Plastic afval als bouwsteen voor de toekomst

In Ivoorkust gaan 2 miljoen kinderen niet naar school, gewoonweg omdat er niet genoeg klaslokalen zijn. Als kinderen toch naar school gaan zijn de klassen vaak overbevolkt. Ook heeft het land te kampen met vervuiling – slechts 5% van de tonnen plastic afval die dagelijks worden geproduceerd, wordt gerecycleerd.

UNICEF Ivoorkust startte een innovatief pilootproject op samen met Conceptos PlasticosOm deze uitdagingen het hoofd te bieden startte UNICEF Ivoorkust een innovatief pilootproject op samen met Conceptos Plasticos, een Columbiaans social profit bedrijf. Doel ervan: plastic afval – van snoepwikkels tot autobanden – transformeren in bouwstenen die worden gebruikt voor de constructie van klaslokalen.

De uitdagingen in Ivoorkust
• Klaslokalen zijn overbevolkt. In een doorsnee klas zitten dubbel of driedubbel zoveel leerlingen als aanbevolen.

 • Bijna 2 miljoen kinderen tussen de 6 en de 15 jaar gaan helemaal niet naar school. Meestal zijn dat meisjes.
 • 1 kind op 4 voltooit de lagere school niet. Minder dan de helft voltooit de middelbare school.
 • Klaslokalen zijn overbevolkt. In een doorsnee klas zitten 40 a 60 leerlingen, dubbel of driedubbel zoveel leerlingen als aanbevolen.
 • 46% van de gezinnen – meestal met alleenstaande moeders – leven in armoede.
 • Abidjan produceert 288 ton plastic afval per dag – 90% daarvan vervuilt armere gemeenschappen
 • Slechts 5% van het plastic afval wordt gerecycleerd, meestal op een informele manier door vrouwen en aan bodemprijzen.
 • 60% van de gevallen van malaria, diarrhee en longontstekingen, die een belangrijke doodsoorzaak zijn bij jonge kinderen, zijn gelinkt aan een inadequaat afvalbeleid.

Het project: bouwstenen voor de toekomst

De voordelen van het innovatieve project van UNICEF en Conceptos Plasticos zijn drieledig:

Voordelen voor het milieu
Door plastic te recycleren willen we een schone omgeving creëren voor kinderen, om te leven, leren en spelen. Ook bestrijden we kindersterfte en de verspreiding van ziekten die in de hand worden gewerkt door vervuiling, zoals malaria, diarrhee en longontstekingen.

Sociaal
We maken kwetsbare moeders economisch sterker door een markt voor recyclage te creëren en halen hen zo uit de armoede. Tot nu toe is zo’n markt nog onbestaande.

We bouwen meer klaslokalen, waardoor meer kinderen toegang krijgen tot kwaliteitsvol onderwijs.

Economisch
Het plastic afval van Ivoorkust zetten we om in veilige, duurzame en goedkope bouwmaterialen via de recyclagemarkt die we uitbouwen. Hiermee kunnen we comfortabele klaslokalen bouwen aan een lage kostprijs.

Ieder kind heeft immers het recht om te spelen en leren in een nette omgeving.

De voordelen van bouwstenen uit 100% plastic afval

We bouwen meer klaslokalen, waardoor meer kinderen toegang krijgen tot kwaliteitsvol onderwijs.

 • Ze zijn 40% goedkoper, 20% lichter en 50 jaar duurzamer dan traditionele bakstenen.
 • Alle soorten plastic – PVC uitgezonderd – kunnen gebruikt worden om deze bouwstenen veilig te produceren.
 • Ze zijn eenvoudig te monteren – alles wat je nodig hebt is een hamer – en het duurt 5 dagen – in plaats van 9 maanden – voor een gemeenschap om een klaslokaal te bouwen.
 • Ze zijn waterdicht, brandvertragend, goed geïsoleerd en ontworpen om hevige wind te weerstaan

UNICEF’s doelstellingen tegen 2019

 • 4800 ton plastic afval per jaar recycleren
 • 1000 moeders inzetten in een officiële recyclingmarkt om ze uit de armoede te halen
 • 30 klaslokalen bouwen voor 1500 kinderen
 • Research afronden om dit model in te zetten in andere landen

Innovatie om een wereld te creëren die kinderen verdienen

Onze steeds sneller veranderende samenleving vereist dat UNICEF zich steeds aanpast en heruitvindt om tegemoet te komen aan de noden en verwachtingen van de meest kwetsbare kinderen. De snelheid waarmee problemen wereldwijd evolueren – van uitbraken van ziektes, tot migratie en kinderen die niet naar school gaan – vereisen flexibele, creatieve en innovatieve oplossingen die gebaseerd zijn op grondig onderzoek.

Gelukkig zit innovatie in ons DNA. Waarschijnlijk omdat we enkel vrijwillige financiële steun ontvangen, is UNICEF altijd al inventief geweest. Of het nu gaat om wenskaarten, India Mark II waterpompen, orale rehydratietherapie, school in a box’en, koelkasten op zonne-energie, gejodeerd zout, Plumpy’Nut® of U-reporting, UNICEF is nooit gestopt met innoveren.

Met innovatielaboratoria die verspreid zijn over de hele wereld, ondersteunt UNICEF de meest uiteenlopende projecten. Dit varieert van nieuwe manieren om bestaande programma’s te organiseren, tot nieuwe producten en technologieën die het leven van kinderen wereldwijd kunnen verbeteren.
Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld