UNICEF België lanceert opvallende campagne rond onderwijs in noodsituaties

BRUSSEL 5 MAART 2018, Vanaf vandaag is een opvallende affiche zichtbaar in de bushokjes in maar liefst 80 steden in ons land. Met de slagzin “Alles kwijt, behalve zijn toekomst” vraagt UNICEF België via deze affichagecampagne extra aandacht en steun voor de kinderen op de vlucht voor het Syrische conflict.

Dit conflict gaat volgende week al zijn achtste jaar in met als voorlopig triest hoogtepunt, de hallucinante beelden uit Oost-Ghouta. Kinderen zijn vaak de eerste en grootste slachtoffers van een conflict dat niet het hunne is.

“Het risico op een verloren generatie was nooit zo groot. Meer dan 9 miljoen kinderen in Syrië en in de buurlanden Libanon, Jordanië, Irak en Turkije dragen de gevolgen van een  langdurige blootstelling aan geweld en stress, ontheemding, verlies van vrienden en familieleden en een ernstige verslechtering van de leefomstandigheden.  Het conflict zorgt voor blijvende littekens. Ouders melden dat hun kinderen vaak kampen met nachtmerries en roekeloos en agressief gedrag vertonen.  Kinderen zijn stil en teruggetrokken. Hun tekeningen zijn vaak gewelddadig en boos met beelden van bloedvergieten, explosies en vernietiging. Onderwijs kan een belangrijke rol spelen bij de psychologische rehabilitatie van deze kinderen”, zegt Philippe Henon, woordvoerder van UNICEF België.

Zowel binnen Syrië als in de vluchtelingenkampen en bij de gastgemeenschappen in de buurlanden werkt UNICEF samen met partners en gezinnen om kinderen te helpen weer een gevoel van veiligheid te krijgen en hen kansen te geven om zich te uiten en op constructieve manieren om te gaan met het conflict.

Hiertoe worden onder meer kindvriendelijke ruimtes ingericht waar kinderen kunnen spelen en deelnemen aan recreatieve en sportieve activiteiten. Er wordt ook voorzien in de opleiding van leraren en begeleiders en de doorverwijzing van kinderen naar meer gespecialiseerde zorg. Deze steun is essentieel.  Net zoals de terugkeer naar school, waar mogelijk. Gemiddeld  37% van de Syrische vluchtelingenkinderen gaan momenteel niet naar school (43% buiten Syrië en 32% in Syrië).

Onderwijs in crisissituaties is nochtans cruciaal. Het geeft kinderen een gevoel van structuur in chaotische omstandigheden en is een ideaal kanaal om levensreddende informatie te verspreiden over voeding, hygiëne, gezondheid en geweld.
Bovenop de leerstof, geeft de school de kinderen een veilige omgeving waar ze opnieuw een toekomstperspectief voor zichzelf kunnen opbouwen. Het is ook een plaats waar getraumatiseerde kinderen geïdentificeerd en opgevangen worden.

“Onderwijs is een basisrecht voor ieder kind.Geen enkel kind zou moeten wachten op de terugkeer van de vrede, noch op de heropbouw van zijn land om zijn recht op onderwijs uit te kunnen oefenen”, zegt Henon.

UNICEF is een pionier op het gebied van de ontplooiing van onderwijsactiviteiten in noodsituaties. Sinds 2005 neemt de organisatie op wereldniveau de coördinatie van de onderwijssector op zich. UNICEF steunt daarbij op de verdeling van zijn befaamde “schoolkoffers”, die de oprichting van noodscholen ondersteunen en toelaten om binnen de 72 uren opnieuw lessen op te starten.

Met de campagne “Alles kwijt, behalve zijn toekomst” vraagt UNICEF België de komende weken meer aandacht en steun voor de Syrische kinderen op de vlucht. 

Heel concreet wil de organisatie via steun uit België minstens  30.000  Syrische vluchtelingenkinderen naar school sturen en de kans op een toekomst geven.

UNICEF België lanceerde een oproep voor de Syrische kinderen. Giften zijn welkom via www.unicef.be/gift of via ons rekeningnummer BE 31 0000 0000 5555 met vermelding “Een Toekomst”

Meer info op de campagnewebsite  www.eentoekomst.be

#Geefeentoekomst #Vooriederkind

 


Beeldmateriaal


Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché
UNICEF België
Tél : (+32) 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon