Trefwoorden

School geeft hoop aan vluchtelingenkinderen in Tsjaad

Door de aanslepende crisis in hun thuisland zijn al meer dan 19.000 Nigerianen naar Tsjaad gevlucht. Meer dan 5000 onder hen hebben onderdak gevonden in het vluchtelingenkamp van Dar es Salam, waar UNICEF onderwijs organiseert. De meeste kinderen, zoals Aisha en Bello, gaan voor het eerst in hun leven naar school.

© UNICEF/UNI185047/Cherkaoui
© UNICEF/UNI185047/Cherkaoui

Aisha (15 jaar) is getrouwd toen ze 13 jaar was. Ze is gescheiden en moeder van een jongetje. In januari 2015, is ze met haar moeder haar dorp ontvlucht, uit schrik voor de geweerschoten.

« We zijn gevlucht in een kano, zonder te weten waar we naartoe zouden gaan. We hadden honger en dorst.»

Nu gaat Aisha voor het eerst in haar leven naar school.

«Ik heb nooit de kans gehad naar school te gaan. Ik ben heel blij dat ik nu iedere dag nieuwe dingen kan leren. Ik houd vooral van wiskunde, zegt Aisha. Ik heb enorm veel geluk dat ik kan studeren. Als ik op school ben, zorgt mijn mama voor mijn zoontje Aboukar. »

© UNICEF/UNI185051/Cherkaoui
© UNICEF/UNI185051/Cherkaoui

Bello is 10 jaar oud. Hij is geboren in Nigeria, in een dorp aan de oever van het Tsjaadmeer.

« Mijn papa is herder. Ik ging niet naar school, omdat ik altijd bij onze kudde was. Vandaag studeer ik voor het eerst. Ik vind het heerlijk! »

Net zoals zijn broers en zussen, mist Bello geen enkele schooldag.

© UNICEF/UNI185056/Cherkaoui
© UNICEF/UNI185056/Cherkaoui

« Ik wil niet hetzelfde beroep uitoefenen als mijn papa. Ik wil studeren en soldaat worden. Maar niet om oorlog te voeren! Wel om de anderen te beschermen », vertelt hij.

De kinderen zijn de eerste slachtoffers van Boko Haram. Meer dan 1.8 miljoen mensen, waarvan meer dan een miljoen kinderen, zijn gevlucht naar een van de buurlanden om aan het geweld te ontsnappen.

Dankzij de school kunnen Bello, Aisha en de andere vluchtelingenkinderen aan hun toekomst denken en blijven dromen.

© UNICEF/NYHQ2015-1335/Cherkaoui
© UNICEF/NYHQ2015-1335/Cherkaoui

Leraar Abba Kaka Sani keert na een mooie schooldag terug naar huis, in het kamp van Dar es Salam. Morgenvroeg zullen weer 800 kinderen voor de school staan, klaar om bij te leren en te dromen van hun toekomst.

Wat doet UNICEF ?

Dankzij jullie giften, heeft UNICEF schooltenten opgezet in het kamp van Dar es Salam. We zorgen ook voor educatief materiaal en ondersteunen projecten rond gezondheid, voeding, hygiëne, toegang tot water en bescherming van de kinderen.

© UNICEF/UNI185036/Cherkaoui
© UNICEF/UNI185036/Cherkaoui

Kinderen maken, een tekening in een kindvriendelijke ruimte van UNICEF in het kamp van Dar es Salam. (Tsjaad 2015)

Bovendien geeft UNICEF psychosociale steun aan de kinderen om ze te helpen hun traumatische ervaringen te verwerken. Vele kinderen zijn gescheiden van hun familie of zijn getuige geweest van gruwelijkheden. De school is voor hen een veilige plek waar ze Hun bestaan weer kunnen opbouwen.

Slechts 2% van de humanitaire fondsen zijn bestemd voor onderwijs. Dit is heel miniem ten opzichte van de belangrijke rol die de school speelt in het leven van de kinderen en voor de toekomst van hun gemeenschap.

Daarom hebben UNICEF en zijn partners het fonds ‘Onderwijs kan niet wachten’ opgezet, dat zal voorgesteld worden tijdens de eerste Internationale Humanitaire Top in Istanbul eind mei 2016. Het doel van dit fonds is meer financiële middelen te werven om kinderen die geen toegang hebben tot onderwijs te helpen, maar ook om alle betrokken partijen (NGO’s, regeringen) te mobiliseren en hun humanitaire werk rond onderwijs te faciliteren.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld