Trefwoorden

UNICEF geschokt en bedroefd door de explosies in Beiroet

Volgens de laatste berichten zijn er al zeker 100 mensen omgekomen. Vierduizend mensen zijn gewond geraakt en 300.000 mensen kunnen niet meer naar huis. UNICEF maakt zich zorgen dat ook kinderen slachtoffer zijn geworden van deze tragische explosie, en dat diegenen die het overleefd hebben getraumatiseerd zijn en in shock verkeren.

BEIROET, 5 augustus 2020 – UNICEF is enorm geschokt en bedroefd na de vreselijke explosies die een ravage hebben aangericht in Beiroet.

Een familie wordt geëvacueerd in de Mar Mikhael buurt in Beiroet. Reddingswerkers zoeken een dag na de explosie naar overlevenden in het puin. © Patrick Baz/AFP/UNICEF

We leven enorm mee met de kinderen en families die getroffen zijn, zeker met degenen die een geliefde zijn verloren. We wensen de vele gewonden heel veel sterkte en een spoedig herstel.

“We maken ons zorgen over het welzijn van kinderen en steunen onze partners ter plaatse.”
Yukie Mokuo UNICEF-vertegenwoordiger in Libanon

Ook ons team in Beiroet is hard geraakt. Een van onze collega’s is zijn vrouw verloren, zeven van onze medewerkers raakten lichtgewond en tientallen huizen zijn beschadigd. Ons team verkeert– samen met de rest van Libanon  – in een staat van shock.

UNICEF werkt nauw samen met autoriteiten en partners ter plaatse om snel te kunnen schakelen met hulpdiensten waar nodig, waaronder ook de zorg voor de gezondheid van zorgmedewerkers en andere reddingswerkers aan de frontlinie. We zorgen voor drinkwater voor de medewerkers in de haven van Beiroet en ondersteunen het ministerie van Volksgezondheid om de overgebleven medicijnen en vaccins uit de pakhuizen in de haven te halen. Kinderbeschermingspartners bieden psychosociale hulp aan getroffen kinderen door de hele stad. De komende dagen zullen we er alles aan doen om nog meer getroffen families te bereiken met hulp.

De vreselijke catastrofe in Beiroet is al de zoveelste ramp voor het land, die nu bovenop een enorme economische crisis en een nieuwe golf coronabesmettingen terecht komt. Door de coronacrisis waren de ziekenhuizen al overvol, en zorgverleners uitgeput.

UNICEF bevestigt nogmaals haar belofte om de mensen in Libanon, de autoriteiten en partners bij te staan en te helpen. We zijn ter plaatse en doen er alles aan om te helpen, tijdens deze ramp en daarna.

UNICEF Belgie lanceert een oproep en giften zijn welkom via IBAN BE 31 OOOO OOOO 5555 met vermelding “Urgentie Libanon” of via onderstaande link.

Ik doe een gift voor de slachtoffers in Beiroet

OVER UNICEF
UNICEF, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, werkt in 190 landen en gebieden om het leven van kinderen te redden, hun rechten te verdedigen en hen te helpen op te groeien tot hun volle potentieel. Om meer te weten over UNICEF, bezoek onze internationale website: www.unicef.org

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Juliette Touma, UNICEF MENA Regional Office, jtouma@unicef.org, +962-79-867-4628
  • Hasan Nabulsi, UNICEF MENA Regional Office, hnabulsi@unicef.org, +962-79-136-84-05
  • Ralph El-Hage, UNICEF Lebanon, relhage@unicef.org, +961-3-526-679