Ook grote meisjes moeten gevaccineerd worden. Het verhaal van Assya.

Assya is 10 jaar oud en woont in een afgelegen dorp in Djibouti. Dankzij de vaccinatiecampagne die werd georganiseerd door UNICEF is ze, net als haar broers en zussen, ingeënt tegen de mazelen en polio.

© UNICEF/UN013156/Seixas
© UNICEF/UN013156/Seixa

Nu ze 10 jaar is, is Assya een grote meid, en grote meisjes huilen niet. Assya heeft een techniek om de injectie draaglijk te maken: ze draait haar hoofd weg van de verpleger als hij de naald in haar arm steekt. Maar het is in een knip voorbij. Het is al gebeurd: ze is gevaccineerd tegen de mazelen. En dat zonder een traan te laten. Bovendien weet Assya dat ze dankzij dit kleine prikje gezond zal blijven.

Eens de injectie achter de rug is, verlaat Assya de traditionele toukoul (een draagbare hut, gemaakt van takken en bedekt met matten), die enkele dagen lang dienst doet als vaccinatiecentrum.

© UNICEF/UN013157/Seixas
© UNICEF/UN013157/Seixas

Gezondheid heeft geen prijs

In Otoye, een verafgelegen dorp in Djibouti, is gezondheid van onschatbare waarde. Er is geen gezondheidscentrum in de buurt, noch is er een telefoonnetwerk. De hulpdiensten kunnen dus niet worden opgebeld in geval van nood. Als Assya of een van haar 6 broers en zussen ziek worden, moeten ze zowat 4 uur stappen tot ze bij Dorra zijn, de meest nabijgelegen stad waar er gezondheidszorg en medicijnen beschikbaar zijn. Daarom heeft Assya ook geen moment geaarzeld en is ze meteen naar de vaccinatietoukoul gegaan toen ze hoorde dat er een vaccinatiecampagne van start ging in Otoye.

10-daagse campagne

Tien dagen lang trokken de verplegende teams naar de minst toegankelijke plaatsen in de regio om alle kinderen te vaccineren. Dit gebeurde in het kader van de nationale vaccinatiecampagne tegen polio en de mazelen, georganiseerd door het Ministerie van Gezondheid. Ze werd gerealiseerd in samenwerking met UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), alsook met de steun van de Japanse regering, het initiatief l’initiative « Measles and Rubella » en de GAVI Alliance. Tussen 2008 en 2014 is het percentage kinderen dat volledig werd gevaccineerd gestegen van 72.9 naar 82.7%. 23 miljoen kinderen zijn echter nog steeds niet gevaccineerd. In rurale gebieden zijn drie kinderen op tien nog steeds niet beschermd tegen sommige dodelijke ziekten.

© UNICEF/UNI181392/Seixas
© UNICEF/UNI181392/Seixas

Haweiya, een vrijwillige sociale werkster, kijkt de vaccinatiekaarten en de gezondheidsboekjes na van de kinderen- ze werden door UNICEF geschonken aan het Ministerie van Gezondheid van Djibouti.

Wat doet UNICEF

Samen met de lokale autoriteiten gaat UNICEF iedere dag door met haar acties op het terrein:

  • Organisatie van vaccinatiecampagnes tegen polio en mazelen;
  • Opleiding van verzorgend personeel over het efficiënte gebruik van vaccins ;
  • UNICEF staat ervoor garant dat de koudeketen van de injectievloeistoffen wordt gerespecteerd;
  • Sensibilisering van de bevolking rond het nut van vaccinaties;
  • UNICEF deelt gezondheids- en vaccinatieboekjes uit aan de bevolking;

Help UNICEF deze vruchtbare samenwerking verder te zetten en schenk vaccins aan de kinderen van Djibouti en andere landen.

© UNICEF/UNI199190/Panday
© UNICEF/UNI199190/Panday

Hoe ? Koop 50 vaccins tegen mazelen

Jouw impact ? Je beschermt 50 kinderen tegen een makkelijk te vermijden ziekte, die elk jaar nog steeds honderdduizenden kinderen onder de vijf jaar doodt.

Mazelen, wat is het?

Mazelen is een erg besmettelijke infectie die het immuunsysteem van kinderen aanvalt en hen zwakker maakt voor andere dodelijke ziektes. In 2014 zijn 115.000 kinderen gestorven aan de gevolgen van deze infectie. Kinderen die de ziekte hebben overleefd dragen er vaak nog de gevolgen van, zoals een aangetast gehoor, gezichtsverlies, of een aantasting van de hersenen. Tot op vandaag blijft vaccinatie de beste manier om de ziekte te voorkomen.