UNICEF lanceert #VaccinesWork-campagne om kracht en veiligheid van vaccins te benadrukken

UNICEF lanceert op 24 april een nieuwe wereldwijde campagne om de kracht en veiligheid van vaccins te benadrukken.

De (sociale media) campagne loopt samen met  de Wereld Vaccinatie Week van 24 tot 30 april 2019.

De hashtag #VaccinesWork wordt al langere tijd gebruikt om online voorstanders van immunisatie bij elkaar te brengen. Dit jaar werkt UNICEF samen met de Bill & Melinda Gates Foundation, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Gavi (de vaccinatie alliantie) om een nog groter bereik te stimuleren.  Voor elke like of share van posts op sociale media met de hashtag #VaccinesWork tijdens de Vaccinatieweek zal de Bill & Melinda Gates Foundation 1 USD bijdragen (tot een maximum van 1 miljoen USD) aan UNICEF om ervoor te zorgen dat alle kinderen de levensreddende vaccins krijgen die ze nodig hebben.

Vaccins redden jaarlijks tot 3 miljoen levens en beschermen kinderen tegen potentieel dodelijke, zeer besmettelijke ziekten zoals mazelen, longontsteking, cholera en difterie. Dankzij vaccins stierven tussen 2000 en 2017 minder mensen aan mazelen en staat polio op het punt om uitgeroeid te worden. Vaccins zijn een van de meest kosteffectieve gezondheidsinstrumenten  ooit – elke US Dollar die wordt besteed aan immunisatie bij kinderen, levert een winst van 44 USD op.

“We willen het besef dat vaccinatie werkt letterlijk viraal laten gaan,” zei Robin Nandy, Hoofd van het UNICEF vaccinatieprogramma. “Vaccins zijn veilig en ze redden levens. Deze campagne is een kans om de wereld te laten zien dat sociale media een  kracht voor verandering kunnen zijn en ouders betrouwbare informatie over vaccins kunnen verschaffen. ”

De campagne maakt deel uit van een wereldwijde, thematische week rond vaccinatie .

“Er worden tegenwoordig meer kinderen dan ooit tevoren bereikt met vaccins”, zei Violaine Mitchell, interim-directeur van Vaccine Delivery bij de Bill & Melinda Gates Foundation. “We zijn verheugd om samen te werken met UNICEF en alle wereldwijde en nationale partners  die onvermoeibaar werken om ervoor te zorgen dat alle kinderen, vooral die in de armste landen ter wereld, beschermd kunnen worden tegen levensbedreigende infectieziekten.”

Ondanks de voordelen van vaccins zijn er in 2017 naar schatting 1,5 miljoen kinderen gestorven aan ziekten die door vaccinatie kunnen voorkomen worden. Hoewel dit vaak te wijten is aan een gebrek aan toegang tot vaccins, zijn er ook ouders of families die weigeren om hun kinderen te vaccineren vanwege hun achterdocht en twijfel over vaccins. Dit resulteerde al in verschillende uitbraken, waaronder een alarmerende toename van de mazelen, vooral in hoge inkomenslanden.

Het belangrijkste onderdeel van deze UNICEF-campagne is een animatiefilm van 60 seconden, “Dangers”, die, samen met geïllustreerde animaties voor posts op sociale media, uitlegt dat ouders  vaccinaties kunnen gebruiken om hun kinderen te beschermen tegen een deel van de gevaren waarmee ze geconfronteerd worden.

Daarnaast zullen UNICEF-experts vragen beantwoorden over vaccinatie, inclusief hoe vaccins werken, hoe ze worden getest, waarom kinderen vaccins moeten krijgen, evenals de risico’s wanneer kinderen niet tijdig worden gevaccineerd.

Angélique Kidjo, UNICEF Goodwill Ambassador:
“Vandaag ontvangen negen op de tien kinderen vaccins, maar we kunnen niemand achterlaten. We moeten elk kind bereiken met levensreddende vaccins. ”

Amitabh Bachchan, UNICEF Goodwill Ambassador: “Miljoenen gezondheidswerkers in de frontlinie reizen over grote afstanden: te voet, over water, door sneeuw, zelfs op karren om levensreddende vaccins te leveren. Ook al komen ze af en toe angst en achterdocht tegen, weet dat ze levens redden, Wij kunnen ook ons deel doen om mythes te bestrijden en iedereen te laten weten dat vaccins echt werken ”

Maisa Silva, 16-jarige, Braziliaanse tv-gastvrouw en actrice: “Ik heb de uitnodiging om deel te nemen aan deze campagne aanvaard omdat ik weet hoe belangrijk vaccins zijn voor de gezondheid van kinderen.Het is een manier om kinderen te beschermen tegen verschillende gevaren die we al kennen. Gezondheid is een zeer ernstige zaak en we mogen niet vergeten dat vaccins werken en noodzakelijk zijn. ”

Lees HIER meer over vaccinatie