Trefwoorden

UNICEF en de Indonesische regering identificeren gescheiden en niet-begeleide kinderen in door tsunami getroffen gebieden

UNICEF en een team van maatschappelijk werkers van het ministerie van Sociale Zaken zijn begonnen met de identificatie van alleenstaande en niet-begeleide kinderen.

Er zijn geen officiële cijfers, maar de eerste rapporten duiden op een groot aantal alleenstaande kinderen. Twaalf posten zijn opgezet in het getroffen gebied om kinderen te identificeren die mogelijk van hun familie zijn gescheiden of zonder begeleiding zijn. Deze locaties worden ook gebruikt als veilige ruimtes voor kinderen om te spelen.

Berichten over identificatie en doorverwijzing van niet-begeleide en gescheiden kinderen zijn via digitale middelen verspreid en er is een affichage aan de gang.

“Sinds de aardbeving en tsunami Sulawesi troffen, heeft UNICEF middelen ingezet om de noodhulp van de regering te ondersteunen”, zei Amanda Bissex, hoofd kinderbescherming van UNICEF Indonesië. “De komende dagen zullen we ook kindervriendelijke ruimtes opzetten, tijdelijke klaslokalen inrichten en recreatief materiaal verdelen  om kinderen te helpen omgaan met de nasleep van de ramp.”

UNICEF helpt het ministerie van Sociale Zaken om de Primero-database te implementeren, het enige systeem dat beschikbaar is in het land om te helpen bij tracering en gezinshereniging. UNICEF heeft dit ontwikkeld in samenwerking met de Indonesische autoriteiten voorafgaand aan de aardbeving.

Wanneer een noodsituatie toeslaat, hebben kinderen speciale bescherming nodig om hun veiligheid en welzijn te garanderen. UNICEF en het ministerie van Sociale Zaken bereiden maatschappelijke werkers voor op mogelijke gevallen van geweld, misbruik of uitbuiting. Om kinderen te helpen omgaan met de nasleep van de ramp, zullen UNICEF en zijn partners ook psychosociale ondersteuning bieden aan kinderen die zijn getroffen door de ramp.

Doe een gift

Solidair voor Indonesië

UNICEF België is een actief lid van de vzw Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties, beter bekend als “Consortium 12-12”.
Giften zijn welkom op BE 19 0000 0000 12-12 of online via www.1212.be
>> Meer lezen over 1212

Als de opgehaalde fondsen de noden van deze deze ramp overtreffen, vragen we uw vertrouwen. Uw gift zal gebruikt worden om kinderen te helpen die zich in een andere noodsituatie bevinden.