Trefwoorden

Race tegen de klok om ziekten in Haïti te voorkomen

Met de start van het regenseizoen in Haïti en na orkaan Matthew, slaat UNICEF alarm vanwege het gevaar van ziekten voor kinderen in de zwaarst getroffen regio’s.

© UNICEF/UN035468/LeMoyne
© UNICEF/UN035468/LeMoyne

Jérémie, Haiti – Een vrouw opent een hygiënekit die werd uitgedeeld in een regio getroffen door cholera.

“Elke dag die voorbijgaat, verhoogt de kans op cholera. Het is een race tegen de tijd om deze kinderen te helpen,” zegt Marc Vincent directeur UNICEF Haïti. “Rivieren die buiten hun oevers zijn getreden, stilstaand water en kadavers van mensen en dieren zijn broedplaatsen voor ziekten die door water worden overgebracht.”

Diarree was al een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de vijf jaar en Haïti had al een van de hoogste percentages aan choleragevallen in de wereld. Voor de orkaan had slechts een op de drie mensen in Haïti toegang tot degelijke toiletten en minder dan drie op de vijf tot drinkbaar water. Op het platteland was dat nog minder. Sinds 2010 stierven bijna 10.000 mensen aan cholera. Dit jaar zijn meer dan 27.000 mogelijke gevallen gemeld.  Een derde daarvan waren kinderen.

Sinds de cholera uitbraak in 2010 strijdt UNICEF in samenwerking met de Haïtiaanse regering en verschillende partners tegen ziektes die via water worden overgebracht, zoals cholera. Dat doen we door het verbeteren van de toegang tot water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg voor kinderen en hun families en door snel te reageren bij choleragevallen.

© UNICEF/UN035461/LeMoyne
© UNICEF/UN035461/LeMoyne

Jérémie, Haïti – Een gezondheidswerker desinfecteert het huis van een persoon die overgebracht is naar het ziekenhuis voor de behandeling van cholera.

Sinds 2010 heeft UNICEF meer dan 1000 hulpposten en behandelunits opgezet of gesteund, in gebieden waar een hoog risico is op cholera. Er werden bijna 140.000 vermoedelijke gevallen behandeld. In juni en juli van dit jaar alleen al heeft UNICEF interventies uitgevoerd bij meer dan duizend vermoedelijke cholera gevallen in alle tien departementen van het land.

Door de verwoestende gevolgen van de orkaan op dit toch al kwetsbare land, is er een dringende nood aan zuiver water en sanitaire voorzieningen. UNICEF reageert hierop door de verdeling van waterzuiveringstabletten, de behandeling van gemeenschappelijke waterbronnen en de plaatsing van tijdelijke toiletten.

© UNICEF/UN035459/LeMoyne
© UNICEF/UN035459/LeMoyne

Jérémie, Haïti – Waterzuiveringstabletten worden uitgedeeld in een regio waar choleragevallen werden gesignaleerd.

Naast de waterzuiveringsproducten die al waren geleverd voor de orkaan, gingen trucks met waterzuiveringstabletten en watertanks naar Les Cayes. Ook brachten verschillende vrachtwagens water naar Les Cayes en Jeremie. Voor het ziekenhuis van Les Cayes is een wateropslag geïnstalleerd. Meer watercontainers zijn op weg naar de getroffen gebieden en zullen gebruikt worden in de opvangcentra waar ontheemde gezinnen verblijven.

Ook is een gecharterd vrachtvliegtuig met tonnen humanitaire hulpgoederen aangekomen in Port-au-Prince, afkomstig van UNICEF Latijns-Amerika en het Caribische gebied. De lading bestond uit onder meer sanitaire voorzieningen, zeep, zuiveringstabletten, educatieve kits voor de vroege ontwikkeling van kinderen en medische apparatuur.

Doe een gift voor de kinderen in Haïti