Getuigenissen

Verhaal 1 : “Zonder mijn mama had ik dit nooit gedurfd.”

Lees het ontroerende verhaal van Nathalie.

“Negen jaar was ik toen het begon, mijn fascinatie voor bloemen. Het kwam door mijn mama.”
Elk weekend werkte mijn mama bij een heel bekende bloemenwinkel in Lier en mocht ik vaak met haar mee naar de bloemengroothandel. Wat een feest! Al die kleuren, vormen en geuren, heerlijk! Ik mocht zelfs mee de bloemen uitkiezen…

En mijn mama, die vond het fantastisch dat ik zo geïntrigeerd was door haar passie. Ze was altijd vol lof over mijn bloemenkeuzes en stimuleerde me daar enorm in. Op een dag, toen ik met haar bloemen aan het schikken was in de winkel, zei ze tegen me: “Vrouwtje Theelepel  -want zo noemde ze me altijd- jij bent echt een bloemenwonderkind. Ik ben er zeker van dat jij ooit je eigen bloemenwinkel zal hebben!” Die woorden hebben mijn toekomst bepaald, al wist ik dat toen nog niet.

De dag erop kwam mijn mama thuis van het werk en vond ze me niet meteen terug. Daarop liep ze ongerust naar de paardenstal achter in onze tuin en daar stond ik. Met een volledig geïnstalleerd bloemenwinkeltje… Het had ook een naam: La Provence. En ik had zelfs een aquarelletje gemaakt met daarop La Provence voor op de deur. Mijn mama vond het geweldig.

Jaren heb ik dat bloemenwinkeltje gehouden. In die paardenstal. Anderen gingen naar de jeugdbeweging, ik had mijn bloemenwinkeltje en verkocht bloemen aan de kindjes uit de buurt. En mijn mama keek fier toe.
Ondertussen ben ik 34 en enkele jaren geleden stond ik voor een professionele keuze. Mijn vaste job houden of springen… Op dat moment dacht ik terug aan die lieve woorden van mijn mama. Ik ben met haar gaan praten en om raad gaan vragen. Ze herinnerde me eraan hoe gepassioneerd ik altijd was geweest door bloemen en hoe ik elke dag dolblij in mijn bloemenwinkeltje stond. Dat happy gevoel kwam terug en gaf me een enorme energie boost. Toen wist ik het zeker en ben ik gesprongen.

 

Ik heb nu al vijf jaar een eigen winkel. Die heet Brood & Bloemen. En dat allemaal dankzij de steun van mijn mama. Ongelooflijk hoe iemand zonder het te beseffen, zoveel invloed kan hebben op je leven. Dankjewel, mama. Jij verdient héél véél bloemetjes.

Ook jij betekent veel meer voor anderen dan je beseft. En dat kan je na je dood blijven doen. Neem UNICEF op in je testament en geef een kind in Afrika een toekomst. Net zoals Nathalie’s mama, die door iets kleins te doen een groot verschil maakte in het leven van haar dochter.

Nieuwe wetgeving op vlak van succesierechten

Verhaal 2 : “Hilde is het grote lichtpunt uit mijn jeugd.”

Lees het aangrijpende verhaal van Carla.

Mijn verhaal speelt zich 42 jaar geleden af. Ik was 18 jaar oud en we waren op stap geweest met vrienden. In zo’n oud geitje reden we ‘s nachts naar huis, tot die plotse klap. De auto ging van de weg en ik vloog door het dak. Ik belandde met mijn rug tegen een boom.

Ik werd wakker in het ziekenhuis en besefte niet hoe ernstig mijn toestand was. Ik wilde het ook niet weten. Mijn ruggenwervel was gebroken. Ik heb lang gehoopt dat alles terug in orde zou komen. Maar na een paar maanden sloeg de realiteit me hard in het gezicht: ik zou nooit meer kunnen stappen.

Uiteindelijk heb ik een jaar lang in het ziekenhuis gelegenom te revalideren. Toen ik terug buitenkwam, lag mijn leven helemaal overhoop. Niets was nog hetzelfde. Ik zat op een middelbare sportschool en in een rolstoel kon ik daar niet meer mee. Ook uitgaan was heel moeilijk geworden. Ik voelde me een blok aan ieders been. Mijn toekomst was één donkere vlek geworden… Ik zag het even niet meer zitten.

Gelukkig was er toen Hilde, een goede vriendin. Ze heeft mijn leven gered. Maar dat besefte ik pas achteraf. Want op het moment dat ze naar me toe kwam, was ik minder enthousiast.  Hilde zei: ‘Ik ga binnenkort met mijn familie op vakantie en jij gaat mee. Met de tent naar Frankrijk…’

 

 

Ik wist niet wat ik hoorde. Dacht dat ik het nooit zou kunnen, in een rolstoel gaan kamperen. Hilde praatte zolang op me in tot ik meeging. Ze gaf me moed, stelde me gerust en zei dat ik het wel kon. Dankzij haar durfde ik het uiteindelijk toch. Met een klein hartje.
Het werd een fantastische vakantie. Ik was zo ontzettend goed omringd door Hilde en haar familie. Ongelooflijk!

Dit was het grote kantelpunt in mijn leven. Ik had terug het gevoel dat ik dingen kon ondernemen. Dankzij Hildes initiatief had ik opnieuw zin om te leven. Ik durfde weer buitenkomen, op stap gaan met vriendinnen en nieuwe mensen ontmoeten. Ik kan niet genoeg beklemtonen hoeveel dat voor mij betekend heeft. Hilde was het grote lichtpunt in mijn jeugd. Voor haar was het misschien iets kleins wat ze deed, voor mij veranderde het mijn leven.
En daarvoor zal ik haar eeuwig dankbaar blijven.

Nieuwe wetgeving op vlak van succesierechten

Meer info nodig?

Aarzel niet om advies te vragen! Contacteer uw notaris of onze verantwoordelijken voor het beheer van legaten Michel Lorge, Adjunct Algemeen Directeur, mlorge@unicef.be. U kunt ook bellen naar 02/230 59 70.

Wij verzekeren u dat wij uw informatieaanvraag strikt vertrouwelijk behandelen.

Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving

UNICEF België is een van de stichtende leden van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Concreet betekent dit dat alle donateurs, medewerkers en personeelsleden het recht hebben op informatie. Zij worden minstens één keer per jaar geïnformeerd over wat er met de ingezamelde fondsen gebeurt.

Meer informatie? Ga naar de website van het VEF