Trefwoorden

De persoonlijke reden waarom Audrey Hepburn besloot zich in te zetten voor UNICEF

Weinigen kennen de echte reden van Audrey’s engagement voor UNICEF, die terug gaat op haar eigen geschiedenis.

In 1988 aanvaardde Audrey Hepburn wat ze de grootste rol uit haar carrière zou noemen: ze werd vrijwillig ambassadrice voor UNICEF.

Als moeder was Audrey bekommerd om het lot van de kinderen wereldwijd. Maar de ster van het witte doek had ook een andere, persoonlijke redenen om zich ten dienste te stellen van UNICEF: het kinderfonds hielp haar als kind te herstellen van ondervoeding.

Vaak wordt vergeten dat UNICEF werd opgericht in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, om de kinderen te hulp te komen die er het slachtoffer van waren. Een van deze kinderen was de kleine Audrey. In 1944 kwam de UNRRA – de oorspronkelijke naam van UNICEF – op haar pad. “Tijdens de oorlog woonde ik in Nederland, onder Duitse bezetting”, legde ze uit. “De laatste oorlogswinter was de moeilijkste. Voedsel was zeldzaam. Als er al beschikbaar was, was het voorbehouden voor de troepen.”

“Ik kan getuigen wat UNICEF betekent voor de kinderen,” bevestigt ze “want ik was een van de kinderen die heeft kunnen rekenen op hun voedselhulp en gezondheidszorg net na de oorlog. Natuurlijk is er een groot verschil tussen de hongerdood sterven en ondervoeding, maar ik had grote tekorten.”

“Ik herinner me dat alle scholen getransformeerd waren in noodhulpcentra. Ik was een van de vele kinderen die hulp kregen. Sindsdien heeft UNICEF voor altijd een speciaal plaatsje in mijn hart ».

Geëngageerd om kinderen te helpen

De toewijding van Audrey Hepburn  voor kinderen werd onmiddellijk duidelijk in haar rol als UNICEF Goodwill Ambassadeur. Na haar eerste bezoek aan de UNICEF programma’s in Ethiopië, waar droogte en conflicten tot hongersnood hadden geleid, gebruikte Hepburn haar bekendheid ten dienste van de kinderen. Wekenlang sprak ze met media over de hele wereld om over het werk van UNICEF te praten. Soms gaf ze wel 15 interviews per dag.

« Toen ik uit Ethiopië kwam, voelde ik me energiek en optimistisch,” vertelt Hepburn. “Toen ik vertrok hadden veel mensen me gewaarschuwd hoe hard en verschrikkelijk het zou zijn om zo veel leed te zien, om geconfontreerd te worden met dood en wanhoop”.

« Uiteraard zag ik kinderen die erg ondervoed waren. Maar ik heb ook gezien hoeveel wordt gedaan om te helpen en hoe zelfs een eenvoudig hulpmiddel ertoe kon bijdragen dat een ziek kind geneest, een veld wordt geïrrigeerd of nieuwe gewassen worden gezaaid. Ik heb ingezien dat de problemen in Ethiopië niet onoplosbaar zijn, als de wereld een klein beetje meer geeft.”

“De inwoners van Ethiopië of van Soedan kennen de naam Audrey Hepburn niet, maar ze kennen wel UNICEF. Als ze UNICEF zien, klaart hun gezicht op, want ze weten dat er iets beweegt. In Soedan bijvoorbeeld noemen ze een waterpomp ‘UNICEF’.”

– Audrey Hepburn

Het engagement van Audrey Hepburn voor de kinderen is nooit afgenomen. In de jaren die volgden bezocht ze een vaccinatieproject tegen polio in Turkije en programma’s voor kwetsbare kinderen en vrouwen in heel Latijns-Amerika. Ze bezocht scholen in Bangladesh, projecten voor kinderen die in armoede leven in Thaïland en voedingsprojecten in Viêt Nam. Ook ontmoette ze kinderen op de vlucht voor het conflict in Soedan.

De boodschap die ze dankzij al haar werk overbracht was overduidelijk : « Er bestaat geen twijfel over dat wie iets bezit de morele plicht heeft te geven aan wie niets bezit. UNICEF heeft een buitengewone invloed, om hen te bereiken die het meeste lijden. UNICEF werkt op een fantastische manier om mensen te helpen hun waardigheid te bewaren. Met de spade die we hen geven, kunnen ze waterputten graven. We moeten nu handelen om zeker te zijn dat ze er geen graf voor hun kinderen mee moeten graven. »

Audrey Hepburn was ook onvermoeibaar aan het werk voor UNICEF naast haar missies op het terrein. Zo getuigde ze voor het Congres van de Verenigde Staten , stelde ze UNICEF rapporten voor – onder andere in België –,  ontwierp ze wenskaarten, nam ze deel aan liefdadigheidsconcerten ten voordele van UNICEF en gaf ze meerdere conferenties en interviews om het werk van UNICEF te promoten.

*Audrey Hepurn werd op 4 mei 1929 geboren in Elsene, in de Keienveldstraat 48 (vlakbij de Naamsepoort). Een marmeren plaat op haar geboortehuis herinnert hieraan. De familie verhuist naar Linkebeek als Audrey twee jaar oud is en verlaat vervolgens België als ze 5 is.

Help Audrey’s nalatenschap verderleven

Kinderen in noodsituaties vandaag zijn net als de kleine Audrey Hepburn – er wacht hen een mooie toekomst en ze hebben recht op een goede kindertijd.

Audrey Hepburn was toegewijd om UNICEF te helpen een betere wereld op te bouwen voor de kinderen. Vandaag leeft haar nalatenschap voort dankzij donateurs die de levensreddende hulp mogelijk maken die  Audrey kreeg als kind. Ook jij kan deel uitmaken van deze trotse, groeiende groep door peter of meter te worden van UNICEF. Je hoeft enkel een maandelijkse gift te doen om kinderen in gevaar te beschermen en hen te helpen veilig en gezond op te groeien.

“Laten we nooit die kinderen vergeten die niet weten wat vrede is, die geen vreugde kennen en niet kunnen lachen. Het is voor die kinderen dat ik spreek, voor die kinderen die niet voor zichzelf kunnen opkomen.”

– Audrey Hepburn

Door een maandelijkse gift aan UNICEF te doen, gaan onze peters en meters een engagement aan: om ieder kind, waar ze ook geboren zijn en wat hen ook overkomt, een leven te geven, een kans en een keuze. Doe vandaag je eerste gift voor die kinderen die het het hardst nodig hebben.
Word UNICEF meter of peter