Orkaan Irma heeft impact op het leven van vele duizenden kinderen, UNICEF biedt hulp

Orkaan Irma, de krachtigste die de Caraïben ooit heeft bereikt, laat een spoor van verwoestingen na. Tienduizenden kinderen lopen groot gevaar door gebrek aan water, voedsel, beschutting en de chaotische omstandigheden na de orkaan.

Communicatienetwerken zijn in veel van de getroffen gebieden geheel of gedeeltelijk verstoord.  Wegen, bruggen, ziekenhuizen en scholen liepen veel schade op. In Barbuda is 90 procent van de infrastructuur vernietigd, waaronder 132 scholen.

Voorafgaand aan de storm bracht UNICEF een hele reeks levensreddende hulpgoederen in gereedheid. Dit laat een snelle verdeling toe in samenwerking met de lokale overheden. Het gaat om:

  • water
  • voedsel
  • medicijnen
  • waterzuiveringstabletten
  • hygiënekits
  • beschuttingsmateriaal
  • schoolkoffers

Wat doet UNICEF?

Om ervoor te zorgen dat de getroffen bevolking meteen toegang heeft tot informatie  om hen voor te bereiden op de orkaan, activeerde UNICEF het U-report platform, een social messaging tool waarmee UNICEF berichten kan sturen naar jongeren via Facebook messenger en andere social media accounts. Zo sturen we informatie over hoe je best voedsel, water en medicijnen bewaart, hoe je je huis kan beschermen voor de storm. Honderden kinderen en jongeren meldden zich aan om deze berichten te ontvangen, vooral in Haïti en de Dominicaanse Republiek.

UNICEF gebruikt ditzelfde U-report om informatie in te winnen over wie getroffen is door de orkaan, welke schade er is, of ze toegang hebben tot basisvoorzieningen, of ze gescheiden zijn van hun familie en om na te gaan welke informatie ze nodig hebben.

UNICEF helpt ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot zuiver water, dat er veilige ruimtes zijn voor kinderen, dat er een continuïteit is aan onderwijs en medische zorgen en dat levensnoodzakelijke humanitaire hulpgoederen worden verdeeld.

Daarnaast is er ook aandacht voor de bescherming en opvang van kinderen en adolescenten, met inbegrip van psychosociale steun.

UNICEF in noodsituaties

Orkaan Irma heeft zich ontwikkeld tot een van de gevaarlijkste fenomenen van 2017, en is krachtiger dan orkaan Matthew in oktober 2016, een orkaan van categorie 4 die het zuiden van Haïti en Zuid-Oost Cuba trof.

In Haïti alleen trof Matthew 3.2 miljoen mensen, waarvan 1.3 miljoen kinderen. UNICEF bood actief humanitaire noodhulp en zette zich in voor zuiver water, hygiëne, onderwijs, bescherming voeding en gezondheid, en nam maatregelen om een cholera-epidemie te voorkomen.

UNICEF blijft samenwerken met partners in het gebied. We zorgden ervoor dat 75 scholen opnieuw de deuren konden openen waardoor 25.000 leerlingen konden terugkeren naar de klas. 400.000 mensen verzekerden we toegang tot drinkwater en 80.000 mensen werden verzorgd in de medische hulpposten die werden opgezet in de ergst getroffen gebieden.

Hoe kan jij helpen?

Help de kinderen getroffen door orkaan Irma

Meer weten over de resultaten van UNICEF in deze regio >