UNICEF helpt kinderen in Irak

Wereldwijd zijn kinderen de eerste en grootste slachtoffers van conflicten. De crisis in Irak bedreigt de levens en de toekomst van miljoenen kinderen. Samen met zijn partners zet UNICEF alles in het werk om ieder kind in het land een echte kindertijd te garanderen.

UNICEF is actief in heel Irak, dus ook in Mosul, met programma’s voor onder andere :

  • Bescherming van kinderen tegen geweld
  • Psychosociale traumabehandeling
  • Opvang van alleenstaande kinderen (en hereniging met familie)
  • Onderwijs en de heropbouw van scholen
  • Voorzien van warme kleding en dekens tijdens de koude wintermaanden

Doe een gift voor de kinderen van Irak

Na het conflict in Mosul moeten veel van de verwoeste gebouwen worden heropgebouwd. UNICEF werkt samen met partners aan de wederopbouw en het herstel van scholen en voorziet ziekenhuizen van couveuses voor pasgeboren kinderen.

Naar schatting 2,5 miljoen kinderen in Irak gaan niet naar school. Vooral adolescenten en meisjes hebben te maken met economische, fysieke, psychologische en culturele barrières voor de toegang tot onderwijs. Openbare scholen verkeren vaak in slechte omstandigheden en de klaslokalen zijn overvol. Een op de twee scholen hebben herstellingswerken nodig en een derde van de scholen draait meerdere diensten, wat een negatieve invloed heeft op het onderwijs van kinderen, omdat ze minder tijd hebben om contact te leggen met de leerkrachten.

Ondanks het geweld dat ze hebben doorstaan en de lacunes in het onderwijssysteem, blijven kinderen in heel Irak hoopvol, ze zijn leergierig en streven naar een betere toekomst.

Kijk ook naar de VRT-reportage “Tussen Oorlog en Leven” waar Rudi Vranckx samen met zijn gasten kennis maakt met enkele kinderen in de straten van Mosul.

Giften zijn welkom via onze rekening :  BE31 0000-0000-5555 –  BIC: BPOTBEB1) met vermelding “kinderen Irak” of via onze donatiepagina (giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest).

Doe een gift voor de kinderen van Irak