Trefwoorden

Zwangerschap tijdens de pandemie van het coronavirus (COVID-19)

Advies van een verloskundige over de beste beschermingsmethoden voor jou en je baby.

Zwangerschap is een bijzondere periode, die opwinding en anticipatie combineert. Maar de coronavirus pandemie (COVID-19) kan angst, ongerustheid en onzekerheid veroorzaken in deze normaal gezien gelukkige periode voor aanstaande moeders. UNICEF wilde meer weten over hoe vrouwen zichzelf en hun baby’s kunnen beschermen, en sprak met Franka Cadée, voorzitter van de Internationale Confederatie voor Vroedvrouwen (International Confederation of Midwives).

Zijn de prenatale bezoeken veilig?

Kort gezegd zal het fysieke overleg enkel plaatsvinden wanneer dat nodig is. Het hangt af van de situatie van toekomstige moeders (zwangerschappen met hoog of laag risico). Als er binnenkort een onderzoek of echo wordt gepland, vraag dan aan je gynaecoloog of verloskundige wat je moet doen. Stel hen gerust al je vragen.

“Vandaag zien we dat er wereldwijd veel is aangepast voor consultaties. Sommige worden zelfs telefonisch uitgevoerd. Daarom kunnen de consultaties rond de auscultatie van de baby en de groei ervan kort zijn” , legt F. Cadée uit. “Het doel is om zowel moeders als gezondheidswerkers te beschermen tegen het risico op infectie.”

Na de geboorte is het ook belangrijk om professionele ondersteuning en advies te blijven krijgen, inclusief belangrijke vaccinaties (Meer lezen? Klik hier>>>).

Als ik het coronavirus (COVID-19) heb, geef ik dat dan door aan mijn baby?

Het is nog niet bekend of het virus tijdens de zwangerschap van moeder op kind wordt overgedragen. “Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, is niet gedetecteerd in vaginale afscheidingen, navelstrengbloed of moedermelk”, meldt F. Cadée, hoewel de Tot op heden is het virus ook niet aangetroffen in vruchtwater of de placenta.

Je kan best alle nodige stappen ondernemen om te voorkomen dat je besmet raakt met COVID-19. Als je echter zwanger bent of net bevallen bent en je denkt dat je mogelijks ziek bent, win dan snel medisch advies in en volg de instructies van de zorgverleners.

Ik was van plan in het ziekenhuis te bevallen. Is dit nog steeds een goede optie?

In België is het perfect mogelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Thuisbevalling is natuurlijk ook een optie en er zijn meer en meer vrouwen die hiervoor kiezen.

Om de veiligste optie voor jou te vinden, raden we aan om met de arts te praten die je tijdens je zwangerschap en voor de bevalling begeleidt.

Kan ik tijdens de bevalling worden vergezeld door mijn partner of een familielid?

In België mag je partner (of een vertrouwenspersoon) aanwezig zijn tijdens de bevalling. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft echter aan alle instellingen aanbevolen om de opnameduur zo kort mogelijk te houden. Familiebezoeken zijn nergens meer toegestaan, ook niet door oudere broers en zussen. De kennismaking zal dus pas kunnen plaatsvinden wanneer je naar huis terugkeert.

In sommige ziekenhuizen worden aanstaande moeders allemaal getest op COVID-19. In andere is het de echtgenoten niet toegestaan ​​de kamer te verlaten terwijl de moeder er verblijft. We raden je daarom aan om contact op te nemen met je gynaecoloog, verloskundige of de kraamafdeling om de geldende maatregelen te controleren in het ziekenhuis waar je wil bevallen: mogelijke voorzorgsmaatregelen bij aankomst in de kraamkliniek, tijdens de bevalling en waar de bevalling zal plaatsvinden. Informeer je op voorhand over de regeling om de aanwezigheid van je partner in de verloskamer, het bezoek van je partner, enz. te verzekeren.

Ik ben vreselijk bezorgd over de bevalling. Wat moet ik doen om deze angst te overwinnen? 

Wil je wat kalmeren, dan kan je een plan voor de bevalling opstellen. Dit geeft je een groter gevoel van controle. Het plan moet aangeven wie er moet worden gebeld wanneer de bevalling begint, wie jou zal ondersteunen tijdens de bevalling en waar de bevalling moet plaatsvinden. Neem contact op met de kraamafdeling om na te gaan welke beperkingen gelden bij aankomst, tijdens de bevalling en bij bezoeken.

Franka Cadée raadt ook een paar eenvoudige stappen aan om thuis te ontspannen, “zoals jezelf uitstrekken of diep ademhalen, en zo nodig je verloskundige bellen.” Probeer vooral voor jezelf te zorgen. “Eet goed, drink genoeg, leg je handen op je buik en geniet van je zwangerschap. ”

Welke vragen moet ik mijn zorgverlener stellen?

F. Cadée benadrukt het belang van een vertrouwensrelatie met je zorgverlener. “Al deze vragen gaan over jou en je gezondheid, je moet ze zeker stellen. Als je een openhartige relatie hebt met jouw zorgverlener – je verloskundige of je gynaecoloog – zullen zij deze zaken met jou bespreken en je vragen eerlijk beantwoorden. Je hebt het volste recht om de informatie te kennen, omdat het over jouw lichaam en jouw baby gaat.”

“Er is meer vraag naar verloskundige diensten, evenals naar dokters en verpleegkundigen, dus het kan zijn dat ze meer tijd nodig hebben om te reageren dan normaal”, zegt Cadée. Ze stelt voor om een ​​systeem uit te werken om te bepalen hoe en wanneer je met je zorgverlener moet communiceren.

Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis tijdens de corona-pandemie (COVID-19)?

“Naar mijn mening is er niets meer mee te brengen dan normaal, maar vrouwen moeten voorzorgsmaatregelen nemen”, adviseert F. Cadée.

In België zullen alle ziekenhuizen vrouwen vragen om eerder dan normaal naar huis terug te keren als ze in goede gezondheid verkeren. Nogmaals, het zal anders zijn van ziekenhuis tot ziekenhuis, van vrouw tot vrouw. Vraag daarom het beste advies aan je verloskundige of gynaecoloog.

Wat kan ik doen als ik eenmaal bevallen ben om mijn pasgeboren baby te beschermen tegen het COVID-19-virus?

Het beste wat je kan doen, is de zaken niet ingewikkelder maken: blijf alleen bij je familie en vermijd voorlopig bezoeken. Vraag de gezinsleden om hun handen te wassen en goed voor zichzelf te zorgen.

Hoewel we een moeilijke periode doormaken, raadt Cadée aan om dingen van de positieve kant te bekijken. Je hebt meer tijd om dichter bij het gezin te zijn. “Soms worden jonge ouders overweldigd door zoveel bezoeken. Geniet nu van de rust die je naaste familie biedt. Deze mogelijkheid om alleen te kunnen zijn met je baby is iets bijzonders. Het is aan jou om dit nieuwe mensje te ontdekken en ervan te genieten. ”

Ik ben zwanger. Wat moet ik doen om veilig te blijven tijdens de COVID-19-pandemie?

Bij huidig onderzoek is er geen bewijs dat zwangere vrouwen een hoger risico lopen om besmet te raken met het COVID-19-virus dan andere bevolkingsgroepen. Maar vanwege de veranderingen in hun lichaam en immuunsysteem, kunnen zwangere vrouwen in de laatste maanden van hun zwangerschap ernstig worden aangetast door luchtweginfecties. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. “Ik weet dat het voor zwangere vrouwen heel moeilijk kan zijn. Ze zorgen natuurlijk voor zichzelf en hun baby en hebben soms andere kinderen. Voor zover we weten, lopen zwangere vrouwen echter niet meer risico dan de rest van de bevolking. Dit is waarom ze dezelfde voorzorgsmaatregelen moeten nemen als ieder ander,” herinnert F. Cadée. Ze adviseert om dezelfde maatstaven van sociale afstand toe te passen:

  • Vermijd contact met iedereen die symptomen van coronavirusziekte heeft (COVID-19);
  • Vermijd zoveel mogelijk openbaar vervoer;
  • Werk indien mogelijk thuis;
  • Vermijd bijeenkomsten van elke omvang op openbare plaatsen, vooral in gesloten of besloten ruimtes;
  • Vermijd fysieke ontmoetingen met vrienden of familieleden;
  • Gebruik de telefoon, sms of internet om contact op te nemen met je verloskundige, gynaecoloog, kraamkliniek of enige andere essentiële dienst.

Andere voorzorgsmaatregelen kunnen zijn: regelmatig handen wassen met water en zeep, regelmatige reiniging en desinfectie van vaak aangeraakte oppervlakken in huis, zelfcontrole op tekenen of symptomen die overeenkomen met COVID-19 om snel een gezondheidswerker te raadplegen.

Kan ik mijn baby veilig borstvoeding geven?

“Met de huidige kennis die we hebben is het volkomen veilig om borstvoeding te blijven geven”, zegt Cadée. “Uit al het onderzoek blijkt dat het COVID-19-virus niet wordt overgedragen via de moedermelk. Moeders kunnen dus borstvoeding geven. “

Als je denkt dat je COVID-19 hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen en de instructies van je zorgverlener op te volgen. Moeders die zich goed genoeg voelen om borstvoeding te geven, moeten voorzorgsmaatregelen nemen, waaronder het dragen van een masker indien beschikbaar, hun handen wassen voor en na contact en het reinigen / desinfecteren van oppervlakken. Als je te ziek bent om borstvoeding te geven, moet je jouw melk afkolven en aan je baby geven met een schone beker en/ of lepel – met inachtneming van dezelfde voorzorgsmaatregelen.