Rohingyakinderen op de vlucht : de noodinterventies van UNICEF in Bangladesh

Sinds 25 augustus 2017 zijn al meer dan 521.000 Rohingya, waarvan meer dan 58% kinderen, gevlucht uit de staat Rakhine in Myanmar, naar Cox’s Bazar in Bangladesh.

© UNICEF/UN0119963/Brown

Op 7 september 2017 komen Rohingya vluchtelingen aan wal na een bootreis uit Myanmar naar Cox’s Bazar, Bangladesh,  via de de Golf van Bengalen.  

Velen van hen hebben 6 dagen lang tot wel 60 kilometer gestapt. Ze kwamen uitgeput, ziek en uitgehongerd aan in Cox’s Bazar en leven nu in erg moeilijke omstandigheden in geïmproviseerde kampen in Cox’s Bazar.

Om zo snel mogelijk levensreddende hulp te bieden voeren we onze interventies zo snel mogelijk op, maar de nood is enorm. Om een toekomst te kunnen hebben, hebben deze kinderen nu bescherming, voeding, medische zorg, water en hygiëne nodig.

«Er is gebrek aan zowat alles. Het meest kritiek is momenteel het probleem van huisvesting, voeding en drinkbaar water,” vat Edouard Beigbeder, vertegenwoordiger van UNICEF in Bangladesh, samen. “Door de omstandigheden in de kampen lopen de kinderen het risico op ziektes die worden overgedragen door water. We hebben de monumentale taak voor ons om deze extreem kwetsbare kinderen te beschermen.»

Levering van UNICEF noodhulpmateriaal

© UNICEF/UN0123408/Guhle

De eerste levering van noodhulpmateriaal van UNICEF bestemd voor honderdduizenden Rohingyakinderen kwam aan in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, op 24 september 2017. Het gaat om:

  • 100 ton waterzuiveringstabletten
  • Hygiënekits voor families
  • Sanitaire producten
  • Tentzeilen in plastic
  • Recreatieve kits voor kinderen
  • Voedingssuplementen

150.000 Rohingyakinderen gevaccineerd

© UNICEF/UN0119119/Brown

Midden september werd gedurende zeven dagen een vaccinatiecampagne georganiseerd, om Rohingya kinderen te beschermen tegen mazelen, rode hond en polio. De campagne, die werd georganiseerd door het Ministerie van Gezondheid, met de steun van UNICEF en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), had als doel 150.000 kinderen onder de 15 te vaccineren, die in de vluchtelingenkampen verblijven vlakbij de grens met Myanmar.

«Mazelen zijn een erg besmettelijke en gevaarlijke ziekte, zeker in noodsituaties en vooral voor kinderen die al zwak en ondervoed zijn,” vertelt Mr. Beigbeder. “Met duizenden kinderen die dagelijks de grens oversteken, is het essentieel te vaccineren om de verspreiding van mogelijk dodelijke ziekten in te dijken.

Een vaccinatiecampagne tegen cholera voor kinderen van een jaar en ouder is voorzien in oktober. 900.000 dosissen van het vaccin komen op 7 oktober of vroeger aan in Bangladesh.

Levering van drinkbaar water en hygiënemateriaal

© UNICEF/UN0120149/Brown

Met de steun van UNICEF levert het Departement Gezondheidszorg drinkbaar water aan 36.000 mensen die pas zijn aangekomen. UNICEF beheert 5 waterzuiveringsstations in Cox’s Bazar, we installeren 50 waterputten en voeren 10 watertrucks per dag aan, goed voor een capaciteit van 30.000 liter.

« Het is een absolute prioriteit ervoor te zorgen dat families toegang hebben tot zuiver water zodat ze veilig kunnen drinken en zich kunnen wassen, en ze zo te beschermen tegen diarrhee en andere ziektes die via water worden overgedragen,” bevestigt Mr. Beigbeder. “Het gaat om een reële dreiging gezien de ongezonde omstandigheden in de geïmproviseerde kampen waarin de Rohingya momenteel leven. Door de regenval op dit moment zijn de omstandigheden nog schrijnender.”

UNICEF werkt samen met andere ONG’s om noodlatrines te installeren en de hygiëne in de kampen te verbeteren. We hebben het transport en de verdeling van het volgende materiaal georganiseerd:

  • 6000 hygiënekits goed voor 30.000 mensen
  • De constructie van latrines voor 100.000 mensen
  • 6 miljoen waterzuiveringstabletten die schoon water verzekeren voor 100.000 pas aangekomen personen gedurende 1 maand.

Gezondheid en voeding voor kinderen en hun moeders

© UNICEF/UN0119122/BrownUNICEF ondersteunt medische teams die zijn ingezet door de overheid in gezondheidscentra. Ze ontfermen zich over een groot aantal nieuwe Rohingyapatiënten.

Dankzij de steun van UNICEF kan de unit voor pasgeborenen in het ziekenhuis van Cox’s Bazar levensreddende hulp bieden aan baby’s die in de kampen worden geboren.

Aangezien heel wat van de mensen die pas uit Myanmar aankomen een hoge graad van ondervoeding hebben, is levensreddende voedselhulp noodzakelijk. Tot nu toe werden 7.159 kinderen gescreend op ernstige acute ondervoeding. Er werden 114 gevallen geïdentificeerd en doorverwezen voor behandeling.

Een veilige plek voor de kinderen

De kinderen die aankomen in de kampen hebben er een lang en gevaarlijke reis op zitten. Velen van hen zijn getuige geweest van geweld en zijn familieleden verloren.

UNICEF zorgt voor bescherming, onder andere via psychologische steun en recreatieve activiteiten in de kindvriendelijke ruimtes. We werken samen met het Rode Kruis om de families van de kinderen te zoeken en hen te herenigen. Tot nu toe werden al 512 niet-begeleide en verloren gelopen kinderen geïdentificeerd.

Meer dan 100 centra voor tieners zijn nu actief in de gastgemeenschappen en in de geïmproviseerde kampen. Er worden lessen georganiseerd om hen basisvaardigheden voor het leven bij te brengen en psychologische ondersteuning te geven aan deze erg kwetsbare groep.

UNICEF zette tot nu toe 181 leercentra op in de geïmproviseerde Rohingyakampen in Cox’s Bazar. 15.000 kinderen krijgen er een niet-formele opleiding. Ze leren er basiscompetenties zoals lezen, schrijven en rekenen, op maat van kinderen die nog nooit of al een tijd niet naar school zijn gegaan.  We hebben als doelstelling in totaal 1500 leercentra op te zetten om 200.000 kinderen te bereiken in in het komende jaar.

UNICEF zal ook steun bieden aan de bestaande scholen in de gastgemeenschappen, met name met betrekking tot niet-formeel onderwijs voor kinderen die nog nooit naar school zijn gegaan. We zullen zorgen voor de recrutering van leraren onder de Rohingyabevolking.

« Het is absoluut essentieel dat deze kinderen, die al zoveel hebben geleden door deze crisis, toegang krijgen tot onderwijs in een gezonde en stimulerende omgeving, bevestigt Mr. Beigbeder. Het is van groot belang dat we hen een gevoel van normaliteit geven, zodat ze aan een toekomst kunnen werken waar ze kunnen naar uitkijken.

Help de Rohingyakinderen in Bangladesh