Trefwoorden

UNICEF slaat alarm: 770.000 kinderen in Congolese regio Kasai acuut ondervoed

BRUSSEL, 11 mei 2018 – Ten minste de helft van alle kinderen jonger dan vijf jaar in de Kasai-regio van de Democratische Republiek Congo - of 770.000 kinderen - zijn acuut ondervoed,. 400.000 kinderen onder hen zijn er erg aan toe en lopen het risico te sterven zegt UNICEF in een vandaag uitgebracht rapport. Het kinderfonds waarschuwt verder dat als er niet snel extra humanitaire hulp komt, het aantal kinderen dat sterft van de honger tot grote hoogten kan stijgen.

Sinds 2016, toen gewelddadige conflicten uitbraken in Kasai, zijn honderdduizenden mensen uit hun huizen en gemeenschappen verdreven. Ondanks de huidige rust in de strijd (sinds enkele weken) hebben ongeveer 3,8 miljoen mensen, waaronder 2,3 miljoen kinderen, dringende humanitaire hulp nodig.
“De gevechten en het verblijf ver van huis hebben verwoestende gevolgen voor de kinderen van Kasai,” zei UNICEF adjunct-directeur Fatoumata Ndiaye, net terug van een missie in de Kasai-regio. “Duizenden ontheemde kinderen zijn al maanden verstoken van gezondheidszorg, veilig drinkwater en onderwijs en hun welzijn is enorm aangetast. Nu de gevechten zijn geluwd en toegang tot het gebied mogelijk is, moeten de regerings- en humanitaire partners, met de steun van de internationale gemeenschap, de levensreddende interventies voor kinderen snel uitbreiden voordat het te laat is. ”
De voedselonzekerheid in Kasai is verergerd omdat de families hun landbouwgronden niet konden bewerken. Vanwege hun vlucht naar veiligere gebieden hebben ze geen gewassen kunnen planten en oogsten. In sommige gebieden werden drie oogstseizoenen gemist. Het UNICEF-rapport spreekt van een “crisis voor kinderen”. De regering van DR Congo en humanitaire organisaties, gesteund door de internationale gemeenschap, moeten hun levensreddende activiteiten snel uitbreiden -voordat het te laat is.’

Het rapport wijst ook op volgende bevindingen:

• Eén op de 10 kinderen in Kasai is ernstig ondervoed;
• 220 gezondheidscentra werden tijdens het conflict geplunderd, platgebrand of vernietigd;
• Meer dan 400 scholen werden aangevallen of gebruikt voor militaire doeleinden en 100 scholen werden vernietigd;
• 440.000 kinderen konden hun schooljaar in 2017 niet afmaken;
• Duizenden kinderen zijn ingezet als kindsoldaten, maar liefst 60% van de soldaten is kind;
• Inentingscampagnes voor kinderen werden onderbroken door het geweld en de regio wordt nu geconfronteerd met uitbraken van cholera en mazelen.

“Nu de mensen terugkeren naar hun dorpen, kunnen we duizenden kinderen bereiken met humanitaire hulp. Sinds begin 2017 hebben UNICEF en zijn partners hulp verleend aan 71.500 kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding “, zei Gianfranco Rotigliano, UNICEF-vertegenwoordiger in de DRC. UNICEF intensiveert de distributie van therapeutisch voedsel naar gezondheidscentra en ziekenhuizen om ondervoede kinderen te behandelen en breidt zijn opleidingsactiviteiten voor gezondheidswerkers in de gemeenschap verder uit om de beste voedingspraktijken te bevorderen.

Voor kinderen die door de milities zijn gerekruteerd, is herstel afhankelijk van de reïntegratie in het gezin en gemeenschap en de toegang tot onderwijs.UNICEF en zijn partners hebben tot nu toe gezorgd voor de vrijlating van meer dan 1.700 kinderen uit milities, en zorgden voor psychosociale ondersteuning en hulp bij hun re-integratie in hun gemeenschappen. UNICEF installeerde ook 314 klaslokalen in de Kasai-regio om kinderen terug naar de klas te krijgen.

Om zijn programma’s voor de kinderen van Kasai in 2018 te financieren, heeft UNICEF 88 miljoen US dollar nodig.

Help de kinderen van Kasaï in Congo

UNICEF België lanceert een oproep voor de kinderen van Kasai. Giften zijn welkom hier of via ons rekeningnummer BE 31 0000 0000 5555 met vermelding “DRCongo – 5972”

 


Rapport EN

Meer informatie:

Philippe Henon
Persattaché,
UNICEF België
Tel: (+32) 2 477/55.50.23
phenon@unicef.be
@philippehenon