S.O.S. NEPAL: Consortium 12-12 lanceert nationale oproep voor slachtoffers aardbeving in Nepal

Zoveel en zo goed mogelijk slachtoffers van de aardbeving helpen, dat is het doel van de nationale steunoproep die vandaag door het Consortium 12-12 wordt gelanceerd onder de titel “S.O.S. NEPAL”, op het bekende rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Met deze gezamenlijke actie willen zes grote humanitaire organisaties in België fondsen inzamelen, met zo weinig mogelijk kosten.

Zaterdag 25 april, op de middag plaatselijke tijd, werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, op 70 à 80 kilometer van de hoofdstad Kathmandu. 5,3 miljoen mensen wonen in de getroffen zone, onder wie een groot aantal kinderen.

Het dodental is erg hoog, maar had nog hoger kunnen zijn zonder de goede preventiemaatregelen en een aantal geluksfactoren. Al zal het aantal dodelijke slachtoffers wellicht stijgen als moeilijk bereikbare zones ontsloten worden. De schok was voorzien, maar is toch de zwaarste sinds 1934. Hevige naschokken veroorzaken bijkomende schade en jagen mensen op de vlucht.

Nepal behoort tot de armste landen in de wereld en doet beroep op internationale hulp en expertise. De zes humanitaire organisaties die lid zijn van het Consortium 12-12 bundelen daarom opnieuw de krachten: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap Internationa, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België.

“De dringende hulpverlening moet onder andere instaan voor onderdak, zuiver water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiënekits, voedingsproducten en tegelijk ook kinderopvang, noodscholen en veilige ruimtes, revalidatiecentra, psychologische bijstand… Het lijkt eenvoudig, maar de obstakels, vooral in berggebied, zijn enorm”, zegt Erik Todts, directeur van het consortium 12-12.

“Communicatiekanalen werden vernietigd of zijn onbestaande. De hulporganisaties hebben vooral geld nodig om deze crisis van grote omvang aan te pakken. Voor de aankoop en levering van noodhulp, het ruimen van puin (via cash for work), het versterken van de lokale hulpteams en om mensen te helpen om hun lot opnieuw in handen te nemen. Dat alles heeft een prijs en iedereen kan bijdragen”, aldus Todts.

Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het Consortium 12-12, 1210 Brussel. Giften vanaf € 40 geven recht op een fiscaal attest voor belastingaftrek.