Deze ‘pindakaas’ heeft de wereld veranderd

Je zou het op het eerste gezicht niet denken, maar de inhoud van deze wikkel heeft al miljoenen kinderen gered. Dit is geen gewone pindakaas. Dit is Plumpy’nut, therapeutische voeding die klaar is voor gebruik. Het is een pindapasta met een hoge energiewaarde, met suiker, plantaardige olie en magere melkpoeder. De pasta is verrijkt met vitamines en mineralen.

Met Plumpy’Nut, strijden we tegen ondervoeding

Plumpy’Nut wordt gebruikt om ernstige, acute ondervoeding bij jonge kinderen te behandelen. Met niet meer dan drie zakjes Plumpy’Nut per dag gedurende zes tot acht weken, kan je het leven van een kind redden. In tijden van hongersnood, droogte of overstromingen is Plumpy’Nut een echte redder in nood.

Burkina Faso - Saamatou Bangou, 7 maanden oud, eet Plumpy'Nut

Plumpy’Nut heeft de behandeling van ernstige, acute ondervoeding – een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd voor kinderen onder de vijf – drastisch veranderd.

Het is gemakkelijk te gebruiken, te transporteren en te bewaren. Je hoeft het ook niet op te warmen of te mengen met water, een schaars goed in tijden van droogte. Bovendien is Plumpy’Nut niet duur: met 37€ geef je een kind een maand lang 3 zakjes Plumpy’Nut per dag.

Maar misschien is het allerbeste aan Plumpy’Nut wel dat kinderen thuis kunnen behandeld worden door hun ouders, in plaats van in het ziekenhuis. En met de steun van UNICEF worden lokale gezondheidswerkers opgeleid om  symptomen van ernstige, acute ondervoeding bij kinderen te identificeren.

UNICEF is de grootste afnemer van Plumpy’Nut. Hiermee voorzien we in 80% van de noodvoorraden ter wereld en behandelen we samen met onze partners jaarlijks miljoenen kinderen die aan ernstige, acute ondervoeding lijden.

Hoe Maria John werd gered door Plumpy’Nut

Zuid-Soedan - Maria John, 2 jaar, die lijdt aan ernstige, acute ondervoeding, zit op bed in een stabiliseringscentrum ondersteund door UNICEF in Juba.
We ontmoetten de tweejarige Maria John in een ziekenhuis in Juba, Zuid-Soedan. Ze was een van de meer dan 250.000 kinderen die aan ernstige acute ondervoeidng leden – het resultaat van het aanhoudende conflict dat de voedselvoorziening in het hele land heeft ondermijnd.

Met de steun van UNICEF kreeg Maria John therapeutische voeding om haar te genezen.

Maria John greep haar tweede kans met beide handen en herstelde volledig dankzij de behandeling.

Een gezondheidsmedewerker meet de bovenarm van Maria John om de graad van ondervoeding te bepalen. Haar oma, Victoria Agustino, houdt haar in de armen.

“Ik kan het niet geloven,” vertelt haar grootmoeder Victoria Agustino. “Toen ik zag hoe zwak Maria John was, was ik niet zeker dat ze terug naar huis zou kunnen komen.”

Er zijn vele verhalen als dat van Maria John. In 2017 behandelden UNICEF en partners 206,993 kinderen in Zuid-Soedan voor ernstige, acute ondervoeding. Het overgrote deel herstelde volledig.

Maria John, 2, lacht nadat ze haar dagelijkse portie Plumpy’Nut heeft gegeten, in het huis van haar familie in Juba, Zuid-Soedan.
Therapeutisch voedsel is een ongelofelijke vooruitgang die de wereld letterlijk heeft veranderd. Er is echter nog veel werk aan de winkel en nog heel veel kinderen moeten worden bereikt.

Ook jij kan helpen door een HappyPack aan te kopen


Bescherm kinderen tegen ondervoeding

Plumpy Nut
Plumpy Nut

Koop 150 zakjes voedingspasta
Door een week lang drie zakjes per dag van deze pasta op basis van pinda’s te eten kan een ondervoed kind tot één kilo bijkomen.

Jouw impact!: Je schenkt 150 zakjes voedingspasta aan de kinderen, waarmee hun kansen op overleven aanzienlijk groter worden.