Ik heb #ZinInSchool en plaats mijn boekentas aan mijn raam

Trefwoorden

Aan de vooravond van het nieuwe schooljaar lanceert UNICEF België een unieke campagne. Onder de hashtag #ZinInSchool roept UNICEF alle kinderen en jongeren in ons land op om samen met hun ouders en grootouders te tonen hoe belangrijk de school voor hen is.

Het zijn uitzonderlijke tijden. Door de COVID-19-pandemie was het gedaan met springen, rennen en ravotten op de speelplaats met kameraadjes. Geen leuke lessen meer in de klas van de juf of meester die hen zoveel bijbracht.

Als kinderen niet naar school kunnen gaan, lopen ze zo veel mis! De beslissing om de scholen opnieuw veilig van start te laten gaan op 1 september is een krachtig signaal vanwege de overheden en de onderwijsverantwoordelijken in ons land. Een belangrijk moment waar ieder kind enorm hard naar uitkijkt na maandenlang thuisblijven.

Daarom willen we alle kinderen en hun (groot)ouders die zo veel #ZinInSchool hebben de kans geven om dat ook te tonen aan de wereld.

Doe mee met de campagne #ZinInSchool

We roepen alle schoolkinderen op om vanaf vandaag hun boekentas aan het raam te zetten. Samen met de poster die je ook aan het raam kan hangen, is dit een krachtig signaal om het belang van school voor onze kinderen te onderlijnen. Wil je meer weten over de campagne of de poster downloaden, klik dan zeker op de link hieronder.

Ga naar de website #ZinInSchool


Waarom deze campagne?

UNICEF België is zich zeker bewust van de uitzonderlijke situatie waarin we leven, maar we willen wel voorkomen dat het belang van het onderwijs over het hoofd zou gezien worden en daardoor een verloren generatie dreigt. De impact op kinderen, niet enkel op het vlak van een mogelijke leerachterstand, maar ook op het vlak van welzijn, veiligheid en algemene ontwikkeling, is enorm.

UNICEF België steunt daarom de beslissing van de overheden en onderwijsverantwoordelijken om scholen op een veilige manier terug te openen.

Ieder kind heeft immers zin in school. Via de #ZinInSchool campagne vraagt UNICEF België om dit krachtig signaal mee de wereld in te sturen en erop te wijzen dat ieder kind ter wereld recht heeft op kwaliteitsvol onderwijs. Dit recht op onderwijs is bovendien een fundamenteel recht voor ieder kind en is opgenomen in het Kinderrechtenverdrag in 2 artikels:

ART 28. Kinderen hebben recht op onderwijs. Discipline op school moet de waardigheid van kinderen respecteren. Basisonderwijs voor kinderen moet gratis zijn. Kinderen moeten aangemoedigd worden naar school te gaan tot de hoogst mogelijke graad.

ART 29. Het onderwijs van kinderen moet hen helpen hun talenten en vaardigheden te gebruiken en ontwikkelen. Het moet hen ook helpen om de rechten van anderen te respecteren, in vrede te leven en het milieu te beschermen.

Wat doet en heeft UNICEF gedaan tijdens deze wereldwijde pandemie voor kinderen toegang te geven tot onderwijs?

UNICEF kwam meteen in actie bij de uitbraak van de COVID-19-pandemie, zodat alle kinderen naar school kunnen blijven gaan door:

  • het online lesaanbod en ander lesmateriaal voor afstandsonderwijs te ontwikkelen en te vergroten;
  • ouders, ook als ze zelf ongeschoold zijn, voldoende hulpmiddelen aan te bieden om hun kinderen thuis te helpen bij het leren;
  • onze dienstverlening op het vlak van kinderbescherming en psychologische ondersteuning uit te breiden;
  • overheden en leerkrachten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het plannen en voorbereiden van de heropening van scholen, zodat zoveel mogelijk kinderen veilig naar school kunnen terugkeren.

Wil je graag de wereld tonen hoeveel #ZinInSchool jij of jullie (klein)kind(eren) hebben?

Ga naar de website #ZinInSchool

 

#ZinInSchool werd mogelijk gemaakt door het Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap