Zuid-Soedan: de meest kwetsbare families krijgen voorrang

Dr. Lyimo evalueert voor UNICEF de noden van kinderen en families in afgelegen gebieden in Zuid-Soedan. Hij aarzelt niet om zijn missie breder te zien en om een baby van malaria te redden.

Dokter Thomas Lyimo is gezondheidsspecialist voor UNICEF. Hij maakt deel uit van een mobiel team dat door UNICEF, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en nog andere partners uitgestuurd werd op snelle interventie in Zuid-Soedan.

Het team, dat bestaat uit specialisten inzake WaSH (water, sanitair en hygiëne), gezondheid, voedsel, bescherming en onderwijs, moet de basisnoden vaststellen van mensen die voor conflicten op de vlucht zijn naar afgelegen gebieden, en oplossingen zoeken.

Daarnaast zoeken deze specialisten oplossingen op langere termijn om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen en vooral kinderen in geïsoleerde gebieden.

Het verhaal van Bhan, 9 maanden

©UNICEF/NYHQ2014-1296/Pflanz
©UNICEF/NYHQ2014-1296/Pflanz

Bhan heeft al aan een aantal dagen hevige koorts. Hij is slaperig en reageert nog amper. In de afgelopen dagen is hij zienderogen achteruit gegaan. Momenteel geeft hij alle eten terug over en lijkt hij soms zelfs het bewustzijn te verliezen.

Het jongetje woont samen met zijn mama, Nyakuoch Keat, in een afgelegen regio waar de toegang tot gezondheidszorg beperkt is, zelfs in vredestijd. Het verlaten gezondheidscentrum waarin het mobiele team van dokter Lyimo nu zijn intrek heeft genomen, is het dichtstbijzijnde.

Omdat haar kind zienderogen achteruit ging, besloot mevrouw Keat naar het verlaten gezondheidscentrum te trekken. Ze vertrok de nacht ervoor en sliep in een verlaten hut langs de weg. Daarna moest ze twee uur door moerasgebied en overstroomde velden trekken.

“We zijn enkel gekomen omdat ik wist dat die mensen van de Verenigde Naties daar waren. Anders was ik thuis gebleven, want ik wist dat deze kliniek gesloten was. Gewoonlijk kan je nergens heen. Ik zou thuis gebleven zijn, en wie weet wat er dan met mijn baby gebeurd was. Ik ben heel, heel blij dat die dokter hier is. We hebben geluk, godzijdank.”

Met weinig middelen malaria behandelen

Mevrouw Keat en de kleine Bhan kwamen vlak voor zonsopgang bij het centrum aan. “Ik ging net een douche nemen toen een collega me kwam vertellen dat er een zieke baby aangekomen was,” vertelt dokter Lyimo. “Hij gaf bijna alles over wat hij op at en had 39 à 40 graden koorts, naar schatting, want we hadden geen thermometer om het met zekerheid vast te stellen.”

Dokter Lyimo vermoedde al vlug dat het om een geval van malaria ging bij Bhan, maar hij kon de diagnose niet met zekerheid stellen. “Het probleem is dat er hier van bij het begin van het conflict geen zorgstructuur meer is. Er zijn geen gezondheidswerkers meer, geen benodigdheden noch uitrusting.”

Na lang zoeken samen met zijn collega’s van het mobiele team vond de dokter uiteindelijk een dosis van een antimalariamiddel voor volwassenen. Zelfs al was het niet ideaal voor een kind, het heeft geholpen om Bhans leven te redden.

De minstbedeelden voorrang geven, rechtstreeks op het terrein

Dokter Lyimo besluit :

“Werken voor de Verenigde Naties, dat is je steentje bijdragen aan humanitaire acties. Niet enkel bijdragen aan de vormgeving van beleid via pleitbezorging… maar ook diensten leveren, vooral aan de minstbedeelden, in het bijzonder in een context zoals deze, waarin mensen op de vlucht zijn. Ze hebben niets, want de oorlog heeft hun armoede enkel vergroot.”

“Er is nog veel werk aan de winkel, en een deel daarvan moet hier gebeuren, rechtstreeks op het terrein, in parallel met wat er zich afspeelt op het niveau van de politieke besluitvormers. Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik daaraan een bijdrage kan leveren.”

Ons doel in Zuid-Soedan?

Ervoor zorgen dat alle kinderen, ook die kinderen die in afgelegen gebieden wonen, toegang hebben tot een gevarieerde voeding, drinkbaar water, gezondheidszorg en naar school kunnen gaan. Jij kan ons hierbij helpen:

Doe een gift voor de kinderen
Word Meter of Peter

Een gezondheidsspecialist van UNICEF praat met een mama die haar baby in haar armen houdt.
Een gezondheidsspecialist van UNICEF ausculteert een baby die lijdt aan malaria.
Een gezondheidsspecialist van UNICEF keert terug van een sensibilisatie- en vaccinatie-missie.