Tienduizenden kinderen vluchten voor het geweld in Burundi

De kinderen die vluchten voor het geweld in Burundi, alleen of samen met hun familie, hebben in hun buurlanden geen dak boven hun hoofd, geen eten noch medische zorg. UNICEF probeert hen daar zo goed mogelijk op te vangen.

Burundi vluchtelingen Tanzania 2015
Burundese vluchtelingen blijven in grote getallen aankomen in Tanzania. © UNICEF Tanzania/2015/Mori

Zowat 100.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in Burundi. Ze zijn gevlucht naar buurlanden, waaronder Tanzania, Rwanda en de Democratische Republiek Congo (DRC). Er wordt verwacht dat het aantal Burundese vluchtelingen nog zal toenemen, aangezien de situatie in het land onstabiel blijft.

Volgens Leila Gharagozloo-Pakkala, Regionaal Directeur van UNICEF voor Oost- en Zuidelijk Afrika:

Kinderen beschermen en hun rechten garanderen is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is eveneens de verantwoordelijkheid van de overheid en de ordediensten. Kinderen moeten afzijdig gehouden worden van politieke bewegingen en alle acties die hen in gevaar brengen. Kinderen mogen niet blootgesteld worden aan geweld of gescheiden worden van hun ouders.

Veel kinderen die bij de grens aankomen verkeren in slechte gezondheid, zijn niet vergezeld door een volwassene of werden gescheiden van hun familie. Zij hebben dringend nood aan basisvoorzieningen: onderdak, voeding, bescherming en gezondheidszorg.

Burundi vluchtelingen 2015
Birnise, een Burundees meisje van vijf jaar oud, komt elke dag naar het ziekenhuis van het vluchtelingenkamp in Mahama, Rwanda. Daar krijgt ze een speciale mengeling van havermoutpap en voedingssupplementen. Samen met het Wereldvoedselprogramma en andere partners organiseren we een voedingsprogramma voor matig en ernstig ondervoede kinderen. ©UNICEF Rwanda/2015/Pflanz

In de transitzones van Tanzania en de DRC leven de vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden alsook met erbarmelijke gezondheidsvoorzieningen. Het risico op het uitbreken van epidemieën, onder andere cholera, is bijzonder groot.

Wat doet UNICEF?

UNICEF deelt waterzuiveringskits en emmers uit aan de families en doet er alles aan om de gezondheidsomstandigheden te verbeteren in de betrokken regio’s.

De meeste kinderen die aankomen hebben nood aan specifieke bescherming. De kinderen die van hun familie gescheiden werden en kinderen die zonder begeleider aankomen, registreren we en vangen we op in samenwerking met onze partners.

In elk van de betrokken landen werken we op het terrein samen met onze partners om te zorgen voor basisgezondheidszorg, water, voeding, sanitair, bescherming en onderwijs. Nu er steeds meer vluchtelingen toestromen, moeten we de onmisbare diensten die we aanbieden nog verder uitbreiden.

Help ons hierbij:

Doe een gift

Burundi vluchtelingen 2015
Burundese kinderen in het vluchtelingenkamp van Mahama in Rwanda. © UNICEF Rwanda/2015/Russell