Noodhulp

UNICEF werd opgericht daags na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag blijven we hulp bieden om de meest onbarmhartige plaatsen op de planeet. We staan altijd in de frontlinie, om ervoor te zorgen dat ieder kind een werkelijke kans krijgt in het leven. Daarom zijn we aanwezig op het terrein voor, tijdens en na humanitaire noodsituaties. We weten immers dat sterke en autonome gemeenschappen beter voorbereid zijn om zich te herstellen van een ramp – ten gevolge van natuurrampen, gewapende conflicten, en meer meer, door de gevolgen van de klimaatsverandering.

Wat doet UNICEF in noodsituaties?

Ongeveer 25% van het budget van UNICEF gaat naar noodhulp.

Ons logistiek centrum in Kopenhagen is in staat om binnen de kortste keren na een natuurramp of een menselijke catastrofe, noodhulp te sturen naar meer dan 150 landen en gebieden waar wij actief zijn.

Veilig drinkwater voorzien, een minimum aan hygiëne herstellen, vaccinatie van kinderen organiseren om epidemieën te voorkomen. De kinderen beschermen tegen uitbuiting en geweld, en hen zo snel mogelijk een gevoel van normaliteit geven, door hen de mogelijkheid te geven terug naar school te gaan of bij elkaar te komen en te spelen in kindvriendelijke ruimtes. Dit zijn maatregelen die de evolutie van een ramp in geen tijd positief kan doen kantelen.

Na elke ramp blijven we op lange termijn aanwezig om de gemeenschappen te helpen bij de weder opbouw.

Terugblik op 2016 : UNICEF’s impact in de vijf gevaarlijkste noodsituaties

De voornaamste noodsituaties op dit moment:

Hongersnood in Afrika en in het Midden-Oosten
Steun de kinderen die door hongersnood getroffen zijn
Vluchtelingencrisis
Noodsituatie in Syrië
Help de kinderen van Syrië
Noodsituatie in Irak
Doe een gift voor de kinderen in Irak
Noodsituatie in Zuid-Soedan
Steun de kinderen in Zuid-Soedan
El Niño
Help de kinderen getroffen door El Niño
Conflict in Jemen
Nigeria en Tsjaadmeer
Steun de kinderen van Nigeria
Orkaan Matthew
Doe een gift voor de kinderen in Haïti

Doe een gift voor de kinderen in nood

Organisatie van de noodhulp

Eén van de sterke punten van onze organisatie, is dat wij in veel gevallen al ter plaatse zijn wanneer een ramp zich voordoet. Dat geeft ons de mogelijkheid de lokale autoriteiten bij te staan tijdens het opstellen van een noodplan, en de bevolking in de getroffen gebieden te helpen om de schade te herstellen.

In het belang van een vlot verloop van de activiteiten bestaan er afspraken tussen alle humanitaire organisaties en de autoriteiten van de betrokken landen. Zo zijn sommige organisaties verantwoordelijk voor de algemene coördinatie van noodhulp in specifieke gebieden. Onze organisatie wordt in noodsituaties automatisch verantwoordelijk voor alles met betrekking tot drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Zo spelen we ook een belangrijke rol in de gezondheidszorg, voeding, onderwijs en de bescherming van kinderen in noodsituaties overal ter wereld.

Het kapitale belang van noodscholen

Niemand ontkent het belang van onderwijs, maar we spreken zelden over onderwijs als het over noodhulp gaat. Van de 57 miljoen kinderen die wereldwijd niet naar school kunnen, leeft meer dan de helft in een noodsituatie.

Deze kinderen ontberen de meest essentiële zaken die hen toelaten kind te zijn en een toekomst op te bouwen. Deze kinderen kunnen ook niet wachten op vrede of de wederopbouw van hun land om hun opvoeding verder te zetten.

Door naar school te gaan, valt hun leven terug in een normale plooi, en vergeten ze voor een paar uur de dagelijkse moeilijkheden. In onze noodscholen en “kindvriendelijke ruimtes” kunnen ze tekenen en hun ervaringen delen met andere kinderen. Bovendien kunnen ze, indien gewenst, beroep doen op psychologische hulp.

Het recht op onderwijs is een universeel erkend recht. Onderwijs is niet alleen de snelste en meest betrouwbare manier om kennis te verwerven, het is ook de meest directe weg naar de sociale ontwikkeling. Ondanks alles blijft het onderwijs toch het kneusje van de humanitaire hulp.

Een UNICEF medewerker vult speelkoffers.
De helikopter bevoorraadt moeilijk bereikbare
UNICEF materiaal wordt verstuurd per vliegtuig.
Deze vrachtwagens met levensnoodzakelijk materiaal zijn vertrokken richting Syrische grens.
Kamp Otash voor intern verplaatste personen
UNICEF is aanwezig in de meest afgelegen gebieden.
De bouw van een tijdelijke ruimte
Cholera-epidemie in Port-au-Prince
Soms moet een ziekenhuis uit het niets opgebouwd worden om de slachtoffers te kunnen helpen.
Verdeling winterkleding in Syrië.
Kindertekeningen uit Colombia
Mobiele speelruimte van UNICEF.
UNICEF koffers met sportmateriaal.