Rohingya – crisis – UNICEF Child Alert Rapport

Brussel, 20 oktober 2017 – Wanhopige levensomstandigheden en ziektes bedreigen meer dan 320.000 Rohingya vluchtelingenkinderen die Bangladesh zijn ontvlucht sinds eind uugustus, inclusief ongeveer 10.000 die in de afgelopen dagen de Myanmar rivier zijn overgestoken, aldus UNICEF vandaag.

“Veel Rohingya vluchtelingenkinderen in Bangladesh hebben verschrikkingen in Myanmar gezien die geen kind ooit zou mogen zien, en allemaal hebben ze verschrikkelijke verliezen geleden,” zei UNICEF directeur Antony Lake.”Deze kinderen hebben dringend voedsel, veilig water, sanitaire voorzieningen en vaccinaties nodig om ze te beschermen tegen ziektes die uitbreken in noodsituaties. Maar ze hebben ook hulp nodig bij het verwerken van alles wat ze hebben moeten verdragen. Ze hebben onderwijs nodig. Ze hebben begeleiding nodig. Ze hebben hoop nodig. Als we ze deze dingen niet nu kunnen bieden, hoe kunnen ze dan ooit opgroeien tot productieve burgers van hun samenleving? Deze crisis steelt hun jeugd. We kunnen niet toestaan dat het ook hun toekomst steelt.”

Geweld in Myanmar drijft per week tot 12.000 kinderen naar Bangladesh

Meer dan een half miljoen Rohingya’s zijn sinds eind augustus aangekomen in het zuidelijke district van Bangladesh Cox’s Bazaar nadat ze verschrikkelijk geweld zijn ontvlucht in buurland Myanmar. Ze hebben zich bij ongeveer 200.000 anderen gevoegd die in eerdere vluchtelingenstromen zijn aangekomen. Bijna 60 procent van de meest recentelijke binnenkomsten zijn kinderen, waarvan er tussen 1.200 en 1.800 dagelijks arriveren.

In een recentelijk uitgebracht rapport – Outcast and Desperate: Rohingya refugee children face a perilous future – zegt UNICEF dat de meeste vluchtelingen in overvolle, onhygiënische en geïmproviseerde nederzettingen wonen. Ondanks een uitbreidende internationale hulpinspanning, geleid door de overheid van Bangladesh, wordt niet voldaan aan de essentiële behoeften van vele kinderen.

“De vluchtelingen blijven nog steeds komen, maar we kunnen nu al de vreselijke gevaren zien waar deze kinderen mee geconfronteerd worden,” zegt Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF Bangladesh. “Door het leven zonder onderdak, met wanhopige tekorten aan voedsel, veilig water en sanitaire voorzieningen, is het risico voor ziektes tastbaar.”

Hoge levels van ernstige acute ondervoeding onder jonge kinderen zijn gevonden in de kampen, en postnatale services voor moeders en baby’s ontbreken. Ondersteuning voor kinderen die getraumatiseerd zijn door het geweld moet ook worden uitgebreid.

Het rapport stelt ook dat in de chaotische omstandigheden van de kampen, kinderen en jeugd ten prooi kunnen vallen aan mensensmokkelaars en anderen die mogelijkheden zoeken om ze uit te buiten en te manipuleren.

UNICEF doet een oproep om een einde te maken aan de wandaden gericht op burgers in Myanmar’s Rakhine staat, en om humanitaire actoren directe en onbelemmerde toegang te geven tot alle kinderen getroffen door het geweld. Momenteel heeft UNICEF geen toegang tot Rohingya kinderen in de noordelijke Rakhine staat.

Het rapport stelt dat een langetermijnoplossing voor de crisis in de Rakhine staat ook nodig is, en dat deze de problemen van staatloosheid en discriminatie moet aanpakken.

Volgende week maandag 23 oktober, vindt in Genève een belangrijke donorconferentie plaats. Dit is een gelegenheid voor regeringen over de hele wereld om hun solidariteit met Bangladesh te tonen.

De VN vraagt 434 miljoen, dollar voor een bijgewerkt humanitair responsplan. Daarin ook 76,1 miljoen dollar om de onmiddellijke behoeften van Rohingya-kinderen en kinderen van kwetsbare gastgemeenschappen aan te pakken.

UNICEF België lanceerde een oproep voor steun aan de Rohingya kinderen op de vlucht.  Giften zijn welkom op BE 31 0000 0000 5555 met vermelding “Rohingya” of online via www.unicef.be/gift


Videomateriaal

Het rapport

“UNICEF Child Alert Outcast and Desperate. Rohingya Refugee Children Face a Perilous Future”


Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché,
UNICEF België
Tel: (+32) 2 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon