Een toegewijde ambassadrice

De toewijding van Audrey Hepburn voor kinderen werd onmiddellijk duidelijk in haar rol als UNICEF Goodwill Ambassadeur. Na haar eerste bezoek aan de UNICEF programma’s in Ethiopië, waar droogte en conflicten tot hongersnood hadden geleid, gebruikte Hepburn haar bekendheid ten dienste van de kinderen. Wekenlang praatte ze met media over de hele wereld over het werk van UNICEF. Soms gaf ze wel 15 interviews per dag.

Het engagement van Audrey Hepburn voor de kinderen is nooit afgenomen. In de jaren die volgden bezocht ze een vaccinatieproject tegen polio in Turkije en programma’s voor kwetsbare kinderen en vrouwen in heel Latijns-Amerika. Ze bezocht scholen in Bangladesh, projecten voor kinderen die in armoede leven in Thaïland en voedingsprojecten in Viêt Nam. Ook ontmoette ze kinderen op de vlucht voor het conflict in Soedan.

De boodschap die ze dankzij al haar werk overbracht was overduidelijk : "Er bestaat geen twijfel over dat wie iets bezit de morele plicht heeft te geven aan wie niets bezit. UNICEF heeft een buitengewone invloed, om hen te bereiken die het meeste lijden.”

Audrey Hepburn was ook onvermoeibaar aan het werk voor UNICEF naast haar missies op het terrein. Zo getuigde ze voor het Congres van de Verenigde Staten , stelde ze UNICEF rapporten voor – onder andere in België –, ontwierp ze wenskaarten, nam ze deel aan liefdadigheidsconcerten ten voordele van UNICEF en gaf ze meerdere conferenties en interviews om het werk van UNICEF te promoten.

Over Audrey Hepburn

Audrey Hepburn werd geboren op 4 mei 1929 in Elsene, in de Keienveldstraat 48. Haar vader was een Engelse bankier en haar moeder een Nederlandse barones. Ze studeerde ballet, maar het was een kleine rol in een Franse film die de Franse schrijfster Colette ertoe bracht haar te vragen de titelrol te spelen in Gigi, een roman bewerkt voor Broadway. In datzelfde jaar kreeg Hepburn de hoofdrol in de film Roman Holiday, waarin ze de hoofdrol speelde naast Gregory Peck. Het was de eerste van een lange lijst Amerikaanse filmklassiekers.

Aan het einde van de jaren zestig trok Hepburn zich bijna helemaal terug uit de filmwereld om zich te wijden aan haar gezinsleven. De laatste jaren van haar leven wijdde ze aan UNICEF. Audrey Hepburn stierf in haar huis in Zwitserland op 20 januari 1993. Ze was voor UNICEF een onvervangbare ambassadrice.