Tennistornooi Aartselaar

Van 3 tot 12 augustus 2018 vindt in Aartselaar voor de 40ste keer de ‘Ladies’ and Gentlemen’s Cup’ plaats. Al vele jaren zet René Van Den Bosch, voormalig voorzitter van het UNICEF Comité Aartselaar, zich in om dit op poten te zetten. Naar aanleiding van deze bijzondere gebeurtenis stelde UNICEF België hem enkele vragen.

 

Dag René. Hoe is in 1979 het idee ontstaan om een tennistornooi ten voordele van UNICEF te organiseren?

“Veertig jaar geleden kregen enkele clubleden het idee om een tornooi voor het goede doel te organiseren. Ze zochten naar een organisatie die professioneel te werk gaat, en hulp kan bieden daar waar de nood het hoogst is. UNICEF is natuurlijk een sterk merk, iedereen kent de naam. De beslissing werd dus snel gemaakt.”

De voorbije jaren hebben jullie meer dan 800 000 euro ingezameld voor UNICEF België. Wat is jullie geheim om dat zo goed te doen?

“Er kruipt erg veel voorbereiding in zo’n tornooi. In maart begin ik al met de samenstelling van het programmaboekje. Ik bezoek bedrijven en probeer zo al een groot deel van de sponsoring veilig te stellen. Tijdens het tornooi zelf kunnen we steeds rekenen op de hulp van een hondertal vrijwilligers. Meestal zijn dit mensen die al bij de club zijn aangesloten. Zij helpen overal waar ze kunnen. Er zijn mensen die opdienen in de tent, eten maken om te verkopen of scheidsrechter zijn tijdens een wedstrijd. Het evenement wordt echt gedragen door de clubleden, en dat is waarom het zo goed werkt.”

Jullie kiezen telkens een bepaald project of land. Voor 2018 hebben jullie voor Bangladesh gekozen. Waarom precies dit land? Hoe maken jullie een keuze?

“Elk jaar in februari zit ons bestuur samen met een team van UNICEF België. We bekijken dan in welke landen de noden het hoogst zijn en in welke landen we nog nooit een actie hebben gedaan. De voorbije jaren kozen we vaak voor Afrikaanse landen. Nu viel de keuze op een Aziatisch land. Bangladesh is heel arm en is bovendien geografisch gezien heel kwetsbaar. Het moessonseizoen treft jaarlijks duizenden mensen. Daarbovenop vangt Bangladesh ook honderdduizenden Rohingyavluchtelingen op uit Myanmar. Hun toestand wordt extra precair doordat de vluchtelingenkampen waar ze verblijven bedreigd worden door overstromingen en aardverschuivingen vanwege de hevige moessonregens. De risico’s voor deze mensen zijn gigantisch. Zij verdienen onze aandacht.”

Beste tennisclub Aartselaar, UNICEF België dankt jullie van harte voor jullie inzet en wenst jullie een mooie opbrengst voor de 40ste editie in augustus!

Het tennistornooi in Aartselaar vindt plaats van 3 tot 12 augustus. De club kiest elk jaar een project of land en engageert zich om kinderen een betere toekomst te geven. Dit jaar ligt de focus op de bescherming van Rohingyakinderen tijdens de moessonperiode in Bangladesh. 

Meer weten over de Rohingyakinderen in Bangladesh

© Marie Jeanne Smets