Nafissatou Thiam, vrijwillig ambassadrice van UNICEF België

Olympisch atlete Nafissatou Thiam werd op 6 juni 2017 benoemd tot Vrijwillig Ambassadrice van de organisatie. Hiermee voegt Nafissatou zich bij de twee andere vrijwillige ambassadeurs van UNICEF België: Helmut Lotti en Tom Waes.

©Photonews

Welkom Nafi

Olivier Marquet, algemeen directeur van  UNICEF België kijkt uit naar de samenwerking met Nafissatou :

“Nafissatou scheert de voorbije dagen letterlijk en figuurlijk hoge toppen.  Haar populariteit, jeugdig enthousiasme en sportieve ingesteldheid zullen zeker en vast een belangrijke meerwaarde leveren voor onze dagelijkse inspanningen om het welzijn van de kinderen in de wereld te verbeteren en de naambekendheid van onze organisatie te vergroten.

UNICEF België wil de komende jaren inzetten op de verbetering van de toegang tot het onderwijs voor ieder kind en – in eigen land-  een stem geven aan kwetsbare kinderen zoals vluchtelingenkinderen en kinderen in armoede.

Nafissatou Thiam is alleszins zeer vereerd met de benoeming:

“Mijn studies zijn voor mij persoonlijk altijd een prioriteit geweest, ongeacht mijn sportieve prestaties. Ik wil hierin een voorbeeld zijn voor alle kinderen/jongeren. Ik hoop via mijn UNICEF ambassadeurschap mee te kunnen streven naar een wereld waarin educatie voor elk kind een prioriteit kan zijn“, aldus Nafissatou.

Rol ambassadeurs

De Vrijwillige Ambassadeurs spelen een belangrijke rol in de communicatie, het pleidooiwerk en de fondsenwerving van UNICEF België. Ze kunnen bijdragen tot de realisatie van de financiële en niet-financiële doelstellingen van UNICEF België. Ze helpen ons bij onze inspanningen om de rechten van de meest kwetsbare kinderen overal ter wereld te beschermen en te verdedigen. Ze hebben een niet te onderschatten impact op de media, donateurs, bedrijven en de beleidsmakers.

De Ambassadeurs worden aangesproken om bepaalde activiteiten of campagnes te ondersteunen in het kader van de strategische planning, maar kunnen ook zelf initiatieven nemen om in overleg met UNICEF België de prioriteiten op financieel vlak en op het vlak van pleidooiwerk voor kinderrechten te ondersteunen.

UNICEF – ambassadeurs door de jaren heen

UNICEF was wereldwijd de eerste humanitaire organisatie die een beroep deed op bekende personen om zijn acties bij het brede publiek bekend te maken. Danny Kaye was van 1954 tot 1987 de pionier als reizend ambassadeur van UNICEF. Deze rol werd overgenomen door Audrey Hepburn en vele anderen volgden. De lijst van UNICEF Goodwill Ambassadeurs omvat beroemdheden uit alle domeinen gaande van Koningin Rania van Jordanië over David Beckham, Robbie Williams, Shakira en de betreurde Roger Moore.

De historiek van de Vrijwillige Ambassadeurs van UNICEF België begint in 1993, toen zanger Salvatore Adamo werd aangesteld als eerste Vrijwillige Ambassadeur. Na hem werden nog 10 andere personen aangeduid: kunstenaar Jean-Michel Folon, zangeres Axelle Red, zanger Helmut Lotti, poolreizigers Dixie Dansercoer en Alain Hubert, ESA-astronaut Frank De Winne, tennisspeelster Justine Henin, zangeres Khadja Nin, ex-Miss België Tatiana Silva en tv-persoonlijkheid Tom Waes.

In de loop der jaren werd van sommigen onder hen afscheid genomen en momenteel telt UNICEF België nog 3 officiële ambassadeurs: Helmut Lotti, Tom Waes en -vanaf vandaag- Nafissatou Thiam.

Officiële website Nafi Thiam

Facebookpagina Nafi Thiam