UNICEF legt eerste steen voor fabriek van bouwstenen uit gerecycleerd plastic in Ivoorkust

Dankzij een innovatief partnerschap zal de fabriek plastic bouwstenen produceren voor de bouw van klaslokalen voor kinderen.

Constructie van de eerste fabriek voor bouwstenen uit gerecycleerd plastic in West-Afrika, in Youpougon, een buitenwijk van Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust.

UNICEF en Conceptos Plasticos, een social profitbedrijf uit Colombia, zijn begonnen met de bouw van een unieke fabriek. Plastic afval dat wordt ingezameld in Ivoorkust zal er worden gerecycleerd tot bouwstenen. De eenvoudig te monteren, duurzame en goedkope bouwstenen zullen vervolgens worden gebruikt voor de bouw van klaslokalen. Daar is immers een groot gebrek aan in dit West-Afrikaanse land.

“Deze fabriek zal een voortrekker zijn op het vlak van intelligente, moduleerbare oplossingen voor sommige van de belangrijkste onderwijsuitdagingen waar Afrikaanse kinderen en gemeenschappen voor staan”, aldus Henrietta Fore, algemeen directeur van UNICEF. “De voordelen zijn drieledig: meer klaslokalen voor kinderen in Ivoorkust, minder plastic afval in het milieu en extra inkomstenbronnen voor de meest kwetsbare gezinnen”.

De uitdagingen in Ivoorkust

© UNICEF/UN0288514// Frank Dejongh

Ivoorkust heeft 15.000 klaslokalen nodig om ervoor te zorgen dat alle kinderen een plaats hebben om te leren. Daarom werkt UNICEF samen met Conceptos Plasticos om plastic, dat wordt opgehaald in vervuilde plaatsen in en rond Abidjan, te recycleren. Samen willen we 500 klaslokalen bouwen in de komende twee jaar voor meer dan 25.000 kwetsbare kinderen.

“Een van de grootste uitdagingen voor Ivoriaanse schoolkinderen is het gebrek aan klaslokalen. Ofwel is er geen infrastructuur, ofwel zijn de klasen overvol. Daardoor is het ingewikkeld en onaangenaam om naar school te gaan”, zegt UNICEF-vertegenwoordiger Dr. Aboubacar Kampo, die van bij het prille begin helemaal achter het project staat. “Op sommige plaatsen zullen kinderen uit arme buurten niet meer met 100 klasgenootjes in de klas zitten. Kinderen die nooit gedacht hadden dat er een plaats voor hen zou zijn op school, zullen kunnen leren en zich ontplooien in een nieuw en proper klaslokaal.

Een officiële en duurzame recyclagemarkt

© UNICEF/UN0206931/Dejongh

Alleen al in Abidjan wordt dagelijks meer dan 280 ton plastic afval geproduceerd. Slechts ongeveer 5 procent daarvan wordt gerecycleerd – de rest komt meestal terecht op stortplaatsen in de armere wijken. Plastic afvalvervuiling maakt de uitdagingen die er al zijn op het gebied van hygiëne en sanering nog moeilijker. Onjuist afvalbeheer is verantwoordelijk voor 60% van de gevallen van malaria, diarree en longontsteking bij kinderen – deze behoren tot een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen in Ivoorkust.

Kinderen zijn blij met de bouw van de nieuwe klassen gemaakt uit plastic bouwstenen in Sakassou, een dorp in het centrum van Ivoorkust. – © UNICEF/UN0315294// Frank Dejongh

Zodra de fabriek volledig operationeel is, zal ze 9.600 ton plastic afval per jaar recycleren en een bron van inkomsten zijn voor vrouwen die nu in armoede leven. In Gonzagueville, Divo en Toumodi zijn al negen klaslokalen gebouwd met de plastic bouwstenen uit Colombia. Deze pilootprojecten tonen de levensvatbaarheid aan van de materialen en van de bouwmethode.

“We zijn voor dit project een partnerschap aangegaan met UNICEF omdat we willen dat ons bedrijfsmodel een sociale impact heeft. Door van plasticvervuiling een opportuniteit te maken, willen we vrouwen uit de armoede halen en een betere wereld nalaten aan onze kinderen”, zegt Isabel Cristina Gamez, mede-oprichtser en CEO van Conceptos Plasticos.

© UNICEF/UN0304067// Frank Dejongh

De stenen worden gemaakt van 100% plastic en zijn brandwerend. Ze zijn 40 procent goedkoper, 20 procent lichter en gaan honderden jaren langer mee dan conventionele bouwmaterialen. Ze zijn ook waterdicht, goed geïsoleerd en ontworpen om zware wind te weerstaan.

Naast de investeringen om te bouwen in Ivoorkust, zijn er ook plannen om dit project uit te breiden naar andere landen in de regio, en mogelijk ook daarbuiten. Een derde van het aantal kinderen van de basisschoolleeftijd en een vijfde van de kinderen die in de eerste cyclus van de middelbare school zouden moeten zitten en die geen onderwijs meer volgen, wonen in West- en Centraal-Afrika.

“Soms vloeien uit de meest dringende uitdagingen, de meest veelbelovende opportuniteiten voort”, aldus Fore. “Dit project is meer dan alleen een infrastructuurproject rond afvalbeheer en onderwijs; het is een metafoor die ook werkt – het groeiende probleem van plastic afval wordt letterlijk omgezet in bouwstenen voor een toekomstige generatie kinderen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten in België en in de wereld