UNICEF trekt ten strijde tegen de cholera-epidemie die de kinderen in Centraal-Afrikaanse Republiek bedreigt

Ten minste 16 mensen zijn overleden ten gevolge van de eerste cholera-uitbraak sinds 2011 in Centraal-Afrikaanse Republiek. De epidemie werd door de overheid afgekondigd op 10 augustus. Er werden al 66 slachtoffers geregistreerd, waaronder 7 kinderen, in het gebied rond de Ubangi-rivier.

© UNICEF/UN08037/Le Du
© UNICEF/UN08037/Le Du

«Jonge kinderen, vooral diegene onder de vijf jaar, zijn erg kwetsbaar voor deze ziekte. », legt Mohammed Malick Fall uit, vertegenwoordiger van UNICEF in Centraal-Afrikaanse Republiek. « We moeten zo snel mogelijk reageren om te voorkomen dat deze ziekte zich verder verspreidt en nog meer slachtoffers maakt. Cholera is immers een ziekte die makkelijk kan voorkomen worden

Cholera is een acute diarreeziekte, veroorzaakt door de inname van voedsel of water dat besmet is met de Vibrio cholera bacterie, aanwezig in fecale materie.

De epidemie is begonnen in Djoukou, in een moeilijk bereikbaar gebied langs de oever van de Ubangi op ongeveer 100 km ten noorden van de hoofdstad Bangui. In deze regio heeft de bevolking weinig of geen toegang tot drinkbaar water en wordt de Ubangi gebruikt als voornaamste bron voor waterbevoorrading. Heel wat zones zijn erg moeilijk of amper toegankelijk via de weg. Besmette passagiers aan boord van de overbevolkte boten hebben de bacterie nog verder naar het zuiden getransporteerd.

In samenwerking met het Ministerie van Gezondheid en zijn partners, bezorgt UNICEF medicijnen, drinkbaar water, producten om het water te zuiveren en sanitaire voorzieningen aan de getroffen bevolking.  

UNCEFCAR/2016/Mboutou
UNCEFCAR/2016/Mboutou

Ook zijn gezondheidswerkers ingezet in de getroffen zones om de bevolking te informeren over de te nemen preventiemaatregelen :

  • Enkel behandeld water drinken
  • Handen wassen met zeep
  • Enkel goed gekookt of doorbakken voedsel consumeren
  • Defecatie in openlucht vermijden

De preventiecampagne via  lokale gezondheidswerkers is cruciaal om de verspreiding van de epidemie te voorkomen in een gebied waar de meeste dorpen geen elektriciteits- noch GSM-netwerk hebben.


Schenk de kinderen 10.000 waterzuiveringstablettenResizedNY09-0021

Hoe kan je 50.000 liter water als geschenk verpakken? Heel eenvoudig: je kan het opsturen in de vorm van tabletten! Miljoenen kinderen en families hebben geen toegang tot iets wat wij heel normaal vinden: zuiver water. Beeld je in hoeveel kinderlevens je kan veranderen met dit geschenk van 10.000 tabletten.

Jouw impact : elke tablet kan 4 à 5 liter vervuild water veranderen in zuiver water.

Technische informatie:

10.000 waterzuiveringstabletten met 33 mg sodium dichloroisocyanurate, die 20 mg chloor vrijgeven. Een tablet zuivert 4 à 5 liter water en maakt het drinkbaar.
Doe een gift voor de kinderen in nood