmeer. Bijna 2.6 miljoen mensen hebben hun huis moeten verlaten. De helft daarvan zijn kinderen.

© UNICEF/UN036824/Abubakar
© UNICEF/UN036824/Abubakar

UNICEF en zijn partners werken samen om het hoofd te bieden aan de verschillende aspecten van deze humanitaire crisis, zoals de alarmerend hoge graad van ondervoeding, de recente polio-epidemie, de beperkte toegang tot onderwijs, de achteruitgang van de gezondheidszorg en de psychologische impact op de mensen van voortdurend in angst te leven voor het geweld.

Het epicentrum van de crisis bevindt zich in Borno, waar meer dan 1.4 miljoen mensen ontheemd zijn door het geweld door Boko Haram.

We nodigen je uit om kennis te maken met de kinderen en families die door deze crisis zijn getroffen.

Ontmoet Maryam Sandabe

© UNICEF/UN036832/Musa
© UNICEF/UN036832/Musa

Maryam was een van de vele slachtoffers van Boko Haram in de staat Borno. Haar huis, haar auto en al haar persoonlijke bezittingen zijn verbrand en vernietigd tijdens een van de aanvallen.

Maryam, haar echtgenoot en hun vijf kinderen moesten te voet tot Maiduguri, een traject van 67 km, om hun leven te redden. Vandaag woont ze in het Dalorikamp voor ontheemde personen in Maiduguri. Ze geeft les op vrijwillige basis in een school die wordt gesteund door UNICEF met 1.272 leerlingen.

« Ik heb een getuigschrift voor het onderwijs en ik geef op vrijwillige basis wiskunde, Engels en wetenschappen aan de kinderen die in het kamp leven.”

Ze heeft zich tot doel gesteld haar eigen leven te verbeteren, maar ook dat van de kinderen: ze studeert halftijds om een diploma lichamelijke opvoeding aan de universiteit van Maiduguri.

Ontmoet de leerlingen van Maryam

“Niettegenstaande de obstakels waarmee deze kinderen te kampen kregen… zijn ze allemaal heel trots en gelukkig dat ze opnieuw naar school kunnen gaan.”

© UNICEF/UN036834/Musa
© UNICEF/UN036834/Musa

Alle leerlingen van Maryam wonen in het Dalorikamp omdat ze hun huis moesten ontvluchten door de aanvallen op hun dorpen in verschillende delen van de staat Borno.

“Niettegenstaande de obstakels waarmee deze kinderen te kampen kregen –  sommigen onder hen zijn niet naar school kunnen gaan gedurende twee jaar en velen onder hen hebben familieleden verloren – zijn ze allemaal heel trots en gelukkig dat ze opnieuw naar school kunnen gaan, » vertelt Maryam, die ook haar thuis is verloren.

De kinderen kunnen nu de lessen volgen, beschut van zon, wind en stof, in een van de grote tenten die UNICEF ter beschikking stelde. Ze dienen als tijdelijke leerruimte in het Dalorikamp. Bovenop de boekentassen, de lessenaars, de uniformen en het pedagogisch materiaal, heeft UNICEF meer dan 130 tenten als deze ter beschikking gesteld in meerdere kampen in Borno.

Ontmoet Zara, Falamata and Aicha

© UNICEF/UN036154/Page
© UNICEF/UN036154/Page

Deze drie vrouwen spelen een belangrijke rol in het indijken van de recente opstoot van polio in het noordoosten van Nigeria. Zara dient vaccinaties toe tegen polio, Falamata is vrijwilliger en, sinds ze een opleiding heeft gekregen van UNICEF, mobiliseert en informeert ze de bevolking over de vaccinatiecampagne. Aicha is het derde teamlid en registreert de gegevens.

Samen vormen ze een vaccinatieteam tegen polio en namen ze deel aan een grote noodvaccinatiecampagne die werd georganiseerd tussen 15 en 18 oktober 2016.

UNICEF Nigeria steunde de campagne door het verstrekken van vaccins en door het publiek te informeren via de media en door mobilisering op het terrein. Ongeveer 39.000 gezondheidsmedewerkers namen deel aan de campagne die werd opgezet om alle kinderen onder de vijf jaar te vaccineren tegen polio die in hoge risicogebieden wonen in Nigeria, maar ook in Tsjaad, Niger, Kameroen en in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Ontmoet Zainab Mohammed

© UNICEF/UN036854/Abubakar
© UNICEF/UN036854/Abubakar

Het is het eerste – en waarschijnlijk het belangrijkste – bezoek van Zainab aan een gezondheidscentrum dat gesteund wordt door UNICEF in Dalaram. Zainab lijdt aan ernstige acute ondervoeding. Hij krijgt nu een behandeling met voorverpakte therapeutische voeding, met micronutriënten en antibiotica.

De mama van Zainab, die 18 jaar oud is, krijgt raad over de voeding van zuigelingen en jonge kinderen. Ze worden beiden van dichtbij opgevolgd, terwijl Zainab’s gezondheid erop vooruit zal gaan en hij zal bijkomen tijdens de behandeling die 8 weken zal duren.

Zainab is een van de 89,178 kinderen onder de vijf jaar die lijden aan ernstige acute ondervoeding en die behandeld worden via de therapeutische voedselprogramma’s van UNICEF in de noordoostelijke staten van Nigeria.  

Bescherm kinderen tegen ondervoeding

Plumpy Nut
Plumpy Nut

 

Koop 150 zakjes voedingspasta
Door een week lang drie zakjes per dag van deze pasta op basis van pinda’s te eten kan een ondervoed kind tot één kilo bijkomen.

Jouw impact!: Je schenkt 150 zakjes voedingspasta aan de kinderen, waarmee hun kansen op overleven aanzienlijk groter worden.

 

Ontmoet Alhaji Goni Abatcha

© UNICEF/UN036833/Abubakar
© UNICEF/UN036833/Abubakar

Abatcha komt oorspronkelijk uit Monguno in Borno. Hij is zijn huis ontvlucht met zijn familie nadat door de aanvallen van Boko Haram de situatie onveilig was geworden in het noordoosten van Nigeria, onder andere in zijn dorp. Vandaag wonen Abatcha en zijn familie in het Bakassikamp voor intern ontheemde personen, waar hij een sleutelrol heeft als secretaris en meehelpt met het globale beheer van het kamp.

UNICEF ondersteunt de kampen en de gastgemeenschappen – waar de meerderheid van de ontheemde mensen vandaag leven. UNICEF heeft er programma’s opgezet rond gezondheid, educatie en kinderbescherming, maar ook waterbedeling en de installatie van sanitair en vaccincatiecampagnes tegen polio en mazelen.

Ontmoet ‘Aminata’

“Ik werd in een auto gesleurd… ik werd gedurende twee maanden vastgehouden ; vervolgens hebben ze me gedwongen te trouwen met een van de rebellen.”

© UNICEF/UN036837/Abubakar
© UNICEF/UN036837/Abubakar

Aminata (niet haar echte naam om haar identiteit te beschermen) is 17 jaar oud. Ze werd ontvoerd door Boko Haram. « Ze hebben me in een auto gesleurd en hebben me gekidnapt met 14 andere meisjes uit mijn buurt. Ze hebben me twee maanden vastgehouden en vervolgens hebben ze me gedwongen te trouwen met een van de rebellen, » vertelt ze.

Volgens UNICEF zijn naar schatting meer dan 7000 vrouwen en meisjes vastgehouden en hebben ze het geweld van de militante groepering moeten doorstaan. Men vermoedt dat de meesten onder hen zijn verkracht of gedwongen te trouwen met hun kidnappers. Veel vrouwen, zoals Aminata, zijn vervolgens zwanger geworden.

International Alert, een partner die gesteund wordt door UNICEF, biedt psychologische steun aan de meisjes en de vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld. UNICEF organiseert eveneens psychologische ondersteuning aan de kinderen en families die getroffen zijn door het conflict in Nigeria, door kindvriendelijke ruimtes in te richten, psychologische opleidingen te voorzien voor de leerkrachten en onderwijs te organiseren in veilige leeromgevingen.

Ontmoet Lisa

© UNICEF/UN036846/Abubakar
© UNICEF/UN036846/Abubakar

Lisa is vijf jaar oud en is een van de intern ontheemde kinderen die in het Muna Garage kamp in Maiduguri wonen. Ze poseert hier voor de camera voor een kindvriendelijke ruimte van UNICEF. De UNICEF-teams die instaan voor kinderbescherming en educatie werken samen om de kinderen tussen 3 en 18 op te vangen in de kindvriendelijke ruimtes met educatieve ondersteuning, schoolmateriaal en de opleiding van leerkrachten.

Ontmoet Aisha

« Mijn team heeft deze ochtend al meer dan 500 kinderen gevaccineerd op enkele uren tijd »

© UNICEF/UN035992/Page
© UNICEF/UN035992/Page

Aisha Bulama maakt deel uit van het vaccinatieteam tegen polio. Ze is een van de populairste vrouwen in Maiduguri sinds de start van de poliocampagne. « Mijn team heeft deze ochtend al meer dan 500 kinderen gevaccineerd op enkele uren tijd,” zegt ze trots, alvorens de nagel van een kindje te markeren dat ze net heeft gevaccineerd.

Veel mama’s tonen trots het purperen merkteken op de nagel van hun kinderen ana hun familie, vreinden en buren, vooral na de recente opstoot van polio in het noordoosten van Nigeria.  De vaccinatieteams tegen polio in Borno sporen tegelijkertijd kinderen onder de vijf jaar op die lijden aan ernstige acute ondervoeding. Deze kinderen krijgen vervolgens de nodige zorgen via een therapeutisch voedselprogramma.

Ontmoet Hajiya Bashir

« We kunnen maar heel beperkte zorgen aanbieden aan de bevolking, want ons gezondheidscentrum raakte zwaar beschadigd »

© UNICEF/UN036856/Page
© UNICEF/UN036856/Page

Hajiya Bashir is hoofdverpleegkundige in het centrum voor primaire gezondheidszorgen in Gamboru, dat recent werd heropgebouwd door UNICEF. Het centrum had dringende reparaties nodig nadat het was aangevallen, geplunderd en gebombardeerd door de rebellen. Sindsdien hadden de inwoners van Gamboru en de vele mensen die hierheen zijn gevlucht een erg beperkte toegang tot gezondheidszorg en prenatale zorg.

« Vandaag kunnen we enkel erg beperkte zorgen aan de bevolking geven, want ons gezondheidscentrum is zwaar beschadigd, » vertelt Hajiya. De Nigeriaanse overheid taporteert dat bijna alle gezondheidsinfrastructuur in de noordoostelijke regio’s van Nigeria, die sinds kort weer toegankelijk zijn, werden geplunderd of vernield. Met de steun van UNICEF werden al 2.777.579 mensen die het slachtoffer zijn van het conflict, bereikt met noodhulp, zoals therapeutische voeding, prenatale zorg voor zwangere vrouwen, vaccinatiecampagnes en de behandeling van ziektes als malaria, diarree en acute infecties van de luchtwegen.
Doe een gift voor de kinderen in Nigeria