Trefwoorden

UNICEF in de bres voor 11 miljoen kinderen in Jemen

Geconfronteerd met de ergste humanitaire crisis ter wereld, staat Jemen op het punt in te storten. De uitdagingen zijn enorm, maar UNICEF gaat tot het uiterste om te voorkomen dat kinderen sterven van de honger.

Waar ligt Jemen ?

Jemen is een land in West-Azië. Het land ligt in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman. Ten westen van Jemen ligt de Rode Zee en ten zuiden ervan ligt de Golf van Aden. Het is het armste land van het Midden-Oosten en heeft 29,3 miljoen inwoners.

Wat gebeurt er precies in Jemen ?

In 2014, toen de nieuwe president Abdrabbuh Mansour Hadi, aan de macht kwam, veroverde een gewapende groepering, genaamd de Houthis, de hoofdstad Sana’a.

Kort daarna lanceerde een coalitie van een dozijn aantal staten, geleid door Saudi-Arabië, een militaire campagne met als doel de door Houti gecontroleerde gebieden te heroveren. Deze conflictsituatie is alleen nog maar geëscaleerd sindsdien waardoor miljoenen onschuldige burgers op de vlucht zijn of onvoldoende voedsel hebben.

Amal kijkt in de richting van haar huis dat werd verwoest door een luchtaanval in april 2015. 

Hoe erg is de situatie ?

De situatie in Jemen in cijfers:

  • duizenden hospitalen en zorginstellingen zijn verwoest of gesloten
  • 16 miljoen mensen hebben geen toegang meer tot gezondheidszorg of drinkbaar water
  • 2 miljoen kinderen zijn ondervoed waarvan 400.000 ernstig

Het hospitaal van Al-Thawra in Taiz werd ernstig beschadigd en is sindsdien onbruikbaar.

Een kind vult een fles met vervuild water in Sana’a, de hoofdstad van Jemen.

In een gezondheidsinstelling in Sana’a, meet een dokter de bovenarm van een ernstig ondervoede jongen.

UNICEF aanwezig in heel het land

UNICEF is sinds 1990 aanwezig in Jemen en staat voor een grote uitdaging: 11 miljoen kinderen hebben hulp nodig en dit in een situatie waarbij de humanitaire toegang vaak verhinderd wordt.

UNICEF werkt zowel in de zones gecontroleerd door de regering als die door de Houthi-rebellen. UNICEF kent het land goed en onze lokale afdelingen, hoofdzakelijk bestaande uit Jemenieten, hebben één doel:  ieder kind in gevaar helpen. Door het neutrale standpunt dat zowel UNICEF als de Verenigde Naties innemen, kunnen ze onderhandelen met beide strijdende partijen om zo directe toegang te verkrijgen tot de meest getroffen gebieden en kwetsbare kinderen.

In November 2018 inspecteert Geert Cappelaere, Regionaal Directeur voor UNICEF Midden Oosten, de humanitaire hulp die is aangekomen in de haven van Hodeidah.

Help de kinderen van Jemen


De coördinerende rol van UNICEF

Kinderen in Jemen leven in voortdurende onzekerheid en angst. Hun dagelijks leven is volledig overhoop gehaald. Eerst en vooral ontbreekt er water en medische zorg.

Het huidige conflict heeft de vooruitgang van het land 10 jaar terug gedraaid. Het gebrek aan voedsel en zuiver water vormt een enorm probleem voor de volksgezondheid. Op vele plaatsen werken de sanitaire installaties niet meer, stapelt het afval zich op in de straten en raken de rioleringen verstopt. Dit leidt itot de uitbraak van levensbedreigende ziektes zoals cholera.

Dankzij de jarenlange expertise in noodsituaties, coördineert UNICEF drinkwatervoorziening en de bescherming van de kinderen.

Resultaten van UNICEF in 2018

  • 1,2 miljoen kinderen werden geïnformeerd over het gevaar van antipersoonsmijnen
  • 1 miljoen kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg
  • 195.000 kinderen werden behandeld tegen acute ondervoeding
  • 5 miljoen personen kregen opnieuw toegang tot drinkbaar water ondermeer dankzij het herstel van het waternetwerk

Families schuiven aan om jerrycans te vullen met water uit reservoirs die door UNICEF werden geleverd. 16 miljoen mensen zijn momenteel afhankelijk van dit soort distributies.

Ingenieurs inspecteren waterzuiveringinstallaties in een UNICEF-onderhoudscentrum in Hodeidah.

Kinderen zitten samen met hun mama op hun ziekenhuisbed in Sa’ada.

In Hazm Al-Udayn wordt een jongen gevaccineerd tegen cholera.

UNICEF stelt alles in het werk om hulp te bieden

We voorzien drinkbaar water in Jemen, door bijvoorbeeld brandstof te leveren voor de werking van de waterpompen. Hiermee bereiken we miljoenen mensen. Daarnaast verstrekken onze medische mobiele teams de nodige zorg aan moeders en kinderen. Zo worden kinderen gevaccineerd tegen mazelen en kinkhoest en wordt medicatie en ander medisch materiaal geleverd aan hospitalen en gezondheidsinstellingen.

Ondanks de situatie, blijft onderwijs cruciaal, zelfs in de gevaarlijkste gebieden. 75% van de leerkrachten in Jemen wordt al twee jaar niet meer betaald. Desondanks blijven velen lesgeven, overtuigd van het belang van onderwijs voor de kinderen. UNICEF stort een maandelijkse bijdrage aan de leerkrachten die in deze ongewone omstandigheden voor de klas blijven staan. Daarenboven verdelen we pedagogisch materiaal en leiden we leerkrachten op.

In Aden maakt een ontheemde jongen van 12 jaar zijn huiswerk. Hij droomt ervan terug naar huis en naar school te keren. 

Humanitaire toegang tot de meest kwetsbare gebieden

UNICEF lanceert een oproep naar de strijdende partijen om toegang te krijgen tot zwaarst getroffen gebieden. Kinderen die daar wonen zijn het kwetsbaarst en moeten dringend met hulp worden bereikt. Zoniet stijgt de kans dat epidemieën zoals cholera zullen uitbreken. Miljoenen vaccins dreigen onbruikbaar te worden omdat ze niet koel bewaard kunnen worden. Ook loopt meer dan 60% van de bevolking gevaar een tekort aan voedel te hebben.


Wat kunnen we meer doen?

400.000 kinderen onder de 5 jaar lijden aan ondervoeding. Ze hebben honger en zijn bang voor wat morgen zal brengen. UNICEF is als een laatste dam tegen het geweld en de ontberingen. Geen enkel kind zou dit mogen meemaken.

  1. Deel dit verhaal met je omgeving zodat meer mensen weten wat er gebeurt in Jemen en de hoop op een vredesakkoord en een duurzame politieke oplossing groeit.
  2. Doe een gift zodat we de kinderen in Jemen beter kunnen helpen, beschermen en terug naar school kunnen laten gaan. Samen geven we hen de kans om deze crisis te overleven en op te groeien.

Help de kinderen in Jemen