Resultaten van de petitie Leren (over)leven – Project noodschool

Van oktober 2011 tot januari 2014 organiseerde UNICEF België een grote campagne rond onderwijs in noodsituaties. Deze campagne ondersteunde een petitie.

De resultaten van de petitie

2UNI0143_UNICEF_Education_Logo_NL-01
We hebben de petitie “Leren(over)leven – Project noodschool” afgesloten op 14 januari 2014 om middernacht, met 35.635 handtekeningen.

Hartelijk dank aan al diegenen die onderwijs in de wereld een stapje verder hebben geholpen door de petitie te ondertekenen!

Ter gelegenheid van de afsluiting van onze campagne “Leren (over)leven – Project noodschool” organiseerde UNICEF België een hoorzitting in de Senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen en overhandigden wij onze petitie aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Dit heeft ertoe geleid dat er in de Senaat een resolutie gestemd werd waarin de regering onder andere gevraagd wordt “een expliciete nadruk te leggen op de garantie van het recht op basisonderwijs in de humanitaire hulp” en om “de nodige en voldoende middelen toe te kennen om het onderwijs binnen de humanitaire hulp te ondersteunen”.

Waarom een petitie voor onderwijs in noodsituaties?

Iedereen begrijpt dat kinderen en families tijdens een natuurramp of een oorlog drinkbaar water, eten, een dak en medische hulp nodig hebben. Niemand zal dat in vraag stellen. Maar weinig mensen zijn bewust van het belang van scholen tijdens een noodsituatie.

Noodscholen worden meestal in tenten opgezet. Ze geven kinderen in noodsituaties een toegang tot onderwijs maar ook tot veiligheid, een psychologische ondersteuning et hoop op een toekomst. Dankzij de noodscholen krijgen kinderen hun kindertijd terug en ontmoeten ze andere kinderen met wie ze hun ervaring kunnen delen.

Hoewel onderwijs een universeel recht is, gaan vandaag nog altijd 57 miljoen kinderen wereldwijd niet naar school. Meer dan de helft van hen woont in een gebied dat hard getroffen werd door een conflict of een natuurramp.

Daarom blijven we de nadruk leggen op noodscholen en op onderwijs in noodsituaties. En dit in alle noodhulp die we op het terrein uitzetten.