Educatie en sociale inclusie in Jordanië

Het verhaal van Safa

De zesjarige Safa (hierboven afgebeeld) komt uit Aleppo en leeft nu in het vluchtelingenkamp van Za’atari in Jordanië. In september raakte Safa zwaargewond door een granaat. Hierdoor verloor ze haar rechterbeen en haar rug staat vol littekens. Ze heeft nog steeds granaatscherven onder haar huid die de dokters van het kamp voorzichtig proberen te verwijderen.

Ondanks alles gaat Safa terug naar school en ook naar “kindvriendelijke ruimte” opgericht door UNICEF en Save the Children. Handicap International zorgt voor haar revalidatie. De uitdaging voor ngo’s is, hulp bieden aan de lokale bevolking zodat ze een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.

De grootste uitdaging van ngo’s : de bevolking helpen met de terugkeer naar een normaal leven.

Nadat het huis van de familie in Aleppo werd vernield, zijn Ahmed, Fatima, hun zes dochters en de moeder van Ahmed vertrokken naar het platteland vlakbij Damascus. Toen ze onderdak hadden gevonden in een verlaten boerderij, werden ze slachtoffers van een aanval waarbij Safa, hun zesjarige dochter, zwaargewond raakte. Het was al de derde keer dat de familie getroffen werd door een aanval, maar deze keer met ernstige gevolgen voor Safa. Ahmed en Fatima besloten hierna uit Syrië te vluchten.

Safa speelt met haar vrienden in een "kinderen voor vrienden" ruimte. © Shehzad Noorani
Safa speelt met haar vrienden in een kindvriendelijke ruimte. © Shehzad Noorani

Vijf maanden na de aanval, wonen de negen familieleden, Ahmed, Fatima, hun zes dochters en de moeder van Ahmed, in het vluchtelingenkamp van Za’atari in het noordwesten van Jordanië.

Safa geeft de moed niet op en heeft zich aangepast aan haar handicap. Ze is echter een klein verlegen meisje dat zich verstopt achter haar handen wanneer we haar vragen stellen. Haar vader vertelt:

“Bij het minste geluid is ze bang en verstopt ze zich. Alle kleine meisjes leven in voortdurende angst.

Dankzij de hulp van Handicap International, heeft Safa een rolstoel ter beschikking en binnenkort ook een prothese. Voorlopig gaat ze regelmatig naar een kinesist om met krukken te leren lopen.

De cruciale rol van de school en beveiligde plaatsen voor de revalidatie

Elke ochtend brengt Ahmed zijn dochters naar een van de UNICEF-school in Za’atari. In de namiddag spelen ze in de kindvriendelijke ruimte die samen oprichtten met onze partner, Save the Children. Op deze manier kunnen de kinderen vrienden maken, maar vooral ook psychologische steun krijgen.

Fatima en Ahmed vertellen ons dat onderwijs voor hun dochters een prioriteit is.

“Zelfs in Syrië zijn we erin geslaagd onze dochters zo lang mogelijk naar school te laten gaan. Dat is het belangrijkste”, aldus Fatima.

Zoals zovele Syrische ouders, zijn Ahmed en Fatima vastbesloten de toekomst van hun kinderen te verbeteren.
Doe een gift voor de kinderen
Word Meter of Peter