Trefwoorden

UNICEF-teams werken de klok rond om levensreddende hulp te bieden in het Al-Hol kamp

Nu de oorlog haar negende jaar is ingegaan, illustreert niets beter de erbarmelijke situatie van de kinderen in Syrië dan de mensonterende omstandigheden waarin ze zich bevinden in het Al-Hol kamp.

UNICEF-medewerkers ontfermen zich over gezinnen en kinderen. – © UNICEF/Syria/2019

Van ver aan de horizon kan je de lichten zien van de trucks die het Al-Hol kamp naderen door de woestijn in het noordoosten van Syrië. De vrachtwagens zitten afgeladen vol met vrouwen en kinderen op de vlucht voor het geweld in Baghouz, zo’n 300 kilometer verderop. Onder het stof zitten ze dicht opeengepakt om een beetje warmte bij elkaar te vinden.

Salih Al-Shiba staat op de uitkijk om de truck op te wachten. Hij is een gezondheids- en voedingsfacilitator voor UNICEF en is ingezet in het Al-Holkamp om ervoor te zorgen dat kinderen meteen bij aankomst worden opgevangen, ongeacht het tijdstip van de dag of nacht.

Salih Al-Shiba, gezondheids- en voedingsfacilitator voor UNICEF, screent een kind dat net aankwam in het Al-Holkamp op tekenen van ondervoeding.- © UNICEF/Syria/2019

“Ons lokaal ligt net aan de ingang van het kamp. Zo kunnen we onmiddellijk naar de families toe als ze aankomen en meteen de kritieke gevallen identificeren die naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moeten gebracht worden. ”

Salih rijdt vier keer per week naar Al-Hol vanuit zijn woonplaats Qamishli, zo’n 100 km verderop. Van zodra er nieuws is over mogelijke nieuwelingen die onderweg zijn, komen hij en zijn collega’s naar hier. Ze blijven 2 à 3 nachten om de kinderen op te vangen die aankomen met voedsel, water, dekens en gezondheidszorg, en om de mobiele gezondheids- en beschermingsteams te ondersteunen.

Salih Al-Shiba, gezondheids- en voedingsfacilitator voor UNICEF, geeft tijdens een van zijn nachtshifts een deken aan een jongen die pas is aangekomen in het Al-Holkamp. – © UNICEF/Syria/2019

“Ik zal nooit die ene nacht vergeten vorige maand, toen ik een moeder buiten vond met haar drie kinderen. Zonder enige bescherming zaten ze in de gietende regen, terwijl de temperatuur in de woestijn tot het vriespunt was gedaald.”

“De moeder was overstuur en wist niet wat te doen. Ik heb hen onmiddellijk naar de grote opvangtent gebracht, en hen een veilige plek en dekens bezorgd.”

Arsen Wartan is een andere facilitator voor UNICEF. Hij maakt deel uit van het team dat via een beurtrol 24/7 aanwezig is in Al-Hol. Hij was in het kamp op de dag dat 3000 mensen tegelijk aankwamen. “Families die hier aankomen, zijn uitgeput en verkleumd door de lange, barre tocht,” vertelt Arsen.

Gezondheids- en voedingsfacilitator voor UNICEF Arsen Wartan doet zijn ronde in een gemeenschappelijke tent om te checken of er geen noodgevallen zijn die dringend medische zorg nodig hebben. – © UNICEF/Syria/2019

“Omdat er zo veel mensen tegelijk aankwamen, moesten sommigen in de trucks slapen tot er een veilige plaats voor hen was in het overbevolkte kamp.” – Arsen Wartan, UNICEF facilitator

De bevolking in het kamp blijft maar aangroeien. Gebrek aan ruimte is er dan ook een van de grootste problemen. Vele nieuwkomers worden ondergebracht in grote, gemeenschappelijke tenten. Sommige UNICEF’s tenten, waarin noodscholen en kindvriendelijke ruimtes waren ondergebracht, doen nu noodgedwongen tijdelijk dienst als opvangruimte om te vermijden dat mensen in openlucht moeten slapen.

Aangezien er 43 verschillende nationaliteiten in het kamp verblijven, zorgde UNICEF ervoor dat er ook facilitators aanwezig zijn om te vertalen tussen de patiënten en de gezondheidsteams.

Khorshid Hasan is een van hen. Hij vergezelt de mobiele medische teams in Al-Hol om hen te te helpen met de taalbarrières.

“Vorige week was er een jongetje van 4 die een acute astma-aanval had. We konden hem uiteindelijk overbrengen naar het ziekenhuis, nadat ik de angstige mama had uitgelegd wat er precies zou gebeuren en dat een volwassen vertrouwenspersoon haar kind de hele tijd zou begeleiden en niet uit het oog zou verliezen,” herinnert Khorshid zich.

Maar als facilitator die vreemde talen spreekt, is hij soms ook degene die slecht nieuws moet brengen.

UNICEF facilitator Khorshid Hasan praat met vrouwen die net zijn aangekomen in het Al-Holkamp. – UNICEF/Syria/2019

“De voorbije weken moest ik het vreselijke nieuws brengen dat zes kinderen waren overleden in het Hassakeh ziekenhuis. Het is het pijnlijkste moment dat ik ooit meemaakte. Mijn hart brak voor de moeders aan wie ik het nieuws moest vertellen.” – Khorshid Hasan, UNICEF’s facilitator

Vele kinderen en vrouwen komen getraumatiseerd, vermoeid en ondervoed aan. Ze leven immers al jaren in onmenselijke omstandigheden, zonder toegang tot basisdiensten. De tocht naar het kamp is ook lang en hard. Ondanks alle inspanningen, komt de hulp voor sommigen te laat. Vaak vallen er doden te betreuren op weg naar het kamp, bij aankomst of nadat ze naar het ziekenhuis zijn gebracht, door longontstekingen, onderkoeling, uitdroging, ernstige diarree of complicaties door ondervoeding. Meer dan 80% van hen zijn kinderen.

© UNICEF/UN0277722/Souleiman

Door de gevaarlijke omstandigheden is het niet mogelijk om de vluchtelingen onderweg te helpen,” legt Geert Cappelaere uit, UNICEF’s regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Het is van levensbelang dat de gevechten stoppen, zodat de bevolking niet meer hoeft te vluchten. Ook hebben we toegang nodig tot de gebieden waar nu gevochten wordt, zodat mensen geen honderden kilometers hoeven afleggen en we hen zo snel mogelijk kunnen helpen.”

Het kamp is al overbevolkt, maar UNICEF en partners bereiden zich voor op naar schatting 15.000 nieuwkomers. Om aan de groeiende noden te voldoen, breidde UNICEF haar activiteiten in het Al-Holkamp uit om de kinderen en families te ondersteunen:

©UNICEF Mena

We zorgen voor 24/7 gezondheidszorg en vaccinatiediensten in mobiele gezondheidsunits en ziekenhuizen. Hier worden ook kinderen gescreend op ondervoeding en vaak voorkomende ziekten. We geven kinderen de nodige voedingssupplementen en verwijzen ernstige gevallen door naar ziekenhuizen in Hassakeh.

UNICEF steunt families in Al-Hol ook door veilig drinkwater ter beschikking te stellen, latrines, douches en watertanks te bouwen en hygiënkits uit te delen.

We deelden 500 kachels, 10.000 warme dekens en 7.000 sets winterkledij uit aan de kinderen.

We zetten leercentra en kind- en adolescentenvriendelijke ruimtes op, waar kinderen psychologische steun krijgen, om hen te helpen om te gaan met de moeilijke omstandigheden.

Een tijdelijk, gemeenschappelijk opvangcentrum is opgezet voor nieuwkomers, naast een zorgcentrum voor niet-begeleide kinderen die gescheiden zijn van hun ouders.

Lees ook: het zijn bovenal kinderen